SicherheitsDienst

Diskussioner kring andra världskriget. Värd: B Hellqvist
A.A.Gustafsson
Medlem
Inlägg: 15
Blev medlem: 20 apr 2002 20:41
Ort: Falun

SicherheitsDienst

Inlägg av A.A.Gustafsson » 21 apr 2002 13:49

Hade SD-personalen någon utbildning och utrustning liknande den hos SOE-agenterna? Eller hade dom andra arbetsmetoder/arbetsuppgifter?
Finns det någon litteratur på området?

Den bild jag fått av SD är att dom huvudsakligen ägnade sig åt att tortera fångar och värva nya frivilliga till W-SS?

Med vänliga hälsningar

Alf
Med vänliga hälsningar

Alf

Obelix
Medlem
Inlägg: 45
Blev medlem: 24 mar 2002 14:47

Inlägg av Obelix » 21 apr 2002 17:25

SD eller Der Sicherheitsdienst des Reichsführers-SS var partiets enda tillåtna underrättelseorganisation. SD hade till uppgift att bedriva spaning mot regimfientliga organisationer och personer samt hålla riksledningen underrättad om stämningarna i landet (genom Meldungen aus dem Reich). SD hade ett nät av informatörer, s.k. V-Leute (Vertrauensleuten).

Till skillnad från GeStapo hade man inga formella polisiära befogenheter. SD var en partiorganisation, medan GeStapo var en statlig myndighet. Ledningen för bägge utövdes dock genom RSHA (Reichssicherheitshauptamt), där Amt III kontrollerade SD, Amt IV GeStapo och Amt V KriPo. Arbetsfördelningen var sådan att SD bedrev säkerhetsunderättelsetjänst och spaning, medan GeStapo bedrev spaning och förundersökning.

Personalen i SD, GeStapo och KriPo erhöll samma utbildning efter tillkomsten av RSHA 1939, dvs huvudsakligen en kriminalpolisutbildning.

SD var inblandat i det fingerade polska anfallet mot radiosändaren i Gleiwitz, men hade inga vidlyftigare åtaganden i utlandet innan Abwehr överfördes till RSHA efter attentatet mot Hitler 1944.

Framförallt genom Einsatzgruppen der Sicherheitspolizei und des SD spelade SD en viktig roll vid likvideringen av judar och kommunister m. fl. i Östeuropa.

Källa: http://www.topographie.de/his_3.htm
http://www.nizkor.org/hweb/imt/tgmwc/ju ... 03-01.html
http://www.ess.uwe.ac.uk/genocide/Gestapo1.htm

A.A.Gustafsson
Medlem
Inlägg: 15
Blev medlem: 20 apr 2002 20:41
Ort: Falun

Inlägg av A.A.Gustafsson » 21 apr 2002 17:40

Tack, för förklaringarna.
Om jag förstått dig rätt så ägnade SD sig inte åt mer handgripliga operationer t ex sabotage, lönnmord. Utan var mest verksam inom landet/de ockuperade områdena. Vilken (om någon) myndighet eller organisation skötte sådant? allgemeine-SS?

Med vänliga hälsningar

Alf
Med vänliga hälsningar

Alf

Obelix
Medlem
Inlägg: 45
Blev medlem: 24 mar 2002 14:47

Inlägg av Obelix » 21 apr 2002 20:06

SD sysslade också med utrikes underrättelsetjänst, genom Amt VI av RSHA, men i förhållande till SD:s och RSHA:s övriga verksamhet var denna aktivitet av ringa omfattning.

I sitt vittnesmål inför krigsförbrytardomstolen i Nürnberg 4 januari 1946, uppgav Brigadeführer Walter Schellenberg, chef för Amt VI, att i GeStapo tjänstgjorde över 40 000 tjänstemän, i KriPo omkring 20 000, medan SD inom riket hade en personalstyrka av omkring 3 000, och den personal som sorterade under Amt VI endast uppgick till ca 400.

Källa: http://www.ess.uwe.ac.uk/genocide/schellenberg.htm

Obelix
Medlem
Inlägg: 45
Blev medlem: 24 mar 2002 14:47

Inlägg av Obelix » 21 apr 2002 21:21

Abwehr (Oberkommando der Wehrmacht/Amt Ausland/Abwehr) verkar vara den organisation som sysslade med det du frågar efter.

Abwehr var organiserat på fem avdelningar:

Zentralabteilung
: administration

Amtsgruppe Ausland: militärpolitisk orientering, utrikespolitiska frågor, folkrättsfrågor, blockadbrytare

Abwehr I: underättelseinhämtning i utlandet, agentnät, militärt, ekonomiskt och tekniskt spionage, falska dokument etc.

Abwehr II: sabotage, aktivt sabotageskydd, utbildning och förberedelse av kommandoföretag. (Militär underättelsetjänst vid fronten, liksom Brandenburgerförband var underställda denna avdelning.)

Abwehr III: militär säkerhets- och säkerhetsunderättelsetjänst, bekämpning av spionage och förräderi, infiltration av utländska underättelseorgan. (Geheime Feldpolizei sorterade under denna avdelning.)

Abwehrs personal utgjordes dels av officerare från krigsmakten, dels av direktrekryterade civila.

Källa
: http://www.history.navy.mil/faqs/faq114-1.htm
http://www.bundesarchiv.de/bestaende.php?BestID=825

Användarvisningsbild
Lars Gyllenhaal
Medlem
Inlägg: 1029
Blev medlem: 02 apr 2002 20:15
Ort: Barentsregionen

SD/Gestapo

Inlägg av Lars Gyllenhaal » 21 apr 2002 22:23

Obelix m fl,

Tack för en del klargöranden. Men var det inte så att en del SD-folk även tillhörde Gestapo och vice-versa? Stämmer det och i så fall varför förekom det??

Mvh,

A.A.Gustafsson
Medlem
Inlägg: 15
Blev medlem: 20 apr 2002 20:41
Ort: Falun

Inlägg av A.A.Gustafsson » 22 apr 2002 15:34

Tack för klargörandena. Hoppas att jag inte blir för tjatig. Men tillbaka till utrustning/utbildning, SOE hade ju en uppsjö av specialdesignad utrustning och avancerade utbildningar. Jag tänker på A.W Fairbairns närstridsutbildningar (t ex Defendo). Finns det några personer eller utbildningar inom Abwehr som ens kan jämföras SOEs? Jag har aldrig träffat på Tysk utrustning liknande SOEs; speciella "lönndolkar"(t ex sleevedagger), eller ens någonting liknande F/S dolken, (nahkampfmesser är ju knappast väl anpassad för det tänkta ändamålet).
En intressant detalj; en av dolkarna som SOE personal använde("Friskdagger"), grundar sig på en Tysk kastkniv tillgänglig på den civila marknaden vid tidpunkten.

Med vänliga hälsningar

Alf
Med vänliga hälsningar

Alf

Obelix
Medlem
Inlägg: 45
Blev medlem: 24 mar 2002 14:47

Inlägg av Obelix » 22 apr 2002 21:41

Trots att KriPo och GeStapo var statliga myndigheter och SD ett partiorgan, så fungerade de i praktiken som tjänstegrenar inom samma ämbetsverk, RSHA, och personalen hade, som nämnts, samma utbildning. När RSHA bildades 1939 beordrades tjänstemännen i KriPo och GeStapo att söka medlemskap i SS, där de i tillägg till sina polisiära tjänstegrader erhöll SS-grader motsvarande deras tjänsteställning (en Kriminalkommissar blev alltså också SS-Hauptsturmführer). I de ockuperade områdena bar tjänstemän i GeStapo ofta grå SS-uniformer.

Division Brandenburg z.b.V. 800 som stod till Abwehrs förfogande var ett specialförband typ SAS med särskild utbildning och utrustning. 1943 avfördes divisionen från Abwehr och omvandlades till en konventionell pansargrenadjärdivision. Omkring 1 800 Brandenburgare överfördes därefter på egen begäran till Waffen-SS (SS-Jagdkommandos). Jag vet dock inget närmare om vad det var för utrustning som användes av Brandenburgarna.

Källa: http://home.arcor.de/gssw1997/ksk/brand1.htm
http://www.forces70.freeserve.co.uk/Bra ... ITMENT.htm

Användarvisningsbild
Lindir
Medlem
Inlägg: 2884
Blev medlem: 27 mar 2002 00:21
Ort: Göteborg

Inlägg av Lindir » 22 apr 2002 22:36

Obelix skrev:Trots att KriPo och GeStapo var statliga myndigheter och SD ett partiorgan, så fungerade de i praktiken som tjänstegrenar inom samma ämbetsverk, RSHA, och personalen hade, som nämnts, samma utbildning.
Som i de flesta diktaturer var ju staten och partiet förstås i princip samma sak, speciellt diktaturer med svag eller oklar konstitution. I just Tysklands fall har jag läst att Tredje Riket inte hade någon konstitution överhuvudtaget. Är det någon som kan bekräfta eller dementera detta?