Värmepåse till mjukkonserv

Diskussioner kring svenska förband, krigsförband, numera nedlagda liksom de fortfarande aktiva, krigsplanläggning samt anläggningar under perioden från försvarsbeslutet 1925 till idag. Värd: MD650
Användarvisningsbild
Zizka
Medlem
Inlägg: 340
Blev medlem: 15 feb 2005 21:00
Ort: Uppsala

Re: Värmepåse till mjukkonserv

Inläggav Zizka » 20 okt 2017 15:50

Ett lagat mål mat är trevligt samt ibland en av få höjdpunkter under dygnet, vår tross var absolut i världsklass så hjälp med disk fanns alltid.

currahee
Medlem
Inlägg: 1749
Blev medlem: 08 jan 2004 11:54
Ort: Stockholm

Re: Värmepåse till mjukkonserv

Inläggav currahee » 20 okt 2017 19:32

Renklämma i plastpåse, var ju en favorit som mellanmål eller frukost på 70 - 80-talet. Finns den kvar inom försvaret idag?

undrar / currahee

Användarvisningsbild
Solkungen
Medlem
Inlägg: 600
Blev medlem: 27 okt 2003 22:24
Ort: Hedemora

Re: Värmepåse till mjukkonserv

Inläggav Solkungen » 20 okt 2017 19:53

millgard skrev:
Solkungen skrev:
MD650 skrev:Ja vid vissa förband finns kokgrupperna kvar.
:)

Fast varför inte vid alla? Kanske du inte vet, men det låter så fantastiskt dystert att själv värma färdigmat under oöverskådlig tid.


Det är ju iofs sällan "oöverskådlig tid" men färdigmaten har också sina odiskutabla fördelar, tex vad gäller mathygien, enkel distribution, enkel att värma etc etc.

Förstår det men tänkte mer på hur en skarp insats skulle te sig. I vissa fall kan man nog få tag på lagad mat från kommunernas storkök men utan tränad personal blir det bökigt också.

Användarvisningsbild
millgard
Stödjande medlem
Inlägg: 3507
Blev medlem: 23 mar 2007 16:36
Ort: Luleå

Re: Värmepåse till mjukkonserv

Inläggav millgard » 20 okt 2017 21:30

Vid skarp insats är HYGIEN nyckelordet. När många skall utspisas blir det fort problematiskt med bakterier, smuts, matförvaring, disk etc etc. Logistiken innefattar så många moment att man får räkna med att det går åt 10 man för att utspisa 80 i fält... Transporterna oräknade.

Stridsportion är alltså ett utmärkt sätt att lösa detta, uppvärmningen får sedan försöka lösas på enklast vis.

Der Löwe
Medlem
Inlägg: 2121
Blev medlem: 07 jun 2010 19:04

Re: Värmepåse till mjukkonserv

Inläggav Der Löwe » 21 okt 2017 17:16

currahee skrev:Renklämma i plastpåse, var ju en favorit som mellanmål eller frukost på 70 - 80-talet. Finns den kvar inom försvaret idag?

undrar / currahee

Jo på vissa övningar så är den rikligt förekommande.

Användarvisningsbild
Hans
Stödjande medlem
Inlägg: 19934
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Värmepåse till mjukkonserv

Inläggav Hans » 21 okt 2017 17:44

Värmepåse? Mjukkonserv? Bortskämda ungdomar! På min tid var frystorkat en nymodighet. Som den andra surgubben (vi väntar bara på Lasse) Blixten konstaterat så har man ett fältkök så får man varm mat om man har en Zippo och T-sprit motsv..

MVH

Hans

Användarvisningsbild
MD650
Redaktionen
Inlägg: 17695
Blev medlem: 27 mar 2002 13:40
Ort: Det egentliga Sverige

Re: Värmepåse till mjukkonserv

Inläggav MD650 » 21 okt 2017 19:32

På den tiden alla påsar av frystorkad mat var bruna och oavsett maträtt så såg det ut som brun diarré.
Skulle normalt enligt anvisningarna kokas i minst 12 min.
Men för att man inte skulle få rännskita så var man tvungen att koka i minst 20 min.
:)

Användarvisningsbild
ola
Medlem
Inlägg: 2538
Blev medlem: 22 jan 2007 20:27
Ort: Göteborg,Bästkusten

Re: Värmepåse till mjukkonserv

Inläggav ola » 21 okt 2017 20:00

Allt prat ovan får en att tänka på , "lappskojs" , "död mans finger" , pansarkex , raviolin och präriegrytan (vad de nu hade för namn) och den vedervärdiga leverpastejen som fick mig att inte äta leverpastej sedan 1996....
Vilja....Förmåga....Uthållighet.... Älvsborgsbrigaden

Användarvisningsbild
MD650
Redaktionen
Inlägg: 17695
Blev medlem: 27 mar 2002 13:40
Ort: Det egentliga Sverige

Re: Värmepåse till mjukkonserv

Inläggav MD650 » 21 okt 2017 20:02

De rätter du nämner Ola var gourmet jämfört med det som fanns före 1980.
:)

Användarvisningsbild
Lasse Odrup
Stödjande medlem
Inlägg: 4769
Blev medlem: 06 jun 2006 17:13
Ort: Finland

Re: Värmepåse till mjukkonserv

Inläggav Lasse Odrup » 21 okt 2017 20:11

Hans skrev:Värmepåse? Mjukkonserv? Bortskämda ungdomar! På min tid var frystorkat en nymodighet. Som den andra surgubben (vi väntar bara på Lasse) Blixten konstaterat så har man ett fältkök så får man varm mat om man har en Zippo och T-sprit motsv..
MVH
Hans

Surgubbe? Efter Karlberg så levde jag p g a minimal lön praktiskt talat på frystorkad mat, d v s de vita påsarna. De tidigare bruna dög inte ens åt katten men det kan fortfarande vattnas i munnen på tanken om lapskojs i vit påse och fettdrypande formar med korv och vita bönor.

Användarvisningsbild
Grå vadmal
Medlem
Inlägg: 16
Blev medlem: 29 mar 2005 21:40
Ort: Småland

Re: Värmepåse till mjukkonserv

Inläggav Grå vadmal » 27 okt 2017 22:39

Guldburkarna var riktigt fina! Död mans finger och Ökengryta! :) Frystorkat kan ju funka en kortare tid men hygg!, vilka fasansfulla frukostanrättningar man kommit på på senare år. Blötmaten, eller som ni kallar det "mjukkonserv", är en välsignelse i jämförelse och påverkar magen i betydligt mindre utsträckning. Värmepåsarna funkar generellt bra men som någon skrev ovan så är nog 8 av 10 funktionella enligt min erfarenhet. Någon gång har jag varit med om att det börjar hända saker efter lite extra vattenpåfyllning och 15-20 minuter extra...


Återgå till "Sveriges militär 1925-idag"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster