Det Fragmenterade kriget?

Diskussioner kring händelser efter kalla krigets slut. Värd: LasseMaja
Bomil
Medlem
Inlägg: 32
Blev medlem: 23 okt 2017 06:32
Ort: Sverige

Det Fragmenterade kriget?

Inlägg av Bomil » 20 dec 2017 10:24

Hej allihop, hittade ingen tråd som motsvarade min tanke. Jag får uppfattningen av att vi genom historien i Sverige har haft dålig långsiktig planering (förutom under Kalla kriget"), detta visade sig efter första världskriget och efter Sovjetunionens fall. Då reducerade vi vår nationella beredskap på ett sådant sätt att vi är utelämnade till andras goda vilja för vår egen nationella säkerhet. Politiker tycker sig inte se det mödan värt att ha en "försäkring" i form av ett totalförsvar som ger oss självvald möjlighet att välja väg. De planerar inte på lång sikt och tar ansvar, utan de ser efter kortsiktiga lösningar som hanterar problematik som finns i det dagliga nyhetsflödet eller efter deras eget tyckande vad som är viktigt för att vinna spaltmeter.

Som jag ser det har Sverige hjälpt till att destabilisera Norden och Baltikum med de nedskärningar som gjorts under 20 år av vår försvarsförmåga, hur kan jag påstå detta? Jo, om Sverige vidmakthållit sitt huvudfokus "Försvara hela Sverige" så hade vi som bonus varit en stabiliserande faktor i Norden och Baltikum genom att vi hade haft en förmåga att direkt och med utrikespolitik stödja våra grannar. Som läget är nu kan en Svensk statsminister och/eller utrikesminister endast fördöma händelser med ord, det finns ingenting bakom som kan verka avskräckande för en stat som har som ambition att utöva tryck/påverkan av oss eller våra grannar, detta kommer sig av att politiker i Sverige inte vågar ta diskussioner om vad som behövs för att Sverige skall kunna välja sin väg på egen vilja vad gäller vår säkerhetspolitik, ej heller är de öppna med att vår beredskap i alla händelser är allt annat än god.

Nu börjar man driva om den rena Försvarsförmågan, men fortfarande finns ingenting om att Försvara hela Sverige i målbilden, inte som jag kan hitta uttalat i af. Med den nya omskrivningen från försvarsberedningen börjar man ana en liten ändring, vad som dock bör betänkas är att vår egen förmåga att möta alla former av påverkan oavsett om den är väpnad, informationspåverkande eller påtryckande rent politiskt är och kommer förbli låg minst 10 år framåt från en förändring. De medel som tillförts Försvarsmakten täcker omedelebara hål i budget och inte en ökad förmåga. Ett återinförande av värnplikten kommer inte ge effekt förens efter 10 år, det finns ju inga vana trupputbildare kvar-förutom på majors/överstelöjtnants nivå och dessa är ju av förklarliga skäl inte tillgängliga att utbilda värnpliktiga i Grundläggande Militär Utbildning+tjänster, ej heller finns lämpliga lokaler ännu.

Vad jag efterlyser är en långsiktig plan där politiker tar sitt ansvar och vågar ta diskussionen till att motivera vad de gör för att säkra Sveriges säkerhet och att vad vi skall ha som mål långsiktigt.

Det som är motsägelsefullt är att de partier som förespråkar att vi själva skall klara oss, är de som mest vill lägga vår säkerhetspolitik i andras händer med minskade anslag till vår totalförsvarsförmåga, emedans de partier som nu har den stora skulden till dagens situation inte öppet säger att "vi klarar inte vår säkerhethetspolitik själva" och som konsekvens knyter allianser med andra för att motverka dagens vakuum vad gäller vår egen förmåga.

Det har tagits beslut efter mottot " Planera efter det bästa fallet -och hoppas att det värsta fallet aldrig inträffar", det borde ju vara tvärtom.

Användarvisningsbild
Göstring
Medlem
Inlägg: 1510
Blev medlem: 25 feb 2004 06:59
Ort: Skåne/Dalarna

Re: Det Fragmenterade kriget?

Inlägg av Göstring » 20 dec 2017 14:51

Bomil skrev:[...] det finns ingenting bakom som kan verka avskräckande för en stat som har som ambition att utöva tryck/påverkan av oss eller våra grannar, detta kommer sig av att politiker i Sverige inte vågar ta diskussioner om vad som behövs för att Sverige skall kunna välja sin väg på egen vilja vad gäller vår säkerhetspolitik, ej heller är de öppna med att vår beredskap i alla händelser är allt annat än god.
[...]
Det som är motsägelsefullt är att de partier som förespråkar att vi själva skall klara oss, är de som mest vill lägga vår säkerhetspolitik i andras händer med minskade anslag till vår totalförsvarsförmåga, emedans de partier som nu har den stora skulden till dagens situation inte öppet säger att "vi klarar inte vår säkerhethetspolitik själva" och som konsekvens knyter allianser med andra för att motverka dagens vakuum vad gäller vår egen förmåga.[...]
Har inte det här varit en allmän trend i Europa? Många EU-länder har följt mer eller mindre samma politik.

Användarvisningsbild
mrsund
Medlem
Inlägg: 2537
Blev medlem: 24 mar 2002 16:23
Ort: Malmö

Re: Det Fragmenterade kriget?

Inlägg av mrsund » 20 dec 2017 15:08

Kan bara hålla med, visst har det varit nedskärningar runtom Europa, men Sverige är inte med i Nato, har gemensam (sjö)gräns med Ryssland och har inte bara minskat sina försvarsanslag utan nedrustat stora delar av försvaret, jag har svårt att komma på något annat land som gjort detta i samma omfattning i Europa.

pandersson2
Medlem
Inlägg: 2981
Blev medlem: 28 maj 2005 07:34
Ort: Södermanland

Re: Det Fragmenterade kriget?

Inlägg av pandersson2 » 20 dec 2017 15:18

Det är väl inte bara de väpnade styrkorna som avskaffats. Beredskapslagren av livsmedel och olja är väl även försumbara jämfört med tidigare.

Edit
Mat för en vecka tydligen.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sver ... or-en-kris

Det är ju inte heller så att resurserna gått till civil beredskap. För bränder och tillbud till sjöss har mycket försvunnit.

Edit 2
Olja finns det EU direktiv på att det skall finnas lager motsvarande 90 dagars import- Sverige vill göra så att 30 procent av lagret skall kunna hållas utomlands. 40 procent av oljan importeras från Ryssland. Därefter kommer Norge och Danmark.

LasseMaja
Redaktionen
Inlägg: 5022
Blev medlem: 22 jan 2003 08:19
Ort: Dalarna

Re: Det Fragmenterade kriget?

Inlägg av LasseMaja » 20 dec 2017 20:24

Även rent produktionsmässigt så har läget försämrats till följd av rationaliseringar. Hur många producenter av livsmedel finns längre inom landets gränser? Vilken beredskap har dessa för att fungera vid brist på el och bränsle till fordon exempelvis.

Användarvisningsbild
Markus Holst
Redaktionen
Inlägg: 5477
Blev medlem: 04 sep 2006 14:28
Ort: Västergötland

Re: Det Fragmenterade kriget?

Inlägg av Markus Holst » 20 dec 2017 23:10

LasseMaja skrev:Även rent produktionsmässigt så har läget försämrats till följd av rationaliseringar. Hur många producenter av livsmedel finns längre inom landets gränser? Vilken beredskap har dessa för att fungera vid brist på el och bränsle till fordon exempelvis.
Har kapaciteten minskat eller bara andelen av den av svenskar äten mat? Svenska bönder exporterar ju. Vid krig stryps ju exporten vilket gör att mer mat blir kvar i landet. samtidigt minskar ju importen, så läget blir nog rätt oförändrat. Om vi därtill lägger att folk i orostider nog inte kommer känna samma fäbless för att slänga fullt ätbar mat, så är nog inte försörjningsläget så uselt.

Stora delar av böndernas produktion finns ju lagrade i Sverige - ett år i taget - i lagerhus. Mycket kött lagras ju i hagar i form av levande djur. Resurser finns inom landet - resurser behöver inte vara statliga eller statskontrollerade.

Bomil
Medlem
Inlägg: 32
Blev medlem: 23 okt 2017 06:32
Ort: Sverige

Re: Det Fragmenterade kriget?

Inlägg av Bomil » 21 dec 2017 07:11

Det problem som jag tycker vi har är att politiker inte tänker långsiktigt, de är endast i brandsläcknings läge för deras egenskapade problem, detta i kombination med att min egen och tidigare generationer haft en bild av vad staten hjälper till med i läge av kris. Idag är det för mig synnerligen oklart-ävan om jag lätt kan räkna ut att det inte finns skyddsrum, skyddsmasker (mot olika kemiska utsläpp, oavsett om det är nervgaser eller olycker i kemisk industri). Politiker måste vara tydliga i kontraktet mot medborgarna, vi betalar ju trots allt skatt.

Medborgare kan inte påräkna hjälp från myndigheterna:

Livsmedel tidigast efter 3 dygn (uthålligheten på leveranserna är oklar)
Försvar av Sverige, vi kan under 5-10 dgr försvara Stockholm, Göteborg eller Malmö mot ett direkt väpnat angrepp (under förutsättning att vi får förvarning) övriga Sverige är oförsvarat förutom genom nålstick från ev Hemvärn.
Skyddsrum finns inte tillgängligt för en stor del av befolkningen
Vid en större kris, eller vid ett skymningsläge kommer polisen inte räcka till, oaktat hur kompetenta och ambitiösa de är (RPS valde ju att avpollettera BeredskapsPoliserna för ett antal år sedan-dessa hade ju kunnat vara en för dem strategisk resurs att använda)
Försvarsmakten har lagt ner sina fältsjukhus, vilket innebär att sjukvården i händelse av kris kommer få hantera deras skadeutfall också-vilket iofs hjälps upp av den till numerären lilla organisationen

mm

Förutsättningarna för att vi som nation själva skall kunna välja säkerhetspolitisk väg är idag mycket lägre än vad den var för 20 år sedan, vårt beroende av andra nationer och deras goda vilja är helt avgörande då vi inte är med i någon direkt allians, jag räknar inte EU som annat än en papperstiger i dessa frågor.

Det är inte helt hopplöst men då krävs en tydlig inriktning från politikerna och mellan partierna en överenskommelse om att dessa frågor måste få en långsiktig hantering oavsett eventuella valresultat. Dessutom måste man ha en tidplan där man tydliggör vad som skall vara uppnått när i tiden.

Polisen bör ju snarast återuppsätta Beredskapspoliserna
Försvarsmakten bör materielsätta/förrådsställa en större numerär av förband med hjälp äv det gamla värnpliktssystemet intill dess att nyutbildning kan ersätta oss gamla "gubbar", det finns befattningskoder på alla som tidigare ingått i detta varvid detta borde gå att lösa under en övergångsperiod och därigenom uppnå en större numerär. Det innebär även att repetionsutbildningar måste återupptas.

Bomil
Medlem
Inlägg: 32
Blev medlem: 23 okt 2017 06:32
Ort: Sverige

Re: Det Fragmenterade kriget?

Inlägg av Bomil » 21 dec 2017 11:27

Missade denna länk i mitt förra inlägg.

Från MSB:s hemsida

https://www.krisinformation.se/sok?q=*& ... h%C3%A4nda

Enligt dem kan krig aldrig hända.... det känns ju tryggt att de kan spika det faktumet....

pandersson2
Medlem
Inlägg: 2981
Blev medlem: 28 maj 2005 07:34
Ort: Södermanland

Re: Det Fragmenterade kriget?

Inlägg av pandersson2 » 04 sep 2018 09:43

En artikel om beredskapen för livsmedel.
https://ledarsidorna.se/2018/09/sverige ... pporterat/