Ändrade matvanor 1980-2021

Ekonomi, samhälle och kultur genom hela historien. Värd: LasseMaja
currahee
Medlem
Inlägg: 2777
Blev medlem: 8 januari 2004, 11:54
Ort: Stockholm

Re: Ändrade matvanor 1980-2021

Inlägg av currahee » 19 december 2022, 13:35

Detta är lite äldre matlagningstips - men det är ett recept som passar nu i jultider...
Ur Husmoderns köksalmanacka 1943:

Grävling, välbehandlad, smakar ungefär som gott oxkött. Med olika tillagningssätt kan det illusoriskt serveras som rådjur, spädgris m. m. Köttet är rött, fintrådigt, läckert, men fordrar viss förbehandling. Det bör rengnidas med torrt salt, och utan att sedan sköljas få ligga 1/2 eller ett helt dygn i svagdricka. Huvudsaken är att fettet avlägsnas, ty just detta har en viss frän smak.

Grävling som julskinka: förbered köttet som vanligt, sockersalta i sex á åtta dygn, urbena, rulla och bind om väl, kallrök. Låt sedan kylförvara »julskinkan» hos eder slaktare eller konservera den sedan den kokt.

/ currahee
Bilagor
gravling.jpg
gravling.jpg (137.88 KiB) Visad 617 gånger

Användarvisningsbild
Markus Holst
C Skalman
Inlägg: 13687
Blev medlem: 4 september 2006, 15:28
Ort: Västergötland
Kontakt:

Re: Ändrade matvanor 1980-2021

Inlägg av Markus Holst » 19 december 2022, 13:42

Jag tror att insekter i skolorna kommer att serveras oigenkännbara i form av geggamoja, en så kallad "maträtt". Jag tror även att det är larver som äts, inte de färdiga flygetygen.

Amund
Stödjande medlem 2023
Inlägg: 9764
Blev medlem: 15 juni 2009, 08:52
Ort: Västerbotten

Re: Ändrade matvanor 1980-2021

Inlägg av Amund » 20 december 2022, 20:05

Stort tack för Grävlingens kulinariska potential, jag tror inte jag prövar men det var mycket intressant. Kanske det liknar ett annat djur som visserligen går tillaga men knappast inom den finare matlagningen, nämligen bäver.

Stekt potatis tror jag har minskat sedan 80-talet till förmån för alla ugns och frityrvarianter. Men vanlig uppstekt potatis till exempelvis sill är nog mindre av idag, även råstekt potatis eller en klassisk pyttipanna med rödbetor och en klar till.

masase
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 2044
Blev medlem: 31 juli 2005, 21:48
Ort: Amsterdam

Re: Ändrade matvanor 1980-2021

Inlägg av masase » 20 december 2022, 20:52

adlercreutz skrev:
18 december 2022, 18:39
Det är väl så det bl.a. diskuterats att införa mer insekter i maten. Utgår jag från mig själv vore det klart görbart att äta köttfärs med lite insektspulver, men inte hela insekter.
Jag höll på att köpa insektsberikat mjöl av misstag för ett par månader sedan.

Förpackningen såg i princip ut som vanligt vetemjöl om man inte läste det finstilta.

hilbert
Medlem
Inlägg: 2228
Blev medlem: 30 juni 2008, 23:07

Re: Ändrade matvanor 1980-2021

Inlägg av hilbert » 21 december 2022, 00:56

Det är väl så det bl.a. diskuterats att införa mer insekter i maten.
Det är konstigt att det känns så motbjudande att äta insekter när man inte har några problem med att äta skaldjur.
Det är ju också leddjur.

Användarvisningsbild
sonderling
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 7164
Blev medlem: 4 april 2002, 14:24
Ort: Oxelösund

Re: Ändrade matvanor 1980-2021

Inlägg av sonderling » 21 december 2022, 09:31

Jag funderar ofta på detta påstående att köttätandet ökat? Är det alla flintastekar och övrig grillnoja på sommaren?
Själv tror jag inte vi har ökat på med kött, känns som man äter som man alltid gjort, fast lite mer asiatiskt kanske? Grillning på 80-talet var kanske inte så vanligt eller? Jag tror farsan var rätt ensam om att brassa hamburgare i trädgården. (Detta kan vara en orsak till att jag inte är så förtjust i grillat och blir lite irriterad att man som man förutsetts vara grillmaster. Hemma är det min fru som sköter grillen i så fall.)
Eller vad åt man mer för vegetariskt "förr" i tiden? Ja riktigt förr var det väl typ olika sorters gröt men jag tänkte efterkrigs åren typ?

Nått som gått bort från vår meny är strömming. Stekt eller i låda. Och nu verkar den vara utfiskad. Lyx är när man hittar en hink inlagd stekt strömming.

Ja räkor är nog typiskt 80-tal, känner jag. Räkcocktail är det väl ingen som bjuder på nuförtiden? :?

Insekter? När jag skulle inte tro det. Den dagen blir jag militant vegan. Jag äter inget med facett ögon! :lol:

Sonderling

Användarvisningsbild
a81
Medlem
Inlägg: 3784
Blev medlem: 14 juni 2005, 16:31
Ort: Uppsala

Re: Ändrade matvanor 1980-2021

Inlägg av a81 » 21 december 2022, 10:31

Det var säkert färre vegerarianer 1980 än idag, men jag gissar att den äldre generationen 1980 åt ganska enkel mat med mycket havregrynsgröt, potatis, knäckebröd, filmjölk, etc. Jag tänker att de flesta av oss som skriver här mest träffade yngre och medelålders på 1980-talet, födda efter 1920 ungefär, som väl åt ungefär som vi gör nu.

Rent intuitivt känns det som att det som att det var en ganska skarp generationskillnad mellan 10-talister (och äldre) och 20-talister. Jag gissar att andelen med körkort, andelen som åkt på utlandssemester (utanför Norden), etc. var mycket högre bland 20-talister än 10-talister. Sådant påverkar även matvanor. Dessutom var det väl här någonstans som ATP-systemet slog igenom = hög pension.

adlercreutz
Medlem
Inlägg: 1318
Blev medlem: 9 september 2018, 21:36
Ort: Umeå

Re: Ändrade matvanor 1980-2021

Inlägg av adlercreutz » 21 december 2022, 10:55

Dyker man ner i statistiken lite verkar det som att minskning av direktkonsumtion (alltså inte ingående i andra varor) främst skett vad gäller

-vetemjöl
-mjölk
-margarin
-potatis
-socker

så det är nog mycket riktigt mjölmat och enkel mat som minskat. Vi verkar sätta i oss mer protein och fett men mindre kolhydrater. Dessutom får vi i oss mer kalorier idag än 1980, det kan ha en del i ökningen också. Större portioner av framförallt kött kan jag tänka mig, en standardportion är väl 100-125 g men hur vanligt är det att man äter en sån portion idag, framförallt på restaurang?

Användarvisningsbild
a81
Medlem
Inlägg: 3784
Blev medlem: 14 juni 2005, 16:31
Ort: Uppsala

Re: Ändrade matvanor 1980-2021

Inlägg av a81 » 21 december 2022, 22:27

adlercreutz skrev:
21 december 2022, 10:55
Vi verkar sätta i oss mer protein och fett men mindre kolhydrater. Dessutom får vi i oss mer kalorier idag än 1980, det kan ha en del i ökningen också. Större portioner av framförallt kött kan jag tänka mig, en standardportion är väl 100-125 g men hur vanligt är det att man äter en sån portion idag, framförallt på restaurang?
Många hel-/halvfabrikat var dessutom väldigt lågbudget med lågt köttinnehåll på den tiden, tänk "Dennis-korv", "stekburgare", skolans pannbiff, etc. Idag köper vi ofta mera högkvalitativa produkter.

Grönis
Medlem
Inlägg: 453
Blev medlem: 20 december 2012, 23:53

Re: Ändrade matvanor 1980-2021

Inlägg av Grönis » 21 december 2022, 23:23

koroshiya skrev:
16 december 2022, 21:52
Barndomens måltider som jag minns det...

Köttbullar, ärtsoppa o pankisar, bruna bönor med potatis och fläsk, stekt panerad vitfisk, fläskkotletter med ris eller potatis, skinka i ugn, fiskgratäng, fiskfärs med skirat smör, spaghetti med morot, lasagne, pizza, blodpudding. Jo, korv och pärstampa också.

Någon oxe fanns inte på vårt bord, och hummer tror jag vi åt en gång.

Som jag minns det bestod vardagslyxen av färdiggrillad kyckling, räkor, eller kinakäk som hämtmat. Jag har satt i mig en och annan strimlad biff med purjo. Kom på att färdiga revbensspjäll också var vanligt som fredagslyx.
Mycket likt min egen uppväxt. Hummer visste jag inte vad det var. Oxfilé serverades inbakad på dop, konfirmationer etc. dvs. inte ens en gång per år. En gissning.. Det stora skiftet under perioden var ungefär 90-talets andra hälft. EU inträde gjorde vissa varor billigare, Europa kom närmare och vi åt ( iallafall i mina kretsar) t.ex. betydligt mer pasta i olika former, dvs inte bara köttfärssås och spagetti utan lite mer avancerade varianter. wok och asiatisk mat blev populärare under ungefär samma tidsperiod..

hilbert
Medlem
Inlägg: 2228
Blev medlem: 30 juni 2008, 23:07

Re: Ändrade matvanor 1980-2021

Inlägg av hilbert » 21 december 2022, 23:41

Hummer och oxfile är väl även idag lyxmat som man bara äter vid särskilt högtidliga tillfällen.
Kilopriset på både oxfile och hummer ligger runt 600 kr här i Göteborg.

Grönis
Medlem
Inlägg: 453
Blev medlem: 20 december 2012, 23:53

Re: Ändrade matvanor 1980-2021

Inlägg av Grönis » 21 december 2022, 23:48

Jo absolut men du kan t.ex. köpa fryst hummer (Icas egen) för 120 kr st eller liknande. Fanns det att få tag i ens på 80-talet? På samma sätt kan Brasiliansk oxfilé säljas betydligt billigare. Så i de ändrade matvanorna är en aspkekt att "lyxvaror" är mer överkomliga och äts oftare skulle jag nog påstå.

Användarvisningsbild
a81
Medlem
Inlägg: 3784
Blev medlem: 14 juni 2005, 16:31
Ort: Uppsala

Re: Ändrade matvanor 1980-2021

Inlägg av a81 » 22 december 2022, 08:26

Tror också att EU-inträdet (billigare mat) och god reallöneutveckling innebar att svenskarna började äta bättre mat fr.o.m. sent 1990-tal. Inte så att man åt dåligt tidigare, men 1970- och 1980-talets vardagsmat som blodpudding, billig köttfattig korv eller köttfärsbiffar, fiskpinnar, pulvermos, pannkaka, etc. kom alltmer att bli barnmat.

Dessutom fanns det 1980 en äldre generation som ofta åt ganska mjöl- och potatisbaserad kost. Med undantag för några få I åldersgruppen 100+ är de inte i livet idag.

Jag tänker också att jobbskatteavdragen haft betydelse, samt att exempelvis vitvaror är väldigt mycket billigare idag. För 40 år sedan kostade ett kylskåp nästan lika mycket som idag i kronor räknat, alltså i praktiken kanske fyra gånger mer. Jag tror att folk skulle bli chockade om de behövde betala 30 000 kr för ett kylskåp idag. Bilar är en annan sak. Jag tror att bilar håller betydligt bättre och längre idag. Idag kan en 15 år gammal bil som gått 30 000 mil fungera som familjebil (i värsta fall). Så var det inte 1980.

masase
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 2044
Blev medlem: 31 juli 2005, 21:48
Ort: Amsterdam

Re: Ändrade matvanor 1980-2021

Inlägg av masase » 22 december 2022, 19:39

Historieätarna har 70-tals och 80-tals avsnitt

70-tal https://youtu.be/K0wDelEQscA
80-tal https://youtu.be/ibKos025ct8

Användarvisningsbild
a81
Medlem
Inlägg: 3784
Blev medlem: 14 juni 2005, 16:31
Ort: Uppsala

Re: Ändrade matvanor 1980-2021

Inlägg av a81 » 23 december 2022, 00:15

Historieätarna var intressant, men jag kan tycka att de ibland överbetonade klasskillnader, litegrann utmålade det som att alla människor som inte tillhörde överklassen eller övre medelklassen bara åt potatis och gröt. (Jag menar främst för lite äldre tider, inte 1970- eller 1980-tal.)

Skriv svar