Avtal USA - Iran nära förestånde

Diskussioner kring händelser efter kalla krigets slut. Värd: LasseMaja
LasseMaja
Redaktionen
Inlägg: 5048
Blev medlem: 22 jan 2003 08:19
Ort: Dalarna

Avtal USA - Iran nära förestånde

Inlägg av LasseMaja » 29 jun 2015 08:04

Imorgon kan ett avtal om Iran kärnenergiprogram komma att undertecknas. Läsvärd artikel från UI:

http://www.ui.se/blog/uibloggen/2015/6/ ... nmakt.aspx
Saudiarabien och Israel måste nu finna sig i att Iran inte nödvändigtvis kommer att tillhöra ondskans axelmakter sett från ledarna i Washington.
– Saudiarabien är mer rädd för att Iran ska bli ekonomiskt starkt än för dess eventuella kärnvapen, inflikade Hans Blixt
– Irans kärnvapen är inte ett hot mot Israel. Netanyahus fördömande av ramavtalet är endast ett sätt att avleda uppmärksamheten från spänningarna mellan religiösa och icke-religiösa judar samt ockupationen av de palestinska områdena som äter upp systemet inifrån, sammanfattade Parsi.
– USA ser kärnvapenavtalet som ett sätt att skapa balans och få inflytande i Mellanöstern, tillade hon.
Pågående problematiken med ISIS torde göra både Iranierna och USA mer motiverade till ett avtal. Iran och dess shiaallierade är trots allt den bästa allierade USA någonsin kan få om man skall bekämpa ISIS, och Iran vill inte se allt fler områden behärskas av ISIS.

LasseMaja
Redaktionen
Inlägg: 5048
Blev medlem: 22 jan 2003 08:19
Ort: Dalarna

Re: Avtal USA - Iran nära förestånde

Inlägg av LasseMaja » 14 jul 2015 15:04

Nu så skall man ha kommit överens. Den geopolitiska situationen i Mellanöstern kan på lite sikt att komma att ändras radikalt.

Användarvisningsbild
sonderling
Medlem
Inlägg: 5663
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Re: Avtal USA - Iran nära förestånde

Inlägg av sonderling » 14 jul 2015 18:36

Klokt, dels som sagt kan man förenas mot en ännu värre fiende än vad Ayatollorna nånsin varit och dels så kanske tiden var mogen helt enkelt. Jag tror inte det är en slump att Obama tinar upp förhållandena med både Kuba och Iran. Man bör nog hålla sig till en fiende i taget.

Och så är det bra för Sverige utrikes handel har jag förstått. :thumbsup:

Sonderling

LasseMaja
Redaktionen
Inlägg: 5048
Blev medlem: 22 jan 2003 08:19
Ort: Dalarna

Sanktionerna hävs

Inlägg av LasseMaja » 17 jan 2016 09:21

Situationen är på väg att förändras i mellanöstern

http://www.svd.se/forandringens-vindar- ... ranavtalet.

Och nu är det konkret, hands o så att säga. Många västerländska företag ligger i startgroparna för att komma in och i takt med att detta sker blir Iran allt mer "oangripbart" för Israel och Saudiarabien.

Varulv
Medlem
Inlägg: 3116
Blev medlem: 03 apr 2004 07:38
Ort: Norge/Norway

Re: Sanktionerna hävs

Inlägg av Varulv » 17 jan 2016 14:33

LasseMaja skrev:Situationen är på väg att förändras i mellanöstern

http://www.svd.se/forandringens-vindar- ... ranavtalet.

Och nu är det konkret, hands o så att säga. Många västerländska företag ligger i startgroparna för att komma in och i takt med att detta sker blir Iran allt mer "oangripbart" för Israel och Saudiarabien.
For kampen mot de sunnimuslimske islamistene vil en iransk gjenstyrkning være meget fordelaktig i Syria og Irak, ettersom man vil være i stand til å betale lønnsold til flere hundretusener av menn, gir omfattende finansiell assistanse til sine allierte og iverksette våpenproduksjonen i høyere gir så man kan gi bort større overskudd til frontstyrkene. Iran hadde dels blitt slått ut av leken i stedfortrederkonfliktene fordi man hadde blitt overvunnet av gulflandene på det finansielle grunnlaget, ikke minst takket være sanksjonene og oljeblokaden. Men nå er flere hundre millioner dollar på vei til Iran fra bankkontiene som var fryst, man har fått sine forretningskanalene gjenreist og utallige milliarder dollar kan nå høves inn per dag - og det før den forventede oljeproduksjonsøkningen. Etter mange år har det iranske markedet begynte med å tine opp på nytt, og mente at alle - kineserne og europeerne i særpregenheten - vil storme rett inn. Iran vil kjøpe til seg en gigantisk Airbus-flåte og har begynte å snuse på kjøp av kampfly fra Kina (Putin er sterkt tilbakeholdt med å selge avanserte fly, kineserne har ikke slike restriksjoner).

Iran kan dermed gjenopplive sin allianse i Midtøsten som hadde blitt understøttet av Putins Russland, og ettersom Hizbollah hadde rustet opp i ly av den syriske borgerkrigen som aktuelt styrket den iranske tilstedeværelsen i en slik grad at Assad uvillig hadde blitt en vasall (dermed koblet han seg til Putin for å motvirke det verste) i en iransk satellittstat. Irak og Syria har, takket være stupiditeten om å støtte opprøret mot Assad, blitt så nært knyttet til Iran at de på mange måter har blitt satellittstater underlagt sterk iransk innflytelse. Noe som egentlig ikke er av det godt for Israel som tradisjonelt hadde arbeidet for å holde den irrasjonelle ayatollahstyrte Iran fra seg, bare for å bli latt ned av Netanyahu og den vestlige stupiditeten etter "den arabiske våren". Men på den andre siden er den sjiamuslimske islamismen langt lettere å leve med enn den sunnimuslimske islamismen som er ekstremt irrasjonalt og sterkt wahhabi-preget mens Sjia-Islam er betydelig mer liberalt anlagt, man dvs. har et klart skille mellom konge og prest fram til 1979. De erkekonservative ayatollahene og disses fanatikerne som fremmet sjiamuslimsk dominans har liten støtte i det iranske folket, så Iran selv er i skrikende behov for politiske reformer som på sikte kan redusere den irrasjonelle trusselen rettet mot Israel med tiden - om det ikke oppstå noe uforutsette.

Saudi-Arabia har blitt mer og mer upopulært for den vestlige opinionen, og Paris-massakrene på mange måter har vært en viktig milepæl som gjort det stuerent å betrakte saudiaraberne og disses gulfarabiske allierte som en potensiell trussel mot Vesten, jo større "islamofobi" som det het, jo større motvilje får man intellektuelt, rasjonalt og politisk mot disse. Dette tar Iran fordel av, for tross alt er iranerne generelt ansett som en fiende man kan forstår seg på, spesielt etter Khomeinis død som reduserte meget sterkt irrasjonaliteten. Khomeini var tross alt halvveis sprøytende gal i 1980-årene, heldigvis var han et spesielt unntak i Irans historie. Så lenge man ser iranerne tre seg slik man forventet seg av dem, kunne disse aksepteres - det samme kan ikke sies om de sunnimuslimske islamistene og disses patroner, altfor uberegnelig og altfor uforutsigbart, som gjør dem umulig å akseptere i det lange løpet.

Så på alle feltene er Iran i ferd med å vinne fremover - så lenge det ikke skjer noe uventet.

Användarvisningsbild
loop
Medlem
Inlägg: 1476
Blev medlem: 03 jul 2002 02:38
Ort: Götet

Re: Avtal USA - Iran nära förestånde

Inlägg av loop » 17 jan 2016 17:37

Iran är det största och mest utvecklade industrilandet i regionen.
Tror även detta ingår i nån plan för att lösa konflikten i Jemen på sikt. Antagligen spelar det väl även in att Iran börjat jaga ut flyktingar från Afghanistan, så dessa har fortsatt sin resa till västra delarna av Mellanöstern och Europa. Iran är ett av världens största mottagarländer för flyktingar.
Frågan är om detta inverkar nåt på situationen i Afghanistan också där Iran varit insyltat sen åtminstone tidigt 80-tal.
Att man även är ute efter att komma åt Assad är troligt. Antar att ryssarna inte är så sugna på att ta upp Irans mantel i Syrien.

Gerrgul
Medlem
Inlägg: 738
Blev medlem: 05 apr 2015 16:01
Ort: Luleå

Re: Avtal USA - Iran nära förestånde

Inlägg av Gerrgul » 27 jan 2016 13:35

En juridikstudent har skrivit en kort men bra artikel (med flera användbara länkar). Bakgrunden och de folkrättsliga aspekterna. Avtalet ett ljus i det internationella mörkret?

http://manskligsakerhet.se/2016/01/26/i ... i-morkret/

Amund
Stödjande medlem
Inlägg: 6806
Blev medlem: 15 jun 2009 07:52
Ort: Västerbotten

Re: Avtal USA - Iran nära förestånde

Inlägg av Amund » 27 jan 2016 21:14

Man får hoppas att Iran nu tar vägen mot en större öppenhet och tolerans och inte tar Egyptens väg med en återgång till en stängd diktatur, jag är optimistisk eftersom landet har enorma förutsättningar att utvecklas.

Användarvisningsbild
tryggve
Medlem
Inlägg: 6803
Blev medlem: 02 jul 2003 16:19
Ort: Mölndal

Re: Avtal USA - Iran nära förestånde

Inlägg av tryggve » 27 jan 2016 21:27

Det är ju positivt att relationerna förbättras, men det jag undrar över är om Iran verkligen har råd att handla så mycket som alla tidningar verkar säga att de ska göra.

Oljepriset är ju väldigt lågt.

Användarvisningsbild
loop
Medlem
Inlägg: 1476
Blev medlem: 03 jul 2002 02:38
Ort: Götet

Re: Avtal USA - Iran nära förestånde

Inlägg av loop » 27 jan 2016 21:47

tryggve skrev:Det är ju positivt att relationerna förbättras, men det jag undrar över är om Iran verkligen har råd att handla så mycket som alla tidningar verkar säga att de ska göra.

Oljepriset är ju väldigt lågt.
Dom som sagt ett stort industriland också. Dom borde kunna exportera en del saker tex bilar och stridsflyg till konkurrenskraftiga priser.

Användarvisningsbild
tryggve
Medlem
Inlägg: 6803
Blev medlem: 02 jul 2003 16:19
Ort: Mölndal

Re: Avtal USA - Iran nära förestånde

Inlägg av tryggve » 27 jan 2016 22:08

loop skrev: Dom som sagt ett stort industriland också. Dom borde kunna exportera en del saker tex bilar och stridsflyg till konkurrenskraftiga priser.
En del vapen kan de nog exportera (och gör väl också så i dagsläget), men stridsflyg hör nog inte till det på ett tag. Det som iransk flygindustri sysslar med är väl främst att bygga om F-5:or och renovering av flygplan och helikoptrar som köptes före revolutionen. Och det i rätt blygsam takt/omfattning. Om jag förstår saken rätt så får inte flygvapnet och flygindustrin i Iran så väldigt mycket pengar.

Iran Aviation Industries Organization har/hade planer på att bygga rätt många civila flygplan av olika typer, men med tanke på det stora inköpet av trafikflygplan som man vill göra så är väl frågan om IAIO verkligen har kapacitet att bygga dessa plan. Det har väl även varit ett par olyckor med iranskbyggda trafikflygplan de senaste åren.

https://en.wikipedia.org/wiki/Iran_Avia ... r_Projects

EDIT: det var An-140 som jag tänkte på, man hade stora planer, upp till 100 plan skulle byggas, både civila och militära. Men det verkar nu som man har avbrutit projektet efter att kanske 10 plan levererades. Dock var det en krasch, inte flera.

https://en.wikipedia.org/wiki/Antonov_A ... A_IrAn-140

Användarvisningsbild
loop
Medlem
Inlägg: 1476
Blev medlem: 03 jul 2002 02:38
Ort: Götet

Re: Avtal USA - Iran nära förestånde

Inlägg av loop » 28 jan 2016 00:28

tryggve skrev:
loop skrev: Dom som sagt ett stort industriland också. Dom borde kunna exportera en del saker tex bilar och stridsflyg till konkurrenskraftiga priser.
En del vapen kan de nog exportera (och gör väl också så i dagsläget), men stridsflyg hör nog inte till det på ett tag. Det som iransk flygindustri sysslar med är väl främst att bygga om F-5:or och renovering av flygplan och helikoptrar som köptes före revolutionen. Och det i rätt blygsam takt/omfattning. Om jag förstår saken rätt så får inte flygvapnet och flygindustrin i Iran så väldigt mycket pengar.

Iran Aviation Industries Organization har/hade planer på att bygga rätt många civila flygplan av olika typer, men med tanke på det stora inköpet av trafikflygplan som man vill göra så är väl frågan om IAIO verkligen har kapacitet att bygga dessa plan. Det har väl även varit ett par olyckor med iranskbyggda trafikflygplan de senaste åren.

https://en.wikipedia.org/wiki/Iran_Avia ... r_Projects

EDIT: det var An-140 som jag tänkte på, man hade stora planer, upp till 100 plan skulle byggas, både civila och militära. Men det verkar nu som man har avbrutit projektet efter att kanske 10 plan levererades. Dock var det en krasch, inte flera.

https://en.wikipedia.org/wiki/Antonov_A ... A_IrAn-140
Dom bygger en del annat också. Obemannade stridsflygplan bla. Var mer sånt jag tänkte på. Samt nåt jetskolflygplan.

Magnus L
Medlem
Inlägg: 1486
Blev medlem: 30 sep 2008 18:43

Re: Avtal USA - Iran nära förestånde

Inlägg av Magnus L » 28 jan 2016 10:50

tryggve skrev:Det är ju positivt att relationerna förbättras, men det jag undrar över är om Iran verkligen har råd att handla så mycket som alla tidningar verkar säga att de ska göra.

Oljepriset är ju väldigt lågt.
Dom har ju sålt viss mängd olja under sanktionstiden och de pengar de fått för den har ju varit låsta i väst. Nu släpps pengarna loss och det handlar om typ, cirkus, i storleksordningen 100 miljarder. Dollar.

Användarvisningsbild
tryggve
Medlem
Inlägg: 6803
Blev medlem: 02 jul 2003 16:19
Ort: Mölndal

Re: Avtal USA - Iran nära förestånde

Inlägg av tryggve » 28 jan 2016 11:55

loop skrev:
Dom bygger en del annat också. Obemannade stridsflygplan bla. Var mer sånt jag tänkte på. Samt nåt jetskolflygplan.
Ok, men eftersom du skrev stridsflygplan så trodde jag att det var det som du menade. :-)

UAV:er har de ju tillverkat, även om det väl som det mesta rör sig om sådant som de har kopierat. De har väl exporterat en del.
De har väl levererat en del vapen till den syriska regimen.

Jetsskolflygplanet har de pysslat med ett tag, om du menar detta projekt.
https://en.wikipedia.org/wiki/Owj_Tazarve

Men om det har kommit så långt som serietillverkning sedan 2002 förefaller oklart.
Senast redigerad av 1 tryggve, redigerad totalt 28 gånger.

Användarvisningsbild
tryggve
Medlem
Inlägg: 6803
Blev medlem: 02 jul 2003 16:19
Ort: Mölndal

Re: Avtal USA - Iran nära förestånde

Inlägg av tryggve » 28 jan 2016 11:55

Magnus L skrev:
tryggve skrev:Det är ju positivt att relationerna förbättras, men det jag undrar över är om Iran verkligen har råd att handla så mycket som alla tidningar verkar säga att de ska göra.

Oljepriset är ju väldigt lågt.
Dom har ju sålt viss mängd olja under sanktionstiden och de pengar de fått för den har ju varit låsta i väst. Nu släpps pengarna loss och det handlar om typ, cirkus, i storleksordningen 100 miljarder. Dollar.
Sant förstås.