Nybörjarfråga: Hur ser man ut?

Diskussioner kring pansarfordon och dess utveckling genom tiderna.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Markus Holst
C Skalman
Inlägg: 13599
Blev medlem: 4 september 2006, 15:28
Ort: Västergötland
Kontakt:

Nybörjarfråga: Hur ser man ut?

Inlägg av Markus Holst » 26 december 2013, 16:20

Jag har länge undrat över hur besättningen i en stridsvagn ser vart de kör och vart de skjuter. det finns ju, av förståeliga skäl, inga panoramafönster på en stridsvagn.

Var sitter föraren, och hur ser han var han kör?

Bjernevik
Medlem
Inlägg: 3036
Blev medlem: 26 september 2002, 12:40
Ort: Stockholm

Re: Nybörjarfråga: Hur ser man ut?

Inlägg av Bjernevik » 26 december 2013, 17:33

Det snabba svaret är periskop.

Stefan Karlsson
Medlem
Inlägg: 635
Blev medlem: 28 juli 2008, 22:09

Re: Nybörjarfråga: Hur ser man ut?

Inlägg av Stefan Karlsson » 26 december 2013, 20:34

I början (första välrdskriget och en bit därefter) var det siktspringor man kikade ut genom, men det var ofta som man fick splitter in genom dessa springor och därför använde besättningarna i början ansiktsmask (typ ringbrynja) för att skydda ögonen.

Under 20-30-talet kom det pansarglas - tjockt glas som man monterade för siktspringorna och som då kunde göras lite större, men då dessa var ett "hål" rakt genom pansaret införde man på 30-talet periskop som gick upp genom luckan eller taket och därmed kunde man bibehålla pansarplåten solid framåt.

Prismornas utseende har ändrats genom åren, liksom pansarglasen som än idag finns på tex pansarbilar, bandvagnar och andra fordon av lättare typ.

Idag har det experimenterats ett tag med att ersätta prismor och utblickar med kameror och bildskärmar, men än är vi inte där - det finns för och nackdelar med denna teknik.

Föraren sitter i chassiet längst fram och tittar ut genom prismor som sitter i taket eller i luckan, men väldigt ofta (olika kultur i olika länder) sitter föraren med huvudet ovanför luckans kant för att se bättre - fram tills det brakar lös.

Skytten har från andra världskriget och framåt ofta inget prisma alls (stridsvagnar) utan enbart ett sikte med förstoring (olika på olika vagnar) - skytten har mao ofta svårt att orientera sig om vart han tittar och behöver därför hjälp av vagnchefen.

Vagnchefen har oftast haft bästa förutsättningarna att se ut - mer eller mindre 360 grader - detta för att kunna leda vagnen och övriga besättningen.

Laddaren har oftast sämst möjligheter att se ut.

Kravet på skydd står i kontrast med nödvändigheten att se ut vilket gjort att man i vissa vagnar har ganska usla möjligheter att se ut, i andra bätre.

Stefan Karlsson

Användarvisningsbild
Markus Holst
C Skalman
Inlägg: 13599
Blev medlem: 4 september 2006, 15:28
Ort: Västergötland
Kontakt:

Re: Nybörjarfråga: Hur ser man ut?

Inlägg av Markus Holst » 27 december 2013, 03:01

Tack för redogörelsen. Dessa prismor i periskop verkar vara en av vagnens svaga punkter. Slås de ut, villet torde vara lätt, så borde ju vagnens funktion försämras avsevärt.

Stefan Karlsson
Medlem
Inlägg: 635
Blev medlem: 28 juli 2008, 22:09

Re: Nybörjarfråga: Hur ser man ut?

Inlägg av Stefan Karlsson » 27 december 2013, 10:37

I teorin ja, men i praktiken är inte problemet så stort som man kan tro, dessutom finns det reservprismor så att man kan byta.
Skytten har i många fall ett reservsikte och det finns oftast reservsystem så att vagnchefen kan skjuta själv om så skulle behövas.
När det väl gäller är en besättning dessutom väldigt uppfinningsrik eftersom det gäller att överleva.

Man har experimenterat med tex färgprojektiler som man skulle skjuta mot utblickarna, men det fungerar inte tillräckligt bra i praktiken och att i valet mellan att skjuta en färggranat (likt Kelleys Hjältar) i hopp om att kunna förblinda vagnen eller att skjuta en pil för att slå ut den är valet för en besättning nog ganska enkelt - pilen.

Brittiska stridsvagnsförare tex kör 90% av tiden med öppen förarlucka medan svenska kör med stängd vilket nog gör dem betydligt bättre övade när det väl gäller, men å andra sidan har man avsevärt bättre uppfattning om omvärlden om man ser ut över kanten istället för genom glas eller elektroniska hjälpmedel.
Inget kan ersätta det mänskliga ögat.

Stefan Karlsson

Skriv svar