Polska armén i Frankrike

Diskussioner kring andra världskriget. Tillägnad vår saknade medlem varjag
Skriv svar
Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktör emeritus
Inlägg: 7645
Blev medlem: 27 mars 2002, 14:52

Polska armén i Frankrike

Inlägg av tyskaorden » 3 juli 2017, 19:32

Sedan Polen errövrats av Tyskland 1939, tog sig många polacker till Frankrike. Ett land som varit Polens historiska bundsförvant, där började man mödosamt att återuppbygga en polsk armé i exil. Innan Tyskland också besegrade Frankrike hade man satt upp fyra infanteridivisioner och två självständiga brigader plus flygförband.

Slagordningen var enligt följande för arméförbanden:

1. grenadjärdivisionen
1. Warszawas grenadjärregemente.
2. Boleslaw Chrobrys grenadjärregemente.
3. Slasks grenadjärregmente.
1. Furst Josef Poniatowskis spaningsbataljon.
1. General Bems Wilnos lätta artilleriregmente.
1, Pomorzes tunga artilleriregemente.
1. Taudeusz Kosciuszkos pionjärbataljon.
1. Gdansks signalbataljon.

2. infanteridivisionen uppsatt 1939.11.11 och blev 1940.05.30 2. fotjägardivisionen.
4. Warszawas fotjägarregemente.
5. Malopolskas fotjägarregemente.
6. Kresys fotjägarregemente.
2. Warszawas lätta artilleriregemente.
202. Modlins tunga artilleriregemente.
2. Wilnos spaningsbataljon.
2. Kaniows pionjärbataljon.

3. infanteridivisionen uppsatt 1940.05.15
7. och 8. infanteriregementena samt 3. lätta artilleriregementet.

4. infanteridivisionen uppsatt april-juni 1940
10., 11. och 12. infanteriregementena samt 4. lätta artilleriregementet.

Självständiga Podhale (Höglands-) skyttebrigaden.
1. skyttehalvbrigaden. Halvbrigad var ett begrepp för motsvarande regemente som infördes i Frankrike i samband med revolutionen. I dag lever begreppet vidare i 13. främlingslegionshalvbrigaden (13e Demi Brigade de la Legion Etrangere).
2. skyttehalvbrigaden.

10. pansrade kavalleribrigaden.
Pansarregementet.
24. ulanregementet.
10. hästjägarregementet.
Pansarvärnsdivisionen (=bataljonen).

Användarvisningsbild
von Adler
Medlem
Inlägg: 3529
Blev medlem: 28 juni 2002, 19:40
Ort: Årsta, Stockholm
Kontakt:

Re: Polska armén i Frankrike

Inlägg av von Adler » 4 juli 2017, 20:26

Planen för framtiden var att expandera 10. Pansrade Kavalleribrigaden till en fullständig pansardivision (Division Legere de Mechanique, DLM) och 1. och 2. divisionerna till motoriserade divisioner. Detta var dock motoriserade på det franska sättet - alla understödsdelar (artilleri, pansarvärn, underhåll o.s.v.) motoriserade medan infanteriet kunde använda armé- eller kårmotorpooler för att motoriseras under kortare perioder. Fransmännen ansåg att de skulle slåss på ett rätt begränsat geografiskt område och att striderna skulle bestå av stationära fronter som bröts igenom, följt av en kort tids avancemang och sedan en ny stationär front. Infanteriet behövde därför bara vara motoriserat kortare perioder.

Vi ska heller inte glömma den Kapatiska Skyttebrigaden, som var under uppsättning i Franska LIbanon när Frankrike kapitulerade. Männen begav sig in i Brittiska Palestina och deras träning och utrustning avslutades av britterna, som använde brigaden bland annat i Tobruk 1941-42. När General Anders män kom från de sovjetiska fångarna sattes polska II. Kåren upp runt brigaden från slutet av 1942.

Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktör emeritus
Inlägg: 7645
Blev medlem: 27 mars 2002, 14:52

Re: Polska armén i Frankrike

Inlägg av tyskaorden » 6 juli 2017, 20:53

Det skall också nämnas att av de nämnda divisionerna var det bara de första två som var stridsfärdiga då tyskarna invaderade Frankrike. 3. och 4. infanteridivisionerna var under utbildning och kom inte att spela någon roll under striderna. Vad det gäller de två stridsberedda divisionerna var 1. grenadjärdivisionen vid krigsutbrottet stationerad i Saarområdet, som Frankrike erövrat 1939. 2. fotjägardivisionen var stationerad vid Belfort i närheten av schweiziska gränsen. De första polska förbandet som sattes in i strid var dock Podhalebrigaden som tillsammans med franska alpjägare hade sänts till Norge i slutet av april 1940 för att möta den tyska invasionen. Den drogs tillbaka med början 26 maj och anlände till Brest 14 juni, där den hans upp av striderna i Bretange.

1. grenadjärdivisionens elddop kom sten under striderna då man sattes in till skydd för franska XX armékårens reträtt. Divisionens bewfälhavare general Duch ställdes inför ett svårt dilemma, då den polska exilledningen i mitten av juni då Frankrikes fall närmade sig beordrade de polska trupperna att ta sig till Storbritannien. Generalen ville dock inte svika och beordrade att divisionen skulle fortsätta striderna. Vilket var kostsamt under framgångsrika avvärjningsstrider 17-21 juni förlorade divisionen 45% av sin stryka. Resterna av divisionen inringades senare, varpå general Duch beordrade att de som kunde skulle ta sig till Storbritannien. Något som endast få lyckades med.

2. fotjägardivisionen kom att se mycket lite strid och följde 17 juni den franska XLV armékåren över gränsen till Schweiz där man internerades till 1943.

3. infanteridivisionen kom trots att den inte riktigt var färdigutbildad att kastas in i de desperata striderna i Bretange. Där den snart dukade under.

4. infanteridivisionen deltog inte i några strider och evakuerades till Storbritannien från Biskayabukten.

10. pansrade kavalleribrigaden under överste Stanislaw Maczek, var vid den tyska invasionen av Polen 1939 landets enda fullständigt mekaniserade förband. Maczek förde en framgångsrik strid mot tyskarna och lyckades via Rumänien föra brigaden nästan intakt till Frankrike. Där den den kom att sättas in i några av de hårdaste striderna efter den tyska invasionen av detta land. Brigaden deltog i franska VII armékårens reträtt mot Dijon, och kom att strida jämsides med ett förband senegalesiska tiraljörer. Den 19 juni hade brigaden förlorat 75% av sina soldater och alla sina stridsvagnar. Maczek beordrade då de överlevande att fly till Storbritannien. Där skulle de sedan bilda stommen till I polska armékårens 1. pansardivision som stred i Nordvästeuropa 1944-45 under den till general befordrade Maczek.

Karpatiska skyttebrigaden kom att utgöra grunden till 3. karpatiska skyttedivisionen som stred med II polska armékåren i Italien.

Användarvisningsbild
von Adler
Medlem
Inlägg: 3529
Blev medlem: 28 juni 2002, 19:40
Ort: Årsta, Stockholm
Kontakt:

Re: Polska armén i Frankrike

Inlägg av von Adler » 7 juli 2017, 00:07

Männen i 1. och 2. divisionerna klagade mycket på att de fick sekundärt materiel när de utbildades och utrustades. Bland annat ska artilleriet ha bestått av mycket slitna 75mm mle1897 som tjänstgjort sedan redan innan första världskriget.

Ämnar du att skriva något om det polska flygvapnet i exil i Frankrike också, tyskaorden? :D

Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktör emeritus
Inlägg: 7645
Blev medlem: 27 mars 2002, 14:52

Re: Polska armén i Frankrike

Inlägg av tyskaorden » 7 juli 2017, 17:47

Ja det stämmer att utrustningen inte var helt modern. Fransmännen tömde väl sina förråd. Det kommer en text om de polska flygarna också.

Stefan
Medlem
Inlägg: 3426
Blev medlem: 9 april 2002, 11:10

Re: Polska armén i Frankrike

Inlägg av Stefan » 9 juli 2017, 18:46

En del av manskapet var polacker / polska ättlingar, boende i Frankrike. Som då beordrades att vara med i den polska armén. Vilket inte alltid varit så populärt bland dessa. Jag läste vid nåt tillfälle om Podhale-brigaden som sattes in i Narvik. Delar av manskapet, bla mulåsnedrivarna var alltså dylika polsk-franska män, som inte varit så nöjda. Och säkerligen bidrog till att brigaden i vissa kretsar ansågs vara ett sekunda förband.
VAD de gnällde om är jag inte säkert på. Jag fick ett starkt intryck att de hade hellre velat bli utskrivna till den franska armén. Men om det berodde på att de kände sig mera som fransmän än polacker, eller om de hellre vore med de halvslappa franska förbanden än med stridisarna i de polska förbanden, vet jag ej....

När aktionen i Narvik avbröts, tycker man att de skulle evakueras direkt till England. Men icke sa nicke. De skulle tillbaka till Frankrike, där få ut ny utrustning (de mesta av den tyngre utrustningen fick ju lämnas i Narvik), och delta i försvarsstriderna tillsammans med franska förband.

Sagt och gjort. De lyckades komma ner på kaj. Marschorder gavs med anvisining om vilka ställningar som skulle hållas. Fanns det någon utrustning? Näe. Fanns det några grannar som hjälpte till att hålla ställningarna? Njae... Efter ett par dagars kaos fick de dra sig tillbaka så gott det gick, och de som kunde delvis på eget intiativ, fick de försöka ta sig över till England... Vilket iofs rätt många lyckades med...

Skriv svar