Terijokiregeringen.

Diskussioner kring Finlands historia från urminnes tider via svensk tid, Storfurstendömet Finland, självständighet och inbördeskrig till idag. Värd: Schwemppa
laitman
Medlem
Inlägg: 588
Blev medlem: 22 november 2004, 21:02
Ort: Kyrkslätt Finland

Terijokiregeringen.

Inlägg av laitman » 20 mars 2010, 18:24

Hej!

Eftersom Arnstad och andra debatterat Finlands roll under krigen så tänkte jag starta en tråd om hur allt började för Finland. Officiellt så sade ju Sovjet att man inte är i krig med Finland utan enbart ger hjälp åt den nya folkregeringen Otto Ville Kuusinen bildat. Jag har upptäckt att Terijokiregeringen är en tämligen okänd sak i Sverige. I synnerhet dess ministrar och piruetterna kring dess avtal med Stalin.

Alltså då Sovjet anföll Finland den 30.11.1939 bildade man snabbt en regering i Terijoki och denna regering begärde sedan hjälp av Sovjet med att befria Finland. I regeringen ingick förutom Kuusinen Mauritz Rosenberg, Armas Äikiä, Inkeri Lehtinen, Paavo Prokkonen, Tuure Lehén och Aksel Anttila. Förutom Kuusinen så var dessa personer tämligen okända och deras uppgifter äro höljda i dunkel. Armas Äikiä var visst jordbruks- och litteraturminister och han var känd för att skriva hyllningsdikter till Stalin.

Regeringen ingick ju genast ett avtal med Stalin om ömsesidigt bistånd och Sovjet förklarade att man inte är i krig med Finland utan folkregeringen har begärt hjälp för att bli av med Rytis och Tanners regering. Regeringen satte ju också upp egna trupper som skulle föra Kuusinen till Helsingfors och där hissa den röda fanan.

Kuusinens regering fick ju också stöd i väst av olika personer och instanser. Nehru i Indien, Nobelpristagarna Georg Bernhard Shaw och John Steinbeck förklarade sig stöda Kuusinens befrielse av Finland. Olika tidningar och fackförbund uttryckte stöd för Kuusinens regering. Daily Worker i England satte i gång en kampanj för Kuusinen. I USA så uppmanade bl.a. musikerna i Hollywood, tobaksarbetarnas fackföreningar och till och med USA:s tennisförbund Roosevelt att ställa upp för Finlands demokratiska folkregering. I Sverige så hälsade bl.a Göteborgs arbetare Kuusinens regering med entusiasm, som den enda lagliga regeringen som kämpar för folkets sak.

Att Kuusinen för en kort tid blev en betydande person visar hyllningarna till Stalin på hans födelsedag i december 1939. Världens mest betydande statsmän hyllade Stalin, med Hitler, Ribbentropp och Kuusinen i spetsen. Kuusinen rankades alltså som den fjärde mest betydande statsmannen i världen efter Stalin, Hitler och Ribbentropp. Så alltså Pravda.

Sådana var konstellationerna då befrielsen av Finland inleddes i november 1939. Hoppas på kommentarer för att återkomma senare.

Laitman

laitman
Medlem
Inlägg: 588
Blev medlem: 22 november 2004, 21:02
Ort: Kyrkslätt Finland

Re: Terijokiregeringen.

Inlägg av laitman » 21 mars 2010, 17:16

Kanske dags att fortsätta!

Osmo Jussila och Arvo "Poika" Tuominen har ju båda pekat på att mycket i denna regeringsaffär ger intryck av hastigt påkommen improvisation. Kremls agerande var inkonsekvent i flere avseenden: Varför säga upp nonaggressionspakten med Finland om man inte befann sig i krig med Finland osv? Tuominen konstaterar vidare att några år tidigare så skulle Kreml ha kunnat ställa upp med mycket mera kända finska kommunister. Nu, hösten 1939 hade de flesta likviderats som folkfiender. Likaså hade den nya Folkarmén haft kunniga officerare att tillgå. De flesta hade försvunnit i Gulag, därifrån några överlevande hämtades i all hast och återfick sina tidigare gradbeteckningar.

Folkregeringen utgav ett antal tidningar eller flygblad där man berättade om verksamheten. Reportagen om Finlands befrielse beskrev hur jublande folkmassor mötte de framryckande sovjetsoldaterna. Här begick man en blunder då Finland tidigare hade anklagats för att ha evakuerat gränsbygderna på dess befolkning. I följande nummer rättades felet och det sades att folket inte åtlydit evakueringsordern utan flytt till skogs därifrån man nu skyndade Röda armén till mötes.

Under ledning av politruker så inleddes sedan ett intensivt planeringsarbete. Man grundade arbetarkommuner och kolhoser och entusiastiska människomassor applåderade. En rolig poäng här är att kollektivisering av jordbruket alltid krävde någon sorts godsägare vars jord nu skulle nationaliseras. Till en sådan dög första bästa småbrukare. En man som befann sig på finska sidan om linjerna upphöjdes till "godsägare" i ett flygblad han råkade få syn på. I själva verket ägde han några få hektar betesmark.

Dessa kolhosbestyr hade en viss verklighetsbakgrund. I byn Juntusranta i Suomussalmi, som erövrades av ryssar redan den 30 november 1939 och sedan återtogs av finska styrkor, så hade faktiskt någon sorts kolhos grundats.
Någon lysande framtid skulle knappast ha väntat traktens arbetare och bönder. Poika Tuominen har ju berättat om hur den sovjetiska planhushållningen och kommandoekonomin fungerade på dessa breddgrader. Då det kom order från Moskva att inleda vårsådden så inleddes den genast. Också om marken var snötäckt och jorden frusen!

Hoppas på kommentarer!

Laitman

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28379
Blev medlem: 11 juli 2002, 12:52
Ort: Utrikes

Re: Terijokiregeringen.

Inlägg av Hans » 21 mars 2010, 19:15

laitman skrev:Hoppas på kommentarer!
Det får du inte :lol: :wink:

Bara uppmuntrande upprop om att inte sluta. Mycket intressant, framförallt bitarna om internationellt stöd (även från Sverige :cry: ).

MVH

Hans

Användarvisningsbild
Wooster
Medlem
Inlägg: 3003
Blev medlem: 22 januari 2006, 15:50
Ort: Göteborg

Re: Terijokiregeringen.

Inlägg av Wooster » 21 mars 2010, 20:05

Laitman, som du själv skriver är det en tämligen okänd sak i Sverige. Innan jag läst dina två inlägg visste jag i princip att Sovjetunionen haft en finsk marionettregering, någonstans i skuggorna... Så du får inga kommentarer - bara ett instämmande i Hans uppmuntrande upprop om att inte sluta :)

Finns det någon bra svenskspråkig litteratur som tar upp Kuusinen-regeringen?

Användarvisningsbild
MD650
Redaktör emeritus
Inlägg: 16318
Blev medlem: 27 mars 2002, 13:40
Ort: Det egentliga Sverige

Re: Terijokiregeringen.

Inlägg av MD650 » 21 mars 2010, 20:59

Fick Terijoki-regeringen något genomslag?
:)

Schwemppa
Redaktionen
Inlägg: 3555
Blev medlem: 27 juli 2007, 19:47
Ort: Sjundeå, Finland

Re: Terijokiregeringen.

Inlägg av Schwemppa » 21 mars 2010, 21:01

Visste inte att det var så okänt, faktiskt. Terijokiregeringen var ju en av grundstenarna i anfallet på Finland.

Det sägs att Kuusinens garde ekiperades genom genom en raid till ett lokalt museum. Där man hittade några uniformer från Karl XII:s dagar... :roll:

Jag trodde att jag hade läst det på det här forumet... Annars kanske det finns i de böcker på svenska om vinterkriget som getts ut; William R Trotters verk eller Ärans Vinter.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Otto_Ville_Kuusinen

JariL
Medlem
Inlägg: 29
Blev medlem: 29 september 2008, 10:31

Re: Terijokiregeringen.

Inlägg av JariL » 22 mars 2010, 12:08

Kuusinen's folksarmee utrustades med polska uniformer.

Schwemppa
Redaktionen
Inlägg: 3555
Blev medlem: 27 juli 2007, 19:47
Ort: Sjundeå, Finland

Re: Terijokiregeringen.

Inlägg av Schwemppa » 22 mars 2010, 14:14

Skrönvarning här, men jag kunde inte låta bli att dela med mig av historien :)

Trotter skriver nämligen i "Finska Vinterkriget 1939-1940" på sid. 80:

"Om återstoden av episoden Kuusinen inte vore så färgad av overklighet, skulle man tro att berättelserna är apokryfiska, men finländska källor berättar glatt att de första få medlemmarna av den finländska nationella armén som uppvisades i själva Terijoki och bevakade Kuusinens högkvarter, var utstyrda i uniformer från Karl XII:s tid som hade erövrats från ett lokalt museum."

Knappast uniformer för en hel armé, men kanske för ett par man vid någon ceremoni...?

Tidigare på samma sida, om själva armén:

"Hela charaden med Kuusinen saknade inte operettlika inslag. Höjdpunkten var inrättandet av något som kallades den "Finländska nationella armén" som officiellt bestod av prokommunistiska finländare som frivilligt hade anmält sig för att kämpa vid sidan av sina kamrater i Röda armén för sitt hemlands befrielse. Hela den anda som omger affären Kuusinen gör att det är omöjligt att avgöra om någon någonstans tog den på allvar. Ännu mindre kan någon säkert säga om dessa trupper någonsin sattes in i strid. Den paraderade för kamerorna vid ett eller två tillfällen och ögonvittnen förklarar att det inte fanns mer än tusen man att visa upp."

:D

laitman
Medlem
Inlägg: 588
Blev medlem: 22 november 2004, 21:02
Ort: Kyrkslätt Finland

Re: Terijokiregeringen.

Inlägg av laitman » 22 mars 2010, 17:09

Tack för uppmuntran!

I Osmo Jussilas bok om Terijokiregeringen (borde kanske översättas till svenska) finns fotografier och teckningar. En skämtteckning visar Kuusinen och hans ministrar iklädda karolineruniformer stående framför Stalin, som säger att eftersom regeringen i Helsingfors inte gått med på hans krav så tillsätter han en regering som nog går med på kraven.
Jussila säger dock detta med karolineruniformer och trekantiga hattar var ett missförstånd, det hade kommit till genom en felöversättning av ett reportage i Pravda.

I de tidningar som utgavs av Kuusinens regering förekom också mindre missförstånd och för skribenterna direkt farliga utsagor. En sådan var då man rapporterade om hur Röda armén befriade en by. En äldre kvinna grät av lycka och sade "Jag tackar Gud för att våra befriare äntligen har kommit". Poeten Armas Äikiä rättade sedan snabbt felet med att berätta om hur människorna tackade Stalin för att de blir befriade "Solen som lyser från Kreml och tänder hoppet för mänskligheten, det är kamrat Stalin"

Jussilas största förtjänst är att han visar att denna idé med att tillsätta en folkregering, som sedan begärde broderlig hjälp av den Röda armén var Lenins. Lenin tillämpade ju denna modell åren 1918-1921 i Baltikum, Kaukasien, Armenien, Georgien, Buhara, Hiva och Yttre Mongoliet. Och denna modell tillämpades ju också i Afghanistan år 1979.

Laitman

patrik blom
Medlem
Inlägg: 1098
Blev medlem: 11 februari 2010, 14:42

Re: Terijokiregeringen.

Inlägg av patrik blom » 22 mars 2010, 17:37

Instämmer i andras uppmuntran och i att Terijokiregeringen är alltför lite känd i Sverige. Något jag själv tycker är historiskt betydelsefullt är personsambandet - i form av Otto Ville Kuusinen - mellan den röda sidan i inbördeskriget 1918 och Stalins krig mot Finland, samt Kuusinens anmärkningsvärda levnadsbana som den ende utlandsfödde men längst överlevande (politiskt sett) ledamoten av Högsta Sovjet, med gravplats i Kremlmuren. De finns ju några som vill påstå att resultatet av en seger för de röda i inbördeskriget hade blivit något annat än ett Sovjetfinland. Att Kuusinen var en av de rödas ledare är ett starkt argument för att de har fel.

Synd också att inte "Kuusinen" fick den plats i språkbruket som Quisling sedan fick. Vi får väl nöja oss med att kalla hans Terijokiregering för en Quislingregering.

Till råga på allt var Kuusinens dotter Hertha så vitt jag förstår en inflytelserik person i efterkrigs-Finland.

Hennes make (under en tid) Yrjö Leino var kommunistisk inrikesminister efter kriget. Hans son (?) Olle Leino, som var chefredaktör för veckotidningen Allers i Sverige, har skrivit en bok där han hävdar att ett kommunistiskt maktövertagande var planerat ungefär samtidigt med och med samma metoder som den s k Prag-kuppen 1948, men att fadern vägrade spela den roll han tilldelats, att såsom högsta polischef låta arrestera de politiska meningsmotståndarna. Boken heter "Vem tackar Yrjö Leino?"

Jag vet inte om man ska tro på detta, men om en sådan kupp hade ägt rum och lyckats, så hade kanske Finlands perenna röda spöke Otto Ville Kuusinen trots allt blivit finländsk regeringschef.

stenen2
Medlem
Inlägg: 114
Blev medlem: 18 mars 2010, 02:18

Re: Terijokiregeringen.

Inlägg av stenen2 » 22 mars 2010, 18:05

Behövlig tråd som inte bör flyttas till Finlandsavdelningen snälla moderatorer, så patrick diskutera inte 1918 eller 50/60talet här.

Vi svenskar kanske inte vet så mycket om Terijokoregeringen, men när en arbetskamrat undrade varför jag satt och skattade framför datorn och mitt ärliga svar var att jag läste något kul om Finland under andra världskriget skakade han på huvudet och gjorde många tecken.

Tillbaks till ämnet, finns det någon svensk/engelsk skildring om hur denna grupp av clowner fick Finland att enas. Hur motsättningarna från inbördes/frihetskriget kunde läkas på ett ögonblick tack vara Kuusinen, förutom din. För det är anmärkningsvärt hur ett en gång splittrat land kunde enas tack vare en Quisling. Norge gjorde ju samma sak, enades och stred. (Finland lite bättre, längre och tuffare.)

stenen2
Medlem
Inlägg: 114
Blev medlem: 18 mars 2010, 02:18

Re: Terijokiregeringen.

Inlägg av stenen2 » 22 mars 2010, 19:04

Förtydligande:
Vidar Quisling höll tal 9 april där han förklarade att han övertagit makten i Norge eftersom den tidigare regeringen "kommit" i krig med Tyskland. Talet som sändes på radio fick omedelbart gensvar, tidigare undrande norrmän anmälde sig till krigstjänst, vapenlager öppnades och landet insåg att det var i krig. Från pacifism till strid genom ett tal.

Otto Kuusinens bildande av regering skall ha haft samma effekt på Finland. De gamla motsättningarna mellan "röda" och "vita" försvann. Socialdemokraterna kring Tanner valde långt innan sida, men det finns alltid i ett land härjat av inbördeskrig djupa sår. Till skillnad från norrmännen enades inte Finland av radio-ord, utan av en fientlig regering.

Berätta mer ni finländska och norska vänner om dessa clowner. (Norrmännen lär få svårt att bräcka karolinska uniformer!)

patrik blom
Medlem
Inlägg: 1098
Blev medlem: 11 februari 2010, 14:42

Re: Terijokiregeringen.

Inlägg av patrik blom » 22 mars 2010, 19:17

stenen2 skrev:Behövlig tråd som inte bör flyttas till Finlandsavdelningen snälla moderatorer, så patrick diskutera inte 1918 eller 50/60talet här.

Vi svenskar kanske inte vet så mycket om Terijokoregeringen, men när en arbetskamrat undrade varför jag satt och skattade framför datorn och mitt ärliga svar var att jag läste något kul om Finland under andra världskriget skakade han på huvudet och gjorde många tecken.

Tillbaks till ämnet, finns det någon svensk/engelsk skildring om hur denna grupp av clowner fick Finland att enas. Hur motsättningarna från inbördes/frihetskriget kunde läkas på ett ögonblick tack vara Kuusinen, förutom din. För det är anmärkningsvärt hur ett en gång splittrat land kunde enas tack vare en Quisling. Norge gjorde ju samma sak, enades och stred. (Finland lite bättre, längre och tuffare.)
Jag menar att det är en historiskt intressant infallvinkel på Terijoki-regeringen att regeringschefen under hela sitt vuxna liv strävat efter att påverka Finland i kommunistisk eller sovjetisk riktning. Bl a som en av de röda ledarna i inbördeskriget, som frontfigur i Terijokiregeringen, och som inflytelserik ledamot av den sovjetiska högsta ledningen efter kriget. Och t o m i viss mån som far till den i Finland på sin tid inflytelserika Hertha Kuusinen.

laitman
Medlem
Inlägg: 588
Blev medlem: 22 november 2004, 21:02
Ort: Kyrkslätt Finland

Re: Terijokiregeringen.

Inlägg av laitman » 22 mars 2010, 19:19

Hej!

Kuusinens kumpaner och familjemedlemmar hade en förmåga att dö plötsligt eller försvinna i Gulag eller något annanstans. Likaså försvann hans, först av Kreml och Pravda hyllade, regering i natt och dimmor för att inte mera omnämnas i några sovjetiska tidningar eller historieverk. Mauritz Rosenberg dog under dunkla omständigheter strax efter vinterkriget och den hyllade kommunistiska hjälten Toivo Antikainen likaså. Antikainen frigavs ju från ett finländskt fängelse i samband med freden i mars 1940. Om honom berättas att han vid mötet med Kuusinen roat berättat om hur han i fängelset läst i finska tidningar om hur hans och Kuusinens gamla kamrater avslöjats som folkfiender och likviderats. Antikainen lär ha skrattat åt dessa "borgerliga lögner" och sedan fortsatt med att fråga "Förresten, var är alla kamrater?" Av Kuusinens min förstod han genast att det inte varit fråga om några lögner. Officiellt dog Antikainen i en flygkrasch medan trovärdiga vittnen vet berätta att han flög ut från sjätte våningen i hotell Lux. Orsaken skall ha varit att Stalin blivit irriterad över att försvunna folkfienders hustrun och barn sökte upp honom och bad honom om hjälp för att få reda på vad som hänt deras män.

Jussilas bok är faktiskt en intressant analys över sovjetisk taktik och hur deras fraser och slagord skall uttolkas. I januari 1940 så skrev en av Stalins medhjälpare, B Mihailov, om hur kamrat Stalin i november 1918 lovat att ifall Finlands kommunister ber om hjälp med befriandet av Finland så kommer detta löfte att uppfyllas. Något löfte vid denna tidpunkt känner man inte till utan i stället var Stalin närvarande vid socialdemokraternas kongress i november 1917 där han uttalade liknande löften. Orsaken till att Mihailov ändrade tidpunkten är enligt Jussila det att man inte kunde citera något som sagts vid en socialdemokratisk partikongress, Finlands kommunistiska parti grundades först i augusti 1918 och någon Röd armé som kunde ge broderlig hjälp hade inte ännu grundats i november 1918.

Angående dessa reportage i folkregeringens tidningar och flygblad så torde den svenska kommunistiske riksdagsmannen Gustav Johansson - hette han så? Hilding Hagbergs kumpan? - ha kopierat dessa reportage då han skrev om Röda arméns inmarsch i Estland sommaren 1940. Han var väl knappast i Estland vid denna tid, men han beättar samma som redan relaterats: Jublande folkmassor mötte de sovjetiska soldaterna, i Tallinn började man genast planera för sovjetrepubliken Estlands framtid, kolhoser och arbetarkommuner grundades, jord nationaliserades och folket jublade!
Johanssons berättelse var ganska lik den som berättades om de befriade områdena i Finlands gränstrakter.

Laitman

patrik blom
Medlem
Inlägg: 1098
Blev medlem: 11 februari 2010, 14:42

Re: Terijokiregeringen.

Inlägg av patrik blom » 22 mars 2010, 21:38

stenen2 skrev:Förtydligande:
Vidar Quisling höll tal 9 april där han förklarade att han övertagit makten i Norge eftersom den tidigare regeringen "kommit" i krig med Tyskland. Talet som sändes på radio fick omedelbart gensvar, tidigare undrande norrmän anmälde sig till krigstjänst, vapenlager öppnades och landet insåg att det var i krig. Från pacifism till strid genom ett tal.

Otto Kuusinens bildande av regering skall ha haft samma effekt på Finland. De gamla motsättningarna mellan "röda" och "vita" försvann. Socialdemokraterna kring Tanner valde långt innan sida, men det finns alltid i ett land härjat av inbördeskrig djupa sår. Till skillnad från norrmännen enades inte Finland av radio-ord, utan av en fientlig regering.

Berätta mer ni finländska och norska vänner om dessa clowner. (Norrmännen lär få svårt att bräcka karolinska uniformer!)
Jag tror du har fel på några punkter.

Quisling, som hette Vidkun, höll sitt tal på kvällen den 9 april, jag vill minnas att det var kl 19.30. Jag tror att hela Norge vid det laget visste att landet hade angripits av Tyskland.

Försoningen mellan det finländska inbördeskrigets parter och den nationella samhörigheten hade nått tillräckligt långt när Sovjet överföll Finland den 30 november 1939. Det var knappast tillkomsten av Terijoki-regeringen som gjorde att "de gamla motsättningarna mellan de 'röda' och 'vita' försvann".

Skriv svar