vad är definitionen på vad som är ett land?

Om idéer, föreställningar och tankegods genom historien. Värd: LasseMaja
Användarvisningsbild
Johan Elisson
Medlem
Inlägg: 3530
Blev medlem: 23 mars 2002, 17:58
Ort: Rikets värn i väst.

Inlägg av Johan Elisson » 23 augusti 2004, 23:19

Hexmaster skrev:Som jag minns det: Visst farao kallade man Estland, Lettland och Litauen för länder? Vitryssland och Ukraina m.fl. hade man sällan någon anledning att säga något om men gjorde man det så var det väl sovjetstater, dem var det ju heller ingen som mindes som något annat.
Å andra sidan hade just Vitryssland och (är lite osäker här) Ukraina egna poster i FN under sovjettiden, vilket varken Estland, Lettland eller Litauen hade.

/Johan

Användarvisningsbild
Martin Lundvall
Medlem
Inlägg: 5323
Blev medlem: 22 mars 2003, 10:05
Ort: Mer Lund än Moskva
Kontakt:

Inlägg av Martin Lundvall » 24 augusti 2004, 00:07

Vill inte försöka döda tråden, men svaret på frågan vad ett land är har redan svarats på i andra inlägget. Svårare än så är det inte. Sen kan man givetvis fortsätta med att komma till gränsfallen de baltiska staterna, Tibet och Palestina.

/Martin

Användarvisningsbild
Lindir
Medlem
Inlägg: 2811
Blev medlem: 27 mars 2002, 00:21
Ort: Göteborg

Inlägg av Lindir » 24 augusti 2004, 01:39

Martin Lundvall skrev:Vill inte försöka döda tråden, men svaret på frågan vad ett land är har redan svarats på i andra inlägget. Svårare än så är det inte.
Nja, jag kan nog inte alls hålla med om att "land" och "stat" är exakt samma sak.

Användarvisningsbild
Hexmaster
Saknad medlem †
Inlägg: 10194
Blev medlem: 12 juni 2004, 18:41
Ort: Tjörn
Kontakt:

Inlägg av Hexmaster » 24 augusti 2004, 13:38

Martin Lundvall skrev:Vill inte försöka döda tråden, men svaret på frågan vad ett land är har redan svarats på i andra inlägget. Svårare än så är det inte.
Samtidigt ett svar till pandersson: Jag menade inte vilket språk som talades i "landet" ifråga, utan att ett påstående av typen "Tibet är ett land" kan tolkas dels utifrån den statsvetenskapliga definitionen (nej), dels utifrån det allmänna språkbruket här i Sverige (ja).

En parallell skulle kunna vara bananen - ur den botaniska strikta definitionen är bananen inte en frukt utan ett bär. Skulle man gå omkring och påpeka för folk att de gör fel i att kalla bananer för frukter så bleve man tämligen outhärdlig... Olika ord har olika betydelser i olika sammanhang.

Användarvisningsbild
Leonidas
Medlem
Inlägg: 1621
Blev medlem: 24 mars 2002, 15:33
Ort: Segeltorp

Inlägg av Leonidas » 24 augusti 2004, 15:23

Martin Lundvall skrev:Vill inte försöka döda tråden, men svaret på frågan vad ett land är har redan svarats på i andra inlägget. Svårare än så är det inte. Sen kan man givetvis fortsätta med att komma till gränsfallen de baltiska staterna, Tibet och Palestina.

/Martin
1. Land är mer av en geografiskt benämning, ofta subjektiv, på ett område som kan sammanfalla med en stat och/eller en nation.

2. Stat är administrationen av ett avgränsat område. En stat kan bestå av flera länder och nationer. Se på Kina och Sovjetunionen, men även USA.

3. Nation utgöra vanligen av ett folk med liknande språk, religion, historia och kultur m.m. Ofta talar man om Sverige som en nationalstat då vår befolkning är relativt homogen.

Ett exempel på när alla tre sammanfaller är staten Tysklands tidigare ambition att ena landet (de tyska länder som låg utanför statens administration efter Versaillesfreden), staten och nationen (det tyska folket som befann sig utanför den tyska statens administration).

pandersson
Medlem
Inlägg: 273
Blev medlem: 13 augusti 2004, 15:33
Ort: Göteborg

Inlägg av pandersson » 24 augusti 2004, 16:00

Vi kan ju nämna att de Baltiska länderna inte anser att deras stater existerade under den Sovjetiska ockupationen. Detta förhindrade inte att de anser att deras länder var ockuperade.

Hexmaster,

Missförstod, ber om ursäkt. Det blev en sammanblandning med vanliga argument för nationalstater som jag trodde du syftade på.

Man kanske skulle kunna säga att i vardagligt tal menar man med land ett område som haft en oberoende administrativ myndighet som styrt området. Detta land kan sedan vara ockuperat eller fritt eller ha upplösts.

Skriv svar