Indien

Diskussioner kring händelser efter kalla krigets slut. Värd: LasseMaja
Användarvisningsbild
Lejonmod
Medlem
Inlägg: 445
Blev medlem: 23 jul 2007 11:19
Ort: Stockholm

Indien

Inlägg av Lejonmod » 11 jan 2017 11:29

Vad har ni för tankar kring Indiens alla vapenköp de senaste 5 åren. Är det enbart relationen till Pakistan och Kina som motiverar indierna till detta eller har de även andra ambitioner?
http://www.haaretz.com/israel-news/.premium-1.702648
http://www.businessinsider.com/india-ru ... &IR=T&IR=T
http://www.msn.com/en-in/news/newsindia ... li=AAggbRN
5B9E589F-0827-4B0C-AE2B-69FE0B874C33_w640_r1_s.png
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Användarvisningsbild
tryggve
Medlem
Inlägg: 6409
Blev medlem: 02 jul 2003 16:19
Ort: Mölndal

Re: Indien

Inlägg av tryggve » 11 jan 2017 12:30

Tja, man moderniserar väl en del just nu. Inköpet av ett hangarfartyg var ju också rätt stort, och sedan köpet av Rafale (även om det blev mycket mindre än det var tänkt), sedan har man väl lagt stora orders på luftvärn (Ryssland) , ubåtar (Frankrike) mm.

Jag skulle säga att det både är "generell" modernisering och ökade ambitioner som ligger bakom. Man vill ju bygga upp en styrka av atomubåtar, och har väl ett avtal om köp eller leasing av två från Ryssland.


Indiens vapenköp historiskt sett. Förra "toppen" var på 1980-talet. Bofors var nog med där. Man måste nog klicka på länken för att få upp de indiska siffrorna.

http://data.worldbank.org/indicator/MS. ... cations=IN

LasseMaja
Redaktionen
Inlägg: 4736
Blev medlem: 22 jan 2003 08:19
Ort: Dalarna

Re: Indien

Inlägg av LasseMaja » 11 jan 2017 17:26

Säkerhetsmässigt har du rätt i att det är Pakistan och Kina som ses som de externa hoten. Pakistan och Kina är ju 2:a och 3:a i din lista, så det finns ju visst fog i att det pågår nån form av kapprustning dem emellan.

Användarvisningsbild
Lejonmod
Medlem
Inlägg: 445
Blev medlem: 23 jul 2007 11:19
Ort: Stockholm

Re: Indien

Inlägg av Lejonmod » 18 jan 2017 07:05


Användarvisningsbild
tryggve
Medlem
Inlägg: 6409
Blev medlem: 02 jul 2003 16:19
Ort: Mölndal

Re: Indien

Inlägg av tryggve » 18 jan 2017 10:31

Indiens köp av stridsflygplan är ju ett kapitel för sig, det tar decennier att komma någon vart. Man har dessutom en tradition av att ändra sig vad gäller krav och specifikationer.

Jag är rätt skeptisk för egen del för Gripen i Indien, men om det lyckas så är det väl bara att gratta Saab. Dock så är väl lockbudet med F-16 (och även F-18 om jag förstår det rätt) att man erbjuder sig att flytta tillverkingslinjen till Indien om valet faller på respektive plan. Väljs Gripen så måste det ju byggas en helt ny produktionslina om tillverkningen ska ske i Indien, och frågan är väl om inte det blir rätt dyrt och tar tid.
Den första Rafale-orden föll väl just på att det skulle bli extremt dyrt att bygga planen i Indien. Det var väl i alla fall det som uppgavs.

Det hintades väl dock rätt nyligen att det är högst troligt att Indien kommer att beställa ytterligare Rafales utöver de 36 som (till slut) beställdes.

För övrigt så är väl uppgiften om 300 tillverkade Gripenplan inte speciellt korrekt, det är väl snarare runt 230. De 204 som har köpts av Sverige, och sedan de 26 som beställes av Sydafrika är väl de som faktiskt har tillverkats hittills.

Der Löwe
Medlem
Inlägg: 2240
Blev medlem: 07 jun 2010 19:04

Re: Indien

Inlägg av Der Löwe » 18 jan 2017 12:27

Sen är ju statistiken inte över total rustning utan över import. Det kan lika mycket säga att Indien som ett stort "miljardland" har dåligt utbyggd rustningsindustri.

Varulv
Medlem
Inlägg: 3116
Blev medlem: 03 apr 2004 07:38
Ort: Norge/Norway

Re: Indien

Inlägg av Varulv » 21 jan 2017 13:39

Der Löwe skrev:Sen är ju statistiken inte över total rustning utan över import. Det kan lika mycket säga att Indien som ett stort "miljardland" har dåligt utbyggd rustningsindustri.
Det skal sies til indernes forsvar at de forsøkt, men lykkes ikke helt med det av forskjellige grunner, trolig først og fremst et generelt dårlig kompetansenivå og byråkratisk apparat samt manglende finansiell kapasitet - India har egentlig et overforbruksproblem pga. sin befolkning som utmattet landets ressursene. Når man i tillegg vet at de måtte ha et stort militærvesen blir det selvforklarende ved at det må importeres inn våpen fremfor å utvikle egne våpen, altfor ofte gikk ulike prosjekter galt fordi det ikke finnes fullgod planleggingskompetanse som deretter kompliserte og fordyrete utviklingsprogrammene. Noe som kunne sees ved å studere Arjun-stridsvognprosjektet og Tejas-jagerflyprosjektet, som begge har gitt meget marginale resultater til altfor høy tidsforbruk og ressursforbruk. Pakistan har generelt langt større suksess fordi de har en profesjonell ledelse med omfattende kinesisk-arabisk assistanse, noe som kunne sees med JF-17 "Thunder", det blir selvsagt noe lettere ved å ha større finansiell støtte enn i India hvor korrupsjon, udugelighet og sivilkrav oppslukt mesteparten av de finansielle ressursene.

Et stort land trenger et stort forsvar. Og ennå har det vist seg at inderne generelt alltid er dårligere utrustet enn pakistanerne når man sammenligne begge land i forhold våpen vers soldater stilt i forhold til styrkeforholdet, noe som ikke blir lettere ved at man må ha en stor marineorganisasjon med hangarskip og ubåter for å kontrollere det enorme Indiahavet. Flyvåpenet måtte også være meget stort, for man ikke bare har Pakistan, men også Kina og Burma å vokte seg mot, og dermed må de ha store flyflåter. Hele arsenalet fra den kalde krigens ære må skiftes ut med nyere og mer kostbare våpensystemer som fly. Aktuelt er det store tallet over uniformede menn i India så svær, at mange soldater i mindre viktige bransjer måtte bruker våpen fra 1.v for over hundre år siden, Lee-Enfield rifler! Det er et meget stort gap innenfor materiellanskaffelse på over 30 år som må lukkes i løpet av de neste fem til ti år. Om inderne hadde valgt å slanke ned militæret, ville det ha gått - men militæret er simpelt for stor, ambisjonene for høy, for mange strategiske våpensystemer å holde regi på, og for mye byråkratisk og sivil interferens i beslutningsprosessene.

India har økonomisk styrke, de bare har problemer med å oversette den inn i sin militære styrke.

Mags_
Medlem
Inlägg: 2151
Blev medlem: 31 aug 2014 15:09

Re: Indien

Inlägg av Mags_ » 29 jun 2017 18:45

Det kommer (ännu obekräftade) uppgifter om gränsstrider mellan Indien och Kina i det område på indiskt territorium där Kina häromdagen rev indiska ställningar för ett vägbygge: Twitter

Användarvisningsbild
Lejonmod
Medlem
Inlägg: 445
Blev medlem: 23 jul 2007 11:19
Ort: Stockholm

Re: Indien

Inlägg av Lejonmod » 12 apr 2018 17:14

Två kärnvapenmakter muckar med varandra https://omni.se/okande-spanningar-mella ... n/a/Mgqqn5