Värmepåse till mjukkonserv
Värmepåse till mjukkonserv
Hej!
Vandrade i veckan på Sånfjället i Härjedalen. På vägen upp till raststugan i Sododalen så tänkte vi äta en mjukkonserv med värmepåse till lunch.
Den väger lite grann mjukkonserven men då vi tog den till lunch så tyckte vi att vikten var försumlig.
Vid vår lunchrast gör vi precis som man skall enligt instruktionen på värmepåsen och jag har ätit många ransoner med värmepåsar
genom åren så jag är ingen nykomling på hanteringen. Följde som sagt instruktionen till punkt och pricka.
Det var bara ca +2-3 grader ute så jag slog in matpaketen i min shemagh för att det inte skulle läcka ut för mycket värme från paketen.
Väntade några minuter och inget hände i någon av våra värmepåsar, ett litet pysande ljud bara som efter nån minut helt upphörde.
Väntade ca 20 minuter och det var helt dött i påsarna sen kokade vi dem i Jetboil-köket istället för vi behövde verkligen varm mat i blåsten.
Nu till min fråga:
Hur ofta klickar värmepåsarna?
Lätt frustrerande när skiten inte funkar, ännu mer om vi hade valt att bara lita på denna typ av värmekälla för att värma mat.
//J
Vandrade i veckan på Sånfjället i Härjedalen. På vägen upp till raststugan i Sododalen så tänkte vi äta en mjukkonserv med värmepåse till lunch.
Den väger lite grann mjukkonserven men då vi tog den till lunch så tyckte vi att vikten var försumlig.
Vid vår lunchrast gör vi precis som man skall enligt instruktionen på värmepåsen och jag har ätit många ransoner med värmepåsar
genom åren så jag är ingen nykomling på hanteringen. Följde som sagt instruktionen till punkt och pricka.
Det var bara ca +2-3 grader ute så jag slog in matpaketen i min shemagh för att det inte skulle läcka ut för mycket värme från paketen.
Väntade några minuter och inget hände i någon av våra värmepåsar, ett litet pysande ljud bara som efter nån minut helt upphörde.
Väntade ca 20 minuter och det var helt dött i påsarna sen kokade vi dem i Jetboil-köket istället för vi behövde verkligen varm mat i blåsten.
Nu till min fråga:
Hur ofta klickar värmepåsarna?
Lätt frustrerande när skiten inte funkar, ännu mer om vi hade valt att bara lita på denna typ av värmekälla för att värma mat.
//J
Re: Värmepåse till mjukkonserv
Omöjligt att ha någon statistik på detta. Konstaterar bara att de för mig fungerat i 6 av 8 fall. Övriga = inte varmt...
Av den anledningen förlitar jag mig inte ENBART på påsarna, utan har med mig kök om det skall ätas i bushen. Och då slipper jag ärligt talat gärna också vikten, så då blir det REAL Turmat.
Av den anledningen förlitar jag mig inte ENBART på påsarna, utan har med mig kök om det skall ätas i bushen. Och då slipper jag ärligt talat gärna också vikten, så då blir det REAL Turmat.
-
- Medlem
- Inlägg: 68
- Blev medlem: 18 augusti 2008, 23:24
- Ort: Linköping
Re: Värmepåse till mjukkonserv
Under min senaste övning för ca tre veckor sedan, så åkte jag på minst sex blindgångare under åtta dagar. Jävligt störande när man kollar matpåsen efter en kvart och upptäcker att inget har hänt...
Re: Värmepåse till mjukkonserv
Snuskburken funkade 100 ggr av 100. Om tdoja fanns och tändstickorna inte var blöta. Inga överraskningar!
/Surgubbe Blixten
/Surgubbe Blixten
Re: Värmepåse till mjukkonserv
Detta föranleder mig att ställa en fråga jag funderat på ett tag..Jag har framförallt använt mig av frystorkat mat under fiskeresor i fjällen odyl. Generellt tycker jag dessa smakar bra och är praktiska att använda.
Men, hur funkar det med livsmedelsförsörjningen inom våra svenska förband idag? Jag har förstått att t.ex. frystorkad mat används i större uträkning än tidigare, men finns ens kokgrupper kvar? Någon som vill förklara organisationen idag?
Men, hur funkar det med livsmedelsförsörjningen inom våra svenska förband idag? Jag har förstått att t.ex. frystorkad mat används i större uträkning än tidigare, men finns ens kokgrupper kvar? Någon som vill förklara organisationen idag?
Re: Värmepåse till mjukkonserv
Ja vid vissa förband finns kokgrupperna kvar.
Re: Värmepåse till mjukkonserv
Ok, Vilka och hur är det organiserat?
Re: Värmepåse till mjukkonserv
Fast varför inte vid alla? Kanske du inte vet, men det låter så fantastiskt dystert att själv värma färdigmat under oöverskådlig tid.MD650 skrev:Ja vid vissa förband finns kokgrupperna kvar.
Re: Värmepåse till mjukkonserv
Har inte koll på alla bat men tr5ot att åtminstone trkomp på mekbat har en kokgrp.Grönis skrev:Ok, Vilka och hur är det organiserat?
Re: Värmepåse till mjukkonserv
Man tog bort kokgrupperna från de stridande kompanierna och gjorde bataljonskok.Solkungen skrev: Fast varför inte vid alla? Kanske du inte vet, men det låter så fantastiskt dystert att själv värma färdigmat under oöverskådlig tid.
Och ja, det är dystert.
Core-battalion i NBG 11 levde på grönpåse.
Re: Värmepåse till mjukkonserv
MD650 skrev:Har inte koll på alla bat men tr5ot att åtminstone trkomp på mekbat har en kokgrp.Grönis skrev:Ok, Vilka och hur är det organiserat?
Kokgrupp idag:
-1 Gruppchef
-1 Stf gruppchef
-4 alt 6 kockar
-1 Kokcontainer på lastbil alt kokkärra
Vilja....Förmåga....Uthållighet.... Älvsborgsbrigaden
-
- Medlem
- Inlägg: 868
- Blev medlem: 10 december 2008, 03:08
Re: Värmepåse till mjukkonserv
Hemvärnet har kok.
Själv tycker jag det går helt ok att leva på frystork uppåt en vecka, bara man är noga med att köra riktigt varmt vatten och gärna drar vinstlotter i påslotteriet på plutonen.
Själv tycker jag det går helt ok att leva på frystork uppåt en vecka, bara man är noga med att köra riktigt varmt vatten och gärna drar vinstlotter i påslotteriet på plutonen.
Lá carita i hamil mára alasaila cé nauva
Re: Värmepåse till mjukkonserv
Det är ju iofs sällan "oöverskådlig tid" men färdigmaten har också sina odiskutabla fördelar, tex vad gäller mathygien, enkel distribution, enkel att värma etc etc.Solkungen skrev:Fast varför inte vid alla? Kanske du inte vet, men det låter så fantastiskt dystert att själv värma färdigmat under oöverskådlig tid.MD650 skrev:Ja vid vissa förband finns kokgrupperna kvar.
Re: Värmepåse till mjukkonserv
Det innebär en hel del att driva en kokgrupp jämfört med att transportera ett antal pallar med stridsportioner. Dessutom, med stridsportion så väljer du/chefen när det är dags att äta. Med kokgrupp så väljer den.Solkungen skrev:Fast varför inte vid alla?
Så ja, det är både för- och nackdelar med kokgrupp och den passar inte på alla förbandstyper.
-
- Medlem
- Inlägg: 68
- Blev medlem: 18 augusti 2008, 23:24
- Ort: Linköping
Re: Värmepåse till mjukkonserv
För oss som är livsmedelsmän så innebär en övning med påsar att i praktiken alla som annars är sysselsatta med att dela ut mat frigörs. Detta avlastar trossen tämligen markant. Om det nu bara kunde finnas mer torkat kött samt jordnötter i påsarna så vore det ännu bättre...