Äktenskap under VK2

Diskussioner kring andra världskriget. Värd: B Hellqvist
Användarvisningsbild
HomeGuardSoldier
Medlem
Inlägg: 848
Blev medlem: 01 mar 2016 08:57
Ort: Småland

Äktenskap under VK2

Inlägg av HomeGuardSoldier » 11 jan 2020 21:40

Vi låtsas att en svensk medborgare vill gifta sig med en finländsk medborgare i Finland under VK2, vilket borde logiskt borde innebära att själva pappersarbetet tar tre månader - om inte ännu längre - innan allting är klart och det bara är att kontakta rätt instans i Finland.

Hade den svenska medborgaren varit tvungen att själv åka ner till Helsingfors för att personligen prata med den svenska ambassaden eller hade det räckt att skriva en officiell skrivelse till den svenska ambassaden?

Vilka officiella papper hade den svenska medborgaren varit tvungen att ha för att få allting kontrollerat och godkänt för ett giftermål med den finländska medborgaren? Resepass, kopia av födelseattest...?

HGS

Användarvisningsbild
erep
Medlem
Inlägg: 1309
Blev medlem: 21 maj 2009 14:23
Ort: Esbo, Finland

Re: Äktenskap under VK2

Inlägg av erep » 21 jan 2020 17:01

Födelseattest anger inte civilståndet av svensken som skall gifta sig.

Om båda parterna var inhemska skulle de behöva ett ämbetsbetyg från hemförsamlingen. Om det skulle bli en kyrklig vigning innehåller ämbetsbetyget informationen att personen genomgått skriftskola.

Personerna skall också lysas, vilket var en del av hinderprövningen. Civil lysning var att en kungörelse skulle ges på magistraten minst 14 dagar före vigseln, en kyrklig lysning skulle läsas upp tre på varandra följande söndagar.För kyrkliga lysningen fanns det undantag med bara en läsning om ena förlovade var dödssjuk, eller under krig kallad till, eller i krigstjänst. Före lysningen skulle äktenskapshinder prövas, tull vilket förutom ämbetsbetyget hörde en skriftlig bekräftelse om att vissa äktenskapshinder inte fanns.

Se äktenskapslagen från 1929 https://www.finlex.fi/sv/laki/alkup/1929/19290234

16§ stadgar om utredning.

Så för en svensk som skall gifta sig i Finland, gissar jag att behöver ett motsvarande ämbetsbetyg som sedan skall legaliseras (eftersom detta var före Haagkonventionen som införde apostille-systemet).

Numera legaliserar inte svenska ambassader dokument, utan det sker på svenska UD. Huruvida svenska ambassader tidigare legaliserade dokument vet jag inte.

Användarvisningsbild
HomeGuardSoldier
Medlem
Inlägg: 848
Blev medlem: 01 mar 2016 08:57
Ort: Småland

Re: Äktenskap under VK2

Inlägg av HomeGuardSoldier » 22 jan 2020 16:44

Tack så mycket för svaret.

Jag är nämligen själv gift med en EU-medborgare från att annat EU-land och gifte mig i det aktuella EU-landet, och det innebar lite mer pappersarbete än det säkert hade behövts om jag hade gift mig med en svensk medborgare här hemma i Sverige. Gissningsvis så har EU, vad man än må anse - och anser - om byråkratin i Bryssel, gjort det lättare med den saken än det var tidigare, när nationsgränserna inom Europa var stängda på ett helt annat sätt.

HGS

StefanZ
Medlem
Inlägg: 275
Blev medlem: 16 apr 2018 12:56
Ort: Lidköping

Re: Äktenskap under VK2

Inlägg av StefanZ » 22 jan 2020 17:56

Jag vet föga i saken som sådan. Men vad gäller legalisering, var tidigare Notarier viktiga, dvs Notarius Publicus. Man besökte denne, han kollade igenom, satte på ett par offentliga stämplar mot ett visst arvode...
I dagens rättsystem är notarie en ung domstolsjurist, i princip lägsta steget i juristkarriären... Men förr i tiden var Notarius Publicus väldigt viktig och aktad för ett smidigt samhällsmaskineri och det civila rättsystemet...

Så min killgissning är att någonstans på vägen skulle man göra var sitt besök hos respektive Notarius Publicus som skulle bevittna och beediga att pappren och dokumenten var de rätta.