Standing rock -det nya Indian-kriget?

Diskussioner kring händelser efter kalla krigets slut. Värd: LasseMaja
Användarvisningsbild
sonderling
Medlem
Inlägg: 5663
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Standing rock -det nya Indian-kriget?

Inlägg av sonderling » 25 nov 2016 13:39

Mycket lite har ju sagts i Svensk media om Standing rock, även om det nämns att man ska dra en pie-line genom USA och protesterna kring detta.
För mig var det nytt att det gick igenom ett Indian reservat också. Återigen blir jag också påmind om hur militariserad den Amerikanska polisen är men så har man ju hört om att de fick en massa nya leksaker när USA lämnade Irak.
Jag undrar hur länge man kommer hålla på detta med icke-våld innan det hela utvecklar sig till ett nytt Indian-krig i modern tid.

https://en.wikipedia.org/wiki/Dakota_Ac ... Background


https://www.theguardian.com/us-news/201 ... nding-rock
https://www.theguardian.com/us-news/201 ... s-pipeline
https://www.theguardian.com/us-news/201 ... nding-rock

http://edition.cnn.com/2016/11/22/us/ve ... rock-trnd/

Sonderling

PS Vill minnas att man i Kanada på 90-talet hade en dispyt med urinnevånarna som utvecklade sig i skottväxling m.m. Minns nyhetsbilder med en LAV-25 Piranha som avancerar framåt och nederlaget där Indianerna (eller first nations) eldar upp sina gevär innan de ger sig. Nån mer som minns detta?

Användarvisningsbild
sonderling
Medlem
Inlägg: 5663
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Re: Standing rock -det nya Indian-kriget?

Inlägg av sonderling » 24 jan 2017 22:15

http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=6615258

Obama gav sig. Trump startar upp det igen.

Sonderling

pandersson2
Medlem
Inlägg: 2987
Blev medlem: 28 maj 2005 07:34
Ort: Södermanland

Re: Standing rock -det nya Indian-kriget?

Inlägg av pandersson2 » 24 jan 2017 23:02

Sonderling,
Obama gav inte upp projektet. Det skickades på review, vilket kan ses som en reträtt. Trump har begärt att reviewen skall färdigställas. I sak har egentligen inget hänt, både Obama och Trump har väl varit för projektet, men Obama ville väl av politiska skäl inte genomdriva för tillfället. De juridiska invändningarna kommer nog inte att lösas så vi kan nog förvänta oss att det går till domstolen. Om det sedan byggs vid Standing Rock eller om sträckningen ändras återstår att se.
http://www.grandforksherald.com/news/42 ... gal-action

"Trump signed a presidential memorandum directing federal agencies, including the U.S. Army Corps of Engineers, to expedite reviews and approve the four-state pipeline that is more than 90 percent complete. Trump’s action does not automatically authorize construction for the crossing at Lake Oahe north of the Standing Rock Sioux Reservation, which was still under review under the Obama administration. His memorandum directs the Army to consider whether previous actions, including ordering an environmental impact statement, can be rescinded."

Användarvisningsbild
mrsund
Medlem
Inlägg: 2609
Blev medlem: 24 mar 2002 16:23
Ort: Malmö

Re: Standing rock -det nya Indian-kriget?

Inlägg av mrsund » 25 jan 2017 07:49

Smart av Obama att flytta fram ett obekvämt beslut till nye Presidenten och slippa ha detta i sitt eftermäle. jag trodde oxå det var helt stoppat.