Mörat renkött
-
- Medlem
- Inlägg: 1469
- Blev medlem: 11 sep 2009 18:17
Mörat renkött
U-711 med kommendant Lange passade på att vid en operation till Spetsbergen att skjuta tre renar. De fick inte plats inuti ubåten så man surrade fast dem på ytterdäck. På vägen hem mot Bergen upptäcktes de av brittiska fartyg som anföll. Man var tvungen dyka och blev under 30 min utsatta för attack med sjunkbomber. Men man klarade sig och kunde utan större skada ta sig hem till Bergen. Där serverades därefter renköttet på logementet. Renköttet hade inte tagit skada av dykningen ner till 200 m i Ishavet eller tryckvågorna från alla sjunkbombsexplosioner, snarare tvärtom. Det blev en festmåltid och alla var överens om att man aldrig smakat så mört kött.
Kanske ett något omständligt sätt att möra viltkött!
Kanske ett något omständligt sätt att möra viltkött!
-
- Redaktör och stödjande medlem 2024
- Inlägg: 30029
- Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
- Ort: Utrikes
Re: Mörat renkött
Don't try this at home!
Tack för dagens skratt.
MVH
Hans
-
- Medlem
- Inlägg: 1469
- Blev medlem: 11 sep 2009 18:17
Re: Mörat renkött
Jag har funderat på detta.
Man brukar ju banka kött - så att det ska bli mörare (antar jag)
Och nog blev renarna bankade ordentligt.
Trycket på 200 djup motsvarar 20 bar, vilket är 1961 kPa vilket motsvarar 20 kg per kvadratcentimeter.
Hoppas jag räknat och tänkt rätt. Till detta kommer tryckvågorna från sjunkbomber.
Så det borde närmast ha varit renfärs man åt.
Man brukar ju banka kött - så att det ska bli mörare (antar jag)
Och nog blev renarna bankade ordentligt.
Trycket på 200 djup motsvarar 20 bar, vilket är 1961 kPa vilket motsvarar 20 kg per kvadratcentimeter.
Hoppas jag räknat och tänkt rätt. Till detta kommer tryckvågorna från sjunkbomber.
Så det borde närmast ha varit renfärs man åt.
-
- Stödjande medlem 2023
- Inlägg: 9800
- Blev medlem: 15 jun 2009 07:52
- Ort: Västerbotten
Re: Mörat renkött
Tack för en kul historia! Kanske det salta havsvattnet och framförallt den vanliga förruttnelseprocessen bidrog mest till mörheten, beroende på årstiden förstås!
-
- C Skalman
- Inlägg: 14631
- Blev medlem: 04 sep 2006 14:28
- Ort: Västergötland
Re: Mörat renkött
Tänkte också på förruttnelsen. Hur lång tid tar det att åka u-båt från Spetsbergen till Bergen? På 200 meters djup föreställer jag mig att det är kylskåpskallt, och på ytan är det nog inte så värst mycket varmare på Nordatlanten ens sommartid.
-
- Medlem
- Inlägg: 1469
- Blev medlem: 11 sep 2009 18:17
Re: Mörat renkött
Nja, det var ju minst kylskåpskallt saltvatten.
Älgar ska visst hänga 7-10 dygn vid 5-10 grader eller 14 dagar vid 2-5 grader (enl. Google)
Så det borde inte ruttnat. Vi får anta att man tog ur innanmätet.
Älgar ska visst hänga 7-10 dygn vid 5-10 grader eller 14 dagar vid 2-5 grader (enl. Google)
Så det borde inte ruttnat. Vi får anta att man tog ur innanmätet.
-
- Stödjande medlem 2020
- Inlägg: 3828
- Blev medlem: 23 mar 2007 16:36
- Ort: Luleå
Re: Mörat renkött
För att förruttnelse skall sätta igång behövs syre. I saltvatten på lite djup är betingelserna ganska dåliga för dessa processer.
-
- Medlem
- Inlägg: 274
- Blev medlem: 07 jan 2015 19:43
- Ort: Söder om Söder
Re: Mörat renkött
Dekompressionen vid uppstigningen från 200 m bör ha hjälpt till med mörningen också.
-
- Stödjande medlem 2023
- Inlägg: 9800
- Blev medlem: 15 jun 2009 07:52
- Ort: Västerbotten
Re: Mörat renkött
Jo - fast en resa från Spetsbergen till Bergen borde ske nästan uteslutande i övervattensläge, naturligtvis med brottsjöar men ändå i friska luften.millgard skrev:För att förruttnelse skall sätta igång behövs syre. I saltvatten på lite djup är betingelserna ganska dåliga för dessa processer.
På något sätt med havssaltet så borde öppet kött påminna om gravat eller lufttorkat kött på något sätt tänker jag..?
-
- C Skalman
- Inlägg: 14631
- Blev medlem: 04 sep 2006 14:28
- Ort: Västergötland
Re: Mörat renkött
Någon av er som har tillgång så vi kan göra om expeditionen? Det vore ett trevligt reenactment. Jag betalar gärna för svalbardsrenarna och känner dessutom en mycket söt ubåtsmekaniker.
-
- Redaktör och stödjande medlem 2024
- Inlägg: 30029
- Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
- Ort: Utrikes
Re: Mörat renkött
Om någon kör båten kan jag fixa sjunkbombningen.
Fast jag kan inte garantera att jag inte träffar.
MVH
Hans
Fast jag kan inte garantera att jag inte träffar.
MVH
Hans
-
- Saknad medlem †
- Inlägg: 48101
- Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
- Ort: Australien
Re: Mörat renkött
HUR - surrar man fast renkadaver på ett ubåtsdäck ??????
Varjag
Varjag
-
- Redaktör och stödjande medlem 2024
- Inlägg: 30029
- Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
- Ort: Utrikes
-
- Redaktör och stödjande medlem 2024
- Inlägg: 30029
- Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
- Ort: Utrikes
Re: Mörat renkött
Jag trålade fram lite bilder.varjag skrev:HUR - surrar man fast renkadaver på ett ubåtsdäck ??????
Varjag
http://www.ipmsnorge.org/forum/index.php?topic=12745.0
Det finns ju någon form av reling som man kan surra fast saker i.
Mina 2 € cent.
MVH
Hans
-
- C Skalman
- Inlägg: 14631
- Blev medlem: 04 sep 2006 14:28
- Ort: Västergötland
Re: Mörat renkött
Ett snöre runt tornet?varjag skrev:HUR - surrar man fast renkadaver på ett ubåtsdäck ??????
Varjag