Utvecklingen i Ungern och Polen

Diskussioner kring händelser efter kalla krigets slut. Värd: LasseMaja
Bränner
Medlem
Inlägg: 316
Blev medlem: 07 aug 2013 09:44

Utvecklingen i Ungern och Polen

Inlägg av Bränner » 16 jan 2016 11:23

Noterade att den tidigare tråden om Polen låsts för översyn. Skulle vilja göra några korta och möjligen lite ostrukturerade reflektioner kring utvecklingen i Ungern och Polen. Jag vill inte göra gällande att Ungern är och att Polen håller på att bli diktaturer i egentlig mening. Dock Victor Orban har flera gånger klargjort att han är motståndare till liberal demokrati och att han förordar icke liberaldemokrati. Med detta torde närmast menas att den verkställande makten har ett primat över den lagstiftande och dömande och att man har långtgående normativa anspråk. Ett konkret exempel på detta är den nya grundlagen i allmänhet och dess preambel i synnerhet. Eller med lite andra ord, maktutövningen präglas av hårdhet och ibland godtycke och det är allmänt lågt i tak. Det finns sedan länge en slogan i både Polen som Ungern som på polska lyder Polak Wegier dwa bratanki.. ( fritt översatt ungefär Polacker och Ungrare är bröder). Det skall bli intressant att se vad som händer den 23 mars i år. Då firas nämligen den polsk ungerska vänskapens dag. Denna dag är inte vald av en slump utan det var denna dag 1939 som de bägge länderna fick gemensam gräns genom att Ungern ockuperade Rutenien alltså den östligaste delen av dåvarande Tjeckoslovakien. Skall avrunda med några tips om vidare fördjupning. Den amerikanske samhällsvetaren Kim Lane Scheppele har gjort flertalet studier om Ungern och dagens konflikt i P1 handlade om Polen.

LasseMaja
Redaktionen
Inlägg: 5048
Blev medlem: 22 jan 2003 08:19
Ort: Dalarna

Re: Utvecklingen i Ungern och Polen

Inlägg av LasseMaja » 17 jan 2016 10:39

Intressant artikel om Polens nya retorik mot Tyskland. Årtionden av försoningspolitik kan spolieras.

http://www.dn.se/ledare/signerat/peter- ... -till-liv/

Amund
Stödjande medlem
Inlägg: 6809
Blev medlem: 15 jun 2009 07:52
Ort: Västerbotten

Re: Utvecklingen i Ungern och Polen

Inlägg av Amund » 24 jan 2016 16:49

En fråga: Om både Ungern och Polen gjort ändringar i konstitutionen, i Polens fall under mellandagarna. Jag förutsätter att förändringarna är så allvarliga att de omfattas av Grundlagarna, har inte dessa länder då något krav på att ett val ska hållas innan en sådan förändring kan verkställas..?

Bränner
Medlem
Inlägg: 316
Blev medlem: 07 aug 2013 09:44

Re: Utvecklingen i Ungern och Polen

Inlägg av Bränner » 02 feb 2016 09:34

Det är en fullt berättigad fråga. För tillfället är jag tyvärr svaret skyldigt. Ber att få återkomma i ärendet.

LasseMaja
Redaktionen
Inlägg: 5048
Blev medlem: 22 jan 2003 08:19
Ort: Dalarna

Den uträknade polackens revansch

Inlägg av LasseMaja » 21 feb 2016 08:52

Klyfta mellan stad och land en orsak till den nya politikens framväxt-

http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/de ... -revansch/

Användarvisningsbild
Ragnar Svedje
Medlem
Inlägg: 1198
Blev medlem: 30 mar 2005 13:00
Ort: Stavanger

Re: Utvecklingen i Ungern och Polen

Inlägg av Ragnar Svedje » 23 feb 2016 15:20

Det där med att sparka journalister (public service) inom radio och TV, har kanske utmålats som något värre än det i själva verket är.

Efter kommunismens fall i Östeuropa (inklusive Polen och Ungern) var väl alla journalister lydiga kommunister som gick dåvarande regims ärenden. Efter att demokratiska vall installerat en ny regering känns det fullt rimligt att man ersätter de gamla journalisterna med nya för att uppnå en mer blandad och allsidig kår som bättre representerar samhället. Har detta skett i Polen? Om inte är det kanske dags nu?

FredH
Medlem
Inlägg: 877
Blev medlem: 29 jul 2003 18:56
Ort: Växjö

Re: Utvecklingen i Ungern och Polen

Inlägg av FredH » 23 feb 2016 16:36

Det är 26 år sedan Polen fick sin första icke kommunistiska regering. Jag antar att det finns gott om journalister som hunnit sluta och tillkomma sedan dess.

Amund
Stödjande medlem
Inlägg: 6809
Blev medlem: 15 jun 2009 07:52
Ort: Västerbotten

Re: Utvecklingen i Ungern och Polen

Inlägg av Amund » 02 mar 2016 20:55

En artikel som delvis har rent politiska analyser i slutet men om man bortser från det så tycker jag inledningen ger en intressant motbild till den rådande beskrivningen av Polens nya regering.
Visst är den polska demokratin ung och på många sätt bristfällig, men bristerna är så att säga ”klassiska” och återkommer regelbundet i hela dess korta historia: godtycklig förvaltning, svag tillit till offentliga institutioner och rättsväsendet, svagt civilsamhälle, nepotism och maktmissbruk.
att nyhetsförmedlingen utåt har kunnat bli så skev beror sannolikt på att valets förlorare har tillgång till utländska medier och i stort sett monopol på rätten att definiera problemet.
Själv är jag alldeles för okunnig för att avgöra vad som händer i Polen, men klart är nog att som vanligt är allting alltid mer komplicerat än man tror i förstone. :)

http://www.aftonbladet.se/kultur/article22355083.ab

_Larsson_6
Ny medlem
Inlägg: 1
Blev medlem: 07 mar 2016 16:15
Ort: Stockholm

Re: Utvecklingen i Ungern och Polen

Inlägg av _Larsson_6 » 19 mar 2016 14:02

En intressant aspekt är att den Eu-populistiska tidigare regeringen i åtta år kunde ändra om lite hur de ville utan att det blev några skriverier i resten av Europa. Man ska komma ihåg att medier i Polen är ganska politiskt bundna och mer verbala i sin kritik än det relativt politiskt korrekta förhållningssätt man har i Sverige. Allt beror på vem man lyssnar på och vad man läser. Av erfarenhet citeras ofta Gazeta Wyborcza av både DN, SvD Aftonbladet och andra. Det är en tidning som har starka band med de gamla kommunisterna som fortfarande har stort inflytande i landet som någon tidigare nämnt. Lek med tanken att alla utländska tidningar citerar Aftonbladet och att omvärldens syn av Sverige präglas av det. Sanningen ligger väl någonstans i mitten...
Navigare necesse est, vivere non est necesse // paylevo

LasseMaja
Redaktionen
Inlägg: 5048
Blev medlem: 22 jan 2003 08:19
Ort: Dalarna

Re: Utvecklingen i Ungern och Polen

Inlägg av LasseMaja » 19 mar 2016 19:32

_Larsson_6 skrev:Eu-populistiska
Eu-populistiskt? Är det en term som betecknar en regering positiv till EU och traditionella västerländska demokratiska institutioner?

Användarvisningsbild
sonderling
Medlem
Inlägg: 5664
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Re: Utvecklingen i Ungern och Polen

Inlägg av sonderling » 19 apr 2016 11:42

En reflektion: En gång i tiden åkte Svenskor till Polen för att få abort, och som utvecklingen går nu så är det snart Polskorna som får åka till Sverige.

Sonderling

Amund
Stödjande medlem
Inlägg: 6809
Blev medlem: 15 jun 2009 07:52
Ort: Västerbotten

Re: Utvecklingen i Ungern och Polen

Inlägg av Amund » 12 jul 2017 17:05

Med tanke på att George Soros är den moderna antisemitismens hatobjekt nr: 1 känns följande personinriktade regeringskampanj inte helt fräsch:
George Soros Ungern.jpg
På något luddigt sätt verkar (som jag förstått det hela) det som att den ungerske ledaren Orban menar att (juden) Soros bidrar med ytterligare antisemitism i Ungern genom att kritisera ungersk invandringspolitik.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/ungern ... k-kampanj/

Texten på affischen ska betyda typ: Låt inte George Soros få sista skrattet

Jag vet för lite om Ungern men GS är fronthatobjekt på många nazistsajter idag, han representerar tillsammans med andra en sammansvärjning mot det ekonomiska systemet på något sätt. Det gemensamma är att alla konspiratörer är judar. :roll:

Att affischen nu dras in beror på att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kommer på besök till Ungern.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

pandersson2
Medlem
Inlägg: 2987
Blev medlem: 28 maj 2005 07:34
Ort: Södermanland

Re: Utvecklingen i Ungern och Polen

Inlägg av pandersson2 » 14 jul 2017 14:17

Här är Orbans tal i EU där han bl a diskuterar Soros.
https://www.youtube.com/watch?v=0lZWg-7ecxg

Jag kan nog lika mycket om nazistsiter som Amund om Ungern, men det är väl rätt många som kritiserar Soros och att koppla det till nazism och antisemitism känns inte som fruktbart.

Användarvisningsbild
Lasse Odrup
Medlem
Inlägg: 5292
Blev medlem: 06 jun 2006 17:13
Ort: Finland

Re: Utvecklingen i Ungern och Polen

Inlägg av Lasse Odrup » 14 jul 2017 16:07

_Larsson_6 skrev:En intressant aspekt är att den Eu-populistiska tidigare regeringen i åtta år kunde ändra om lite hur de ville utan att det blev några skriverier i resten av Europa. Man ska komma ihåg att medier i Polen är ganska politiskt bundna och mer verbala i sin kritik än det relativt politiskt korrekta förhållningssätt man har i Sverige. Allt beror på vem man lyssnar på och vad man läser. Av erfarenhet citeras ofta Gazeta Wyborcza av både DN, SvD Aftonbladet och andra. Det är en tidning som har starka band med de gamla kommunisterna som fortfarande har stort inflytande i landet som någon tidigare nämnt. Lek med tanken att alla utländska tidningar citerar Aftonbladet och att omvärldens syn av Sverige präglas av det. Sanningen ligger väl någonstans i mitten...
Sant. Det är nog så att journalisternas personliga preferenser spelar in när de rapporterar. För några år sedan låg Österrike illa till, sedan Danmark och numera Ungern och Polen.
Förmodligen väntar inte fascismen runt hörnet men man kan lätt tro det när svenska journalister pratar med sina åsiktsfränder i Ungern och Polen.

Amund
Stödjande medlem
Inlägg: 6809
Blev medlem: 15 jun 2009 07:52
Ort: Västerbotten

Re: Utvecklingen i Ungern och Polen

Inlägg av Amund » 14 jul 2017 19:44

Ja jag vet ytterst lite om nazi-sajter men Soros väcker onekligen ont blod i högerextrema kretsar. Jag fascineras av hur världsekonomin (som är erkänt svårförståelig) är ett stort ämne för konspirationsteoretiker världen över, och där passar Soros in mycket bra, påminner lite om en Bondskurk som styr och manipulerar den fria världen. Karln är finansman, stormrik, känd för att ”manipulera valutor”, och som lök på laxen jude… Bara man går in på Flashback så finns det 17 trådar innehållande ”Soros” bara i rubriken, och det handlar inte om hyllningar.
pandersson2 skrev: det är väl rätt många som kritiserar Soros och att koppla det till nazism och antisemitism känns inte som fruktbart.
Vad i består den (som icke är från konspirations, Putinvänliga eller från högerextrema sajter) kritiken mot Soros egentligen? Kritik finns mot de flesta kända personer så det måste vara något extraordinärt som gör att just han är kontroversiell.