Mörat renkött

Diskussioner kring andra världskriget. Värd: B Hellqvist
tommyjonason
Medlem
Inlägg: 1455
Blev medlem: 11 sep 2009 18:17

Mörat renkött

Inläggav tommyjonason » 29 mar 2017 10:56

U-711 med kommendant Lange passade på att vid en operation till Spetsbergen att skjuta tre renar. De fick inte plats inuti ubåten så man surrade fast dem på ytterdäck. På vägen hem mot Bergen upptäcktes de av brittiska fartyg som anföll. Man var tvungen dyka och blev under 30 min utsatta för attack med sjunkbomber. Men man klarade sig och kunde utan större skada ta sig hem till Bergen. Där serverades därefter renköttet på logementet. Renköttet hade inte tagit skada av dykningen ner till 200 m i Ishavet eller tryckvågorna från alla sjunkbombsexplosioner, snarare tvärtom. Det blev en festmåltid och alla var överens om att man aldrig smakat så mört kött.

Kanske ett något omständligt sätt att möra viltkött!

Användarvisningsbild
Hans
Stödjande medlem
Inlägg: 19793
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Mörat renkött

Inläggav Hans » 29 mar 2017 11:40

:lol:
Don't try this at home!
Tack för dagens skratt.

MVH

Hans

tommyjonason
Medlem
Inlägg: 1455
Blev medlem: 11 sep 2009 18:17

Re: Mörat renkött

Inläggav tommyjonason » 29 mar 2017 16:16

Jag har funderat på detta.
Man brukar ju banka kött - så att det ska bli mörare (antar jag)
Och nog blev renarna bankade ordentligt.
Trycket på 200 djup motsvarar 20 bar, vilket är 1961 kPa vilket motsvarar 20 kg per kvadratcentimeter.
Hoppas jag räknat och tänkt rätt. Till detta kommer tryckvågorna från sjunkbomber.

Så det borde närmast ha varit renfärs man åt.

Amund
Stödjande medlem
Inlägg: 5073
Blev medlem: 15 jun 2009 07:52
Ort: Västerbotten

Re: Mörat renkött

Inläggav Amund » 29 mar 2017 17:43

Tack för en kul historia! :) Kanske det salta havsvattnet och framförallt den vanliga förruttnelseprocessen bidrog mest till mörheten, beroende på årstiden förstås! :)

Användarvisningsbild
Markus Holst
Stödjande medlem
Inlägg: 3094
Blev medlem: 04 sep 2006 14:28
Ort: Västergötland

Re: Mörat renkött

Inläggav Markus Holst » 29 mar 2017 18:44

Tänkte också på förruttnelsen. Hur lång tid tar det att åka u-båt från Spetsbergen till Bergen? På 200 meters djup föreställer jag mig att det är kylskåpskallt, och på ytan är det nog inte så värst mycket varmare på Nordatlanten ens sommartid.

tommyjonason
Medlem
Inlägg: 1455
Blev medlem: 11 sep 2009 18:17

Re: Mörat renkött

Inläggav tommyjonason » 30 mar 2017 09:43

Nja, det var ju minst kylskåpskallt saltvatten.
Älgar ska visst hänga 7-10 dygn vid 5-10 grader eller 14 dagar vid 2-5 grader (enl. Google)
Så det borde inte ruttnat. Vi får anta att man tog ur innanmätet.

Användarvisningsbild
millgard
Stödjande medlem
Inlägg: 3482
Blev medlem: 23 mar 2007 16:36
Ort: Luleå

Re: Mörat renkött

Inläggav millgard » 30 mar 2017 12:30

För att förruttnelse skall sätta igång behövs syre. I saltvatten på lite djup är betingelserna ganska dåliga för dessa processer.

stillen
Medlem
Inlägg: 61
Blev medlem: 07 jan 2015 19:43
Ort: Söder om Söder

Re: Mörat renkött

Inläggav stillen » 31 mar 2017 16:28

Dekompressionen vid uppstigningen från 200 m bör ha hjälpt till med mörningen också.

Amund
Stödjande medlem
Inlägg: 5073
Blev medlem: 15 jun 2009 07:52
Ort: Västerbotten

Re: Mörat renkött

Inläggav Amund » 31 mar 2017 18:03

millgard skrev:För att förruttnelse skall sätta igång behövs syre. I saltvatten på lite djup är betingelserna ganska dåliga för dessa processer.


Jo - fast en resa från Spetsbergen till Bergen borde ske nästan uteslutande i övervattensläge, naturligtvis med brottsjöar men ändå i friska luften.

På något sätt med havssaltet så borde öppet kött påminna om gravat eller lufttorkat kött på något sätt tänker jag..?

Användarvisningsbild
Markus Holst
Stödjande medlem
Inlägg: 3094
Blev medlem: 04 sep 2006 14:28
Ort: Västergötland

Re: Mörat renkött

Inläggav Markus Holst » 31 mar 2017 18:12

Någon av er som har tillgång så vi kan göra om expeditionen? Det vore ett trevligt reenactment. Jag betalar gärna för svalbardsrenarna och känner dessutom en mycket söt ubåtsmekaniker.

Användarvisningsbild
Hans
Stödjande medlem
Inlägg: 19793
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Mörat renkött

Inläggav Hans » 01 apr 2017 15:24

Om någon kör båten kan jag fixa sjunkbombningen.
Fast jag kan inte garantera att jag inte träffar.

MVH

Hans

varjag
Stödjande medlem
Inlägg: 41221
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Re: Mörat renkött

Inläggav varjag » 06 apr 2017 10:52

HUR - surrar man fast renkadaver på ett ubåtsdäck ??????

Varjag

Användarvisningsbild
Hans
Stödjande medlem
Inlägg: 19793
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Mörat renkött

Inläggav Hans » 06 apr 2017 14:51

Engelsmännen fuskar som vanligt.

http://news.bbc.co.uk/local/hampshire/h ... 386947.stm

MVH

Hans

Användarvisningsbild
Hans
Stödjande medlem
Inlägg: 19793
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Mörat renkött

Inläggav Hans » 06 apr 2017 15:15

varjag skrev:HUR - surrar man fast renkadaver på ett ubåtsdäck ??????

Varjag


Jag trålade fram lite bilder.

http://www.ipmsnorge.org/forum/index.php?topic=12745.0

Det finns ju någon form av reling som man kan surra fast saker i.

Mina 2 € cent.

MVH

Hans

Användarvisningsbild
Markus Holst
Stödjande medlem
Inlägg: 3094
Blev medlem: 04 sep 2006 14:28
Ort: Västergötland

Re: Mörat renkött

Inläggav Markus Holst » 06 apr 2017 15:38

varjag skrev:HUR - surrar man fast renkadaver på ett ubåtsdäck ??????

Varjag

Ett snöre runt tornet?


Återgå till "Andra världskriget och dess upptakt (1933 till 1945)"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst