Officersed

Diskussioner kring svenska förband, krigsförband, numera nedlagda liksom de fortfarande aktiva, krigsplanläggning samt anläggningar under perioden från försvarsbeslutet 1925 till idag. Värd: MD650
Skriv svar
Användarvisningsbild
lampros
Medlem
Inlägg: 1836
Blev medlem: 2 april 2008, 13:52
Ort: Härnösand

Officersed

Inlägg av lampros » 24 augusti 2008, 13:24

Hur lyder den ed en svensk officer svär? Säg en arméofficer?

Även äldre exempel är av intresse.

Har själv endast svurit soldated, dvs "soldaterinran". Vad är alltså motsvarande för en officer?

Krook
Medlem
Inlägg: 504
Blev medlem: 18 april 2007, 21:24
Ort: Mälardalen

Re: Officersed

Inlägg av Krook » 24 augusti 2008, 13:34

En officer är en soldat eller sjöman i första hand. Jag har aldrig hört talas om någon officersed i Armén i alla fall.

/K

Användarvisningsbild
Psilander
Medlem
Inlägg: 4700
Blev medlem: 12 juli 2004, 13:28
Ort: Sverige
Kontakt:

Re: Officersed

Inlägg av Psilander » 24 augusti 2008, 14:45

Nej, har heller aldrig hört talas om en särskild "officersed". Det som skiljer vapenslagen åt är hur krigsmannabönen avslutas. Armén repeterar efter prästen "Gud bevare konungen och fädernäslandet" medan flottan svarar prästen (motsv) med "Gud höre det".

Krigsmannaed ersattes 1866 med krigsmans erinran. Krigsmanna eden kommer från Gustav II Adolfs tro och huldhetsed.

Gamla fina krigsmans erinran
Krigsman skall frukta Gud och vara Konungen huld och trogen. Han skall med nit och trohet uppfylla alla de plikter, honom i tjänsten åläggas, samvetsgrant och efter bästa förmåga verkställa mottagna befallningar och föreskrifter samt vid alla tillfällen iakttaga ett värdigt och rättskaffens uppförande. Hans oavlåtliga strävan skall vara att väl bereda sig för krigets värv. Vid ofred skall han mot rikets fiender sig städse manligen och väl förhålla samt med liv och blod Konung och Fädernesland försvara.
Modern Soldaterinran
Sedan du nu har påbörjat din grundläggande militärutbildning erinrar jag dig om vad det innebär att vara soldat i landets tjänst.

Det svenska försvaret skall verka för att vår fred och vårt oberoende bevaras. Det skall värna vår frihet att själva forma vår rättsordning och vår kultur. Om Sverige blir angripet, skall vi med vapenmakt hindra att landet faller i angriparens hand.

Försvarets styrka och landets säkerhet beror på den personliga insats som du och alla vi andra kan göra och på allas vår förmåga att samverka för att lösa de uppgifter som ålagts oss. Värdet av dina insatser bestäms av de kunskaper och färdigheter som du förvärvar under utbildningen och av din vilja att fullgöra de uppgifter som möter dig.

Såväl i fred som i krig skall vi samvetsgrant och efter bästa förmåga fullgöra våra uppgifter och lyda givna order. Vi skall vara vaksamma mot allt som kan äventyra landets säkerhet. Genom vårt personliga föredöme skall vi främja samhörighet och god anda inom försvaret.

Om kriget kommer, skall vi med gemensamma krafter till det yttersta försvara vårt land.

Användarvisningsbild
lampros
Medlem
Inlägg: 1836
Blev medlem: 2 april 2008, 13:52
Ort: Härnösand

Re: Officersed

Inlägg av lampros » 24 augusti 2008, 15:20

Tack för svaren...

Men om nu ingen officersed finns i svenska krigsmakten, finns det då inte i något annat land? Ingen ed som svärs när man får sin värja el motsv?

Jag tycker det skulle vara stilriktigt.

Visst täcks en officers uppgifter även in av löftena i soldaterinran. Men att vara officer innebär ju en högre grad av ansvar, därför trodde jag att man som officer måste svära en speciell ed... and so I swear!

(Tack även för gamla krigsmannaerinran Psilander. Ren poesi. Man kan förstå att orden låter gammaldags för dagens svenskar, modernisering i stil kan nog behövas ibland - men nog fan låter soldaterinran av idag som rena filmjölkspratet...)

Krook
Medlem
Inlägg: 504
Blev medlem: 18 april 2007, 21:24
Ort: Mälardalen

Re: Officersed

Inlägg av Krook » 24 augusti 2008, 15:31

Psilander skrev:Nej, har heller aldrig hört talas om en särskild "officersed". Det som skiljer vapenslagen åt är hur krigsmannabönen avslutas. Armén repeterar efter prästen "Gud bevare konungen och fädernäslandet" medan flottan svarar prästen (motsv) med "Gud höre det".
*snip*
Men Psilander. Inte skiljer det väl mellan vapenslagen?
Försvarsgrenen Armén har en annan avslutning än Försvarsgrenen Marinen och nog har väl Marinens vapenslag samma avslut? Det har i alla fall Arméns truppslag.

*avdelningen Rätt ska vara Rätt. :D
/K

Skriv svar