JAPANS FRAMGÅNGSUNDER!

Diskussioner kring händelser efter kalla krigets slut. Värd: LasseMaja
Användarvisningsbild
Busigast
Medlem
Inlägg: 7
Blev medlem: 01 okt 2004 12:48
Ort: Stockholm

JAPANS FRAMGÅNGSUNDER!

Inlägg av Busigast » 14 jan 2005 14:04

Hejsan! :lol:
Vi är några stycken här som undrar hur det kommer sig att Japan är så framgångsrikt och ekonomiskt utvecklat gentemot resten av närliggande Asien? Vi har funderat lite... och kommit fram till att de har en strikt skolgång, eller hur? och att de har en strävan efter att vara västerländska. Nu vet inte vi om detta stämmer, men....kanske ni kan hjälpa till? länka till någon sida eller visa upp era egna kunskaper :wink:

Tack på förhand !

//Vi [/b]

Användarvisningsbild
Hans
Stödjande medlem
Inlägg: 22634
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: JAPANS FRAMGÅNGSUNDER!

Inlägg av Hans » 14 jan 2005 14:19

Är du klar med STASI arbetet? Kan vi få se vad det blev?

Här har du en länk som jag hittade efter en googling på "det japanska undret"

Utdrag:
Det har sagts att det Japanska undret är lättare att beskriva än att förklara.
Bidragande orsaker kan dock sägas vara den enskilde japanens energi, höga bildningsstandard och den organisatoriska förmåga som också möjliggjorde landets fantastiska utveckling kring sekelskiftet. Förhållandet mellan företagen och staten har också alltid fungerat bra i Japan, och den fria företagsamheten har hela tiden hittat de mest lukrativa och konstruktiva spåren för att nå ekonomisk vinst, något som i hög grad bidragit till landets framgångar.
Samarbetet mellan staten, bankvärlden och de fria företagen är i Japan synnerligen effektivt och integrationen mellan dessa och de försprång det ger Japan, att i hög grad kunna planera de ekonomiska resurserna på ett fördelaktigt sätt, är föremål för avund från andra stater.
Japan har också genom att i hög grad överlämna landets försvar till USA kunnat undvika höga försvarskostnader.

http://home.swipnet.se/~w-54568/essay04.htm

MVH

Hans

Frogman
Medlem
Inlägg: 1223
Blev medlem: 15 feb 2003 22:27
Ort: Sverige

Inlägg av Frogman » 15 jan 2005 22:17

Tja, inga enkla svar. Japan har varit en framstående land länge och lyckades erövra stora delar av Asien på 1940-talet,
ända bort till Andamanerna och Burma till att bomba både Australien (Darwin) och USA (Pearl Harbor).
Tror att religionen spelar en stor roll, bristen på råvaror i Japan har också gjort dom tvingade att jobba hårt och effektivt.

Användarvisningsbild
Nico
Medlem
Inlägg: 215
Blev medlem: 21 aug 2003 17:13
Ort: Stockholm

Inlägg av Nico » 16 jan 2005 02:00

Tror att det har mycket att göra med den Japanska arbets mentaliteten jag läste någonstansatt Öst asiater rent fysiologiskt orkar mer en Europer och andra folk ganske har det med riset att göra.

Användarvisningsbild
Korpen
Medlem
Inlägg: 209
Blev medlem: 25 maj 2002 20:59
Ort: Stockholm, Sverige

Re: JAPANS FRAMGÅNGSUNDER!

Inlägg av Korpen » 16 jan 2005 10:07

Busigast skrev:Hejsan! :lol:
Vi är några stycken här som undrar hur det kommer sig att Japan är så framgångsrikt och ekonomiskt utvecklat gentemot resten av närliggande Asien? Vi har funderat lite... och kommit fram till att de har en strikt skolgång, eller hur? och att de har en strävan efter att vara västerländska. Nu vet inte vi om detta stämmer, men....kanske ni kan hjälpa till? länka till någon sida eller visa upp era egna kunskaper :wink:

Tack på förhand !

//Vi [/b]
Enklaste svaret är nog : stabilitet
Till skillnad från andra länder i asien har japan alltid varit väldigt homogent, haft ganska lite korruption och stabilt juridiskt system (som visserligen förändrats radikalt, men det har alltid varit fungerande).

Att japan ligger för resten av asien beror på att japan började så mkt tidigare, och från ett mkt bättre läge.

Användarvisningsbild
fenderbender
Medlem
Inlägg: 41
Blev medlem: 11 mar 2004 20:37
Ort: Karlskoga/Örebro

Inlägg av fenderbender » 16 jan 2005 21:01

Jag hörde eller läste nånstans att Japanerna tänker 25 år framåt hela tiden, medans vi västerlänningar har en mer kortare tidsplanering.
Av stora frågor det vill säga :D

Användarvisningsbild
Lumber Jack
Medlem
Inlägg: 87
Blev medlem: 12 nov 2002 12:09
Ort: Sollefteå

Inlägg av Lumber Jack » 17 jan 2005 01:13

Jag kan väl föröka mig på att förklara grunden till den Japanska framgångssagan genom att klippa och klistra ur en gammal hemuppgift.

Efter att den japanska isolationen gentemot resten av världen bröts i och med den amerikanska kanonbåtsdiplomatin 1853 startade till en början en orolig tid i Japan, som jag inte orkar gå in på. Men efter denna tid genomfördes något som kom att kallas Meijireturationen då landet på allvar började moderniseras.

De nya styrande, en liten grupp samurajer under kejsaren, förstod att om Japan skulle kunna bli en modern statsmakt krävdes en kraftfull modernisering av landet och en rad reformer genomfördes. Man räddes inte som förut utländska metoder utan tvärtom. I ”den kejserliga eden av år 1868” sägs bl.a. ”kunskap ska hämtas från hela världen” och ”Alla absurda seder från den gamla tiden skall förkastas och alla handlingar baseras på internationell nivå”. Man skickade således ut människor till västvärlden för att studera och lära sig av deras samhällen, företag och institutioner.

Man tog det bästa från olika håll bl.a infördes ett grundskolsystem uppbyggt enligt franskt mönster medan de högre utbildningarna influerades av de amerikanska. Likså byggde den nya och lansomfattande administrationen på fransk grund. Banksystem var till en början en kopia av det amerikanska, men det ledde till hög inflation så man lade om kursen till ett mer europeisk banksystem som visade sig vara stabilare.

Så här fortsatte man målmedvetet på område efter område; industrialiseringen, infrastrukturen, försvarsmakten, finanseringen av nytt företagande, jordbruket etc. etc. Allt eftersom landet växte sig starkare ekonomiskt och effektivare ino industrisektorn blev bristen på råvaror allt mer påtaglig och en expansiv, eller kanske rättare sagt, aggresiv utrikespolitik kom att föras. Man besegrade Kina och annekterade Formossa, och lyckades 1905 att som första icke-västland besegra en västnation i ett krig.

Det är lite utav en framgångsaga att Japan på så kort tid lyckades utvecklas till en stark industrination, trots att man stått isolerad från hela omvärlden. En förklaring till det är nog råvarorna, eller rättare sagt bristen på råvaror. Om man jämnför med Kina, som också strävade efter att vara isolerade, så kom Japan att lyckas med sin isolation. Det är sannolikt att tack vare det lilla utbyte man trots allt hade med väst, så var det känt att landet saknade stora naturresruscher. Därför slapp man, tillskillnad från Kina, att bli hårt ansatta av imperialistiska stater.

En annan orsak till Japans snabba omställning var att de styrande efter Meijirestaurationen tämligen omgående anammade de nya influenserna från väst, och började modernisera landet. Staten kom att bli initiativtagare och drivkraft bakom hela industrialiseringen. Man beredde vägen genom en rad reformer inom såväl banksystemet och utbildningsväsendet som jordbruket. Även armén och flottan omorganiserades och rustades upp, vilket kom att bli betydelsefullt när man började bedriva en imperialistisk politik. Viktiga landförvärv med tanke på den egna bristen på råvaror blev sålunda möjliga att genomföra.

Även tidpunkten var till Japans fördel, i västvärlden hade industrin sedan länge växt fram och japanerna förstod att importera och kopiera. De tidigare länderna hade fått experimenterat och prövat sig fram till de bästa lösningarna, de hade gjort misstagen japanerna slapp. Man importerade maskiner, kunnig arbetskraft och anställde utländska ingenjörer, men man var alltid mån om att själva behålla kontrollen över produktionen.

Användarvisningsbild
Hans
Stödjande medlem
Inlägg: 22634
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Inlägg av Hans » 17 jan 2005 14:29

Lumber Jack,

Tack för intressant läsning!

MVH

Hans

Amund
Stödjande medlem
Inlägg: 6862
Blev medlem: 15 jun 2009 07:52
Ort: Västerbotten

Re: JAPANS FRAMGÅNGSUNDER!

Inlägg av Amund » 16 dec 2018 16:49

Läste nyss denna femton år gamla intressanta tråd om Japans ekonomiska under.

Tänker att Japan nuförtiden ligger före västvärlden när det gäller många så kallade i-landsproblem såsom:
* Vikande tillväxt
* Deflation
* Åldrande befolkning med de problem det medför med finansiering av pensionssystemet
* Låga födelsetal
* Arbetskraftsbrist

Nu har Japan inte riktigt haft samma utveckling och traditioner som västeuropeiska länder under efterkrigstiden, men jag förvånas ändå ofta att man inte sneglar mer på Japan när man ska bedöma vilka utmaningar vi andra i-länder står inför.

LasseMaja
Redaktionen
Inlägg: 5056
Blev medlem: 22 jan 2003 08:19
Ort: Dalarna

Re: JAPANS FRAMGÅNGSUNDER!

Inlägg av LasseMaja » 16 dec 2018 19:10

Visst har man de här I-landsproblemen som du säger. Men det är väl knappast så att man inte kan hantera det, tvärt om tycker jag.

Amund
Stödjande medlem
Inlägg: 6862
Blev medlem: 15 jun 2009 07:52
Ort: Västerbotten

Re: JAPANS FRAMGÅNGSUNDER!

Inlägg av Amund » 17 dec 2018 19:17

Fast den japanska statsskuldens andel av BNP är abnormt hög och ökar stadigt, det finns inget annat land i världen som är lika skuldsatta. Skuldens andel av BNP är dubbelt så hög som krislandet Italiens och 2,5 ggr större än USA, redan 2006 var det lika illa som Greklands värsta siffror. Det här är alls ingenting som tyder på att det här är något man verkar kunna hantera.


japan-government-debt-to-gdp.png
Man ska heller inte glömma de senaste årens goda tider när man ser grafen, det blir ännu värre under dåliga tider när BNP-siffrorna viker.

https://tradingeconomics.com/japan/gove ... ebt-to-gdp
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

koroshiya
Stödjande medlem
Inlägg: 2078
Blev medlem: 03 feb 2004 06:51
Ort: Göteborg

Re: JAPANS FRAMGÅNGSUNDER!

Inlägg av koroshiya » 18 dec 2018 02:21

Amund skrev:
17 dec 2018 19:17
Fast den japanska statsskuldens andel av BNP är abnormt hög och ökar stadigt, det finns inget annat land i världen som är lika skuldsatta. Skuldens andel av BNP är dubbelt så hög som krislandet Italiens och 2,5 ggr större än USA, redan 2006 var det lika illa som Greklands värsta siffror. Det här är alls ingenting som tyder på att det här är något man verkar kunna hantera.japan-government-debt-to-gdp.png

Man ska heller inte glömma de senaste årens goda tider när man ser grafen, det blir ännu värre under dåliga tider när BNP-siffrorna viker.

https://tradingeconomics.com/japan/gove ... ebt-to-gdp

Det ser ju dåligt ut, men kanske är det japaner som äger statsskulden? Man kan jämföra med Sverige och England där vi har haft skuld sedan länge, men där de som äger den kanske är svenskar eller britter?

Skulden ses då inte som ett problem, utan tvärtom. Staten får möjligheter, såvida man kan rimliggöra framtida inkomst.

Amund
Stödjande medlem
Inlägg: 6862
Blev medlem: 15 jun 2009 07:52
Ort: Västerbotten

Re: JAPANS FRAMGÅNGSUNDER!

Inlägg av Amund » 19 dec 2018 17:35

koroshiya skrev:
18 dec 2018 02:21
Det ser ju dåligt ut, men kanske är det japaner som äger statsskulden? Man kan jämföra med Sverige och England där vi har haft skuld sedan länge, men där de som äger den kanske är svenskar eller britter?

Skulden ses då inte som ett problem, utan tvärtom. Staten får möjligheter, såvida man kan rimliggöra framtida inkomst.
Nja, skulder är skulder oavsett var de kommer till. Japan har länge enbart lånat upp inom landet men för flera år sedan räckte det inte utan man blev tvungen att börja låna internationellt. Det ger också fler möjligheter att låna billigt att ha tillgång till världens kreditmarknader, exempelvis amerikanska statsobligationer skulle vara betydligt dyrare om amerikanska staten sa nej till asiatiska köpare. Och det är också lönsamt att låna utomlands när den egna valutan stärks mot omvärlden.

Japan kan fortsätta låna och låna tills någon börjar tvivla på deras återbetalningsförmåga, då kan räntekostnaderna skena. Detta hände Sverige 1994 när Skandias VD Björn Wolrath vägrade att fortsätta låna ut pengar till svenska staten eftersom han (och många andra förståsigpåare) ansåg att statsskulden ökade på ett okontrollerat sätt. Detta var riktigt dåliga tider för Sverige, och ändå var statsskulden som värst enbart ca 80% av BNP och det tvingade fram ekonomiska reformer som var nödvändiga. - Japan har över 250 % av BNP, taskig tillväxt och minskande befolkning, och dessutom (om jag förstått rätt) ett politiskt system som gör det svårare (än i Sverige 1994) att genomföra strukturella ekonomiska förändringar.