Värmepåse till mjukkonserv
Re: Värmepåse till mjukkonserv
Ett lagat mål mat är trevligt samt ibland en av få höjdpunkter under dygnet, vår tross var absolut i världsklass så hjälp med disk fanns alltid.
Re: Värmepåse till mjukkonserv
Renklämma i plastpåse, var ju en favorit som mellanmål eller frukost på 70 - 80-talet. Finns den kvar inom försvaret idag?
undrar / currahee
undrar / currahee
Re: Värmepåse till mjukkonserv
Förstår det men tänkte mer på hur en skarp insats skulle te sig. I vissa fall kan man nog få tag på lagad mat från kommunernas storkök men utan tränad personal blir det bökigt också.millgard skrev:Det är ju iofs sällan "oöverskådlig tid" men färdigmaten har också sina odiskutabla fördelar, tex vad gäller mathygien, enkel distribution, enkel att värma etc etc.Solkungen skrev:Fast varför inte vid alla? Kanske du inte vet, men det låter så fantastiskt dystert att själv värma färdigmat under oöverskådlig tid.MD650 skrev:Ja vid vissa förband finns kokgrupperna kvar.
Re: Värmepåse till mjukkonserv
Vid skarp insats är HYGIEN nyckelordet. När många skall utspisas blir det fort problematiskt med bakterier, smuts, matförvaring, disk etc etc. Logistiken innefattar så många moment att man får räkna med att det går åt 10 man för att utspisa 80 i fält... Transporterna oräknade.
Stridsportion är alltså ett utmärkt sätt att lösa detta, uppvärmningen får sedan försöka lösas på enklast vis.
Stridsportion är alltså ett utmärkt sätt att lösa detta, uppvärmningen får sedan försöka lösas på enklast vis.
Re: Värmepåse till mjukkonserv
Jo på vissa övningar så är den rikligt förekommande.currahee skrev:Renklämma i plastpåse, var ju en favorit som mellanmål eller frukost på 70 - 80-talet. Finns den kvar inom försvaret idag?
undrar / currahee
Re: Värmepåse till mjukkonserv
Värmepåse? Mjukkonserv? Bortskämda ungdomar! På min tid var frystorkat en nymodighet. Som den andra surgubben (vi väntar bara på Lasse) Blixten konstaterat så har man ett fältkök så får man varm mat om man har en Zippo och T-sprit motsv..
MVH
Hans
MVH
Hans
Re: Värmepåse till mjukkonserv
På den tiden alla påsar av frystorkad mat var bruna och oavsett maträtt så såg det ut som brun diarré.
Skulle normalt enligt anvisningarna kokas i minst 12 min.
Men för att man inte skulle få rännskita så var man tvungen att koka i minst 20 min.
Skulle normalt enligt anvisningarna kokas i minst 12 min.
Men för att man inte skulle få rännskita så var man tvungen att koka i minst 20 min.
Re: Värmepåse till mjukkonserv
Allt prat ovan får en att tänka på , "lappskojs" , "död mans finger" , pansarkex , raviolin och präriegrytan (vad de nu hade för namn) och den vedervärdiga leverpastejen som fick mig att inte äta leverpastej sedan 1996....
Vilja....Förmåga....Uthållighet.... Älvsborgsbrigaden
Re: Värmepåse till mjukkonserv
De rätter du nämner Ola var gourmet jämfört med det som fanns före 1980.
Re: Värmepåse till mjukkonserv
Surgubbe? Efter Karlberg så levde jag p g a minimal lön praktiskt talat på frystorkad mat, d v s de vita påsarna. De tidigare bruna dög inte ens åt katten men det kan fortfarande vattnas i munnen på tanken om lapskojs i vit påse och fettdrypande formar med korv och vita bönor.Hans skrev:Värmepåse? Mjukkonserv? Bortskämda ungdomar! På min tid var frystorkat en nymodighet. Som den andra surgubben (vi väntar bara på Lasse) Blixten konstaterat så har man ett fältkök så får man varm mat om man har en Zippo och T-sprit motsv..
MVH
Hans
- Grå vadmal
- Medlem
- Inlägg: 23
- Blev medlem: 29 mars 2005, 22:40
- Ort: Småland
Re: Värmepåse till mjukkonserv
Guldburkarna var riktigt fina! Död mans finger och Ökengryta! Frystorkat kan ju funka en kortare tid men hygg!, vilka fasansfulla frukostanrättningar man kommit på på senare år. Blötmaten, eller som ni kallar det "mjukkonserv", är en välsignelse i jämförelse och påverkar magen i betydligt mindre utsträckning. Värmepåsarna funkar generellt bra men som någon skrev ovan så är nog 8 av 10 funktionella enligt min erfarenhet. Någon gång har jag varit med om att det börjar hända saker efter lite extra vattenpåfyllning och 15-20 minuter extra...