"Machete order": Ny kronologi för en WW2-serie

Diskussioner kring filmer, böcker (skönlitteratur), tv-program, spel mm som bygger på vår historia. Värd: B Hellqvist
Skriv svar
Knurd
Medlem
Inlägg: 358
Blev medlem: 8 augusti 2006, 04:14
Ort: Stockholm

"Machete order": Ny kronologi för en WW2-serie

Inlägg av Knurd » 27 juli 2014, 18:39

Star Wars-filmerna kan tolkas som en allegori över andra världskriget. De äldre filmerna, episod 4-6, handlar om själva kriget, medan de nyinspelade prequel-trilogin (1-3) handlar om upptakten till kriget, med republikens förfall till ett ondskefullt imperium.

Frågan är i vilken ordning filmerna ska ses. 1-3 är i sig själva för ointressanta för att vare sig påbörja eller avsluta serien. Därför finns idén om Machete Order - http://www.nomachetejuggling.com/2011/1 ... ing-order/ - där man filmerna ses i ordningen 4-5-2-3-6. Som bekant slutar 5:an med en bildlig och bokstavlig cliffhanger. 2 & 3 blir historisk återblick, för att höja spänningsnivån inför seriens upplösning.

Kronologin för spelfilmer, dramaserier och dokumentärer om andra världskriget har svagheter som påminner om de som finns i Star Wars-filmerna.

Många av dem (Band of Brothers, Pacific, Rädda menige Ryan, Moment 22 etc) utspelar sig i krigets slutskede, när axelmakterna redan är slagna, och inte utgör något överhängande hot. Det kan dels bero på att huvudpersonerna ofta är från USA (som kom in i kriget ganska sent), dels på att publiken vill se de allierade vinna i slutändan.

Ett naturligt alternativ är att börja 1939, men då dröjer det lång tid innan spänningen infinner sig. Låtsaskriget är ointressant, och varken ockupationen av Polen, Norge, Danmark och Benelux, eller finska vinterkriget, är någon direkt konfrontation mellan krigets stormakter.

Låt oss därför göra en ny kronologi för en episk (i ordets ursprungliga bemärkelse) dramaserie om andra världskriget, för mer djup och spänning.

Säsong 1: 1940-1942
Pilotavsnittet börjar in medias res med slaget om Frankrike, sommaren 1940. Tyskland möter sina huvudfiender Storbritannien och Frankrike. Vi ser Paris fall, evakueringen vid Dunkerque, och ockupationen av Kanalöarna. Grundkonflikten är etablerad.

Under första säsongen breder axelmakterna ut sig, V2-raketer och atombomber utvecklas, koncentrationslägren fylls av allt fler fångar, och de stora folkmorden börjar genomföras. Finalavsnittet visar inledningen av slagen vid Stalingrad, El Alamein och Guadalcanal, till den punkt där det ser allra mörkast ut för mänskligheten. En rejäl cliffhanger.

Säsong 2: 1914-1940
Andra säsongen är en historisk återblick, som ger bakgrunden till kriget.

Första avsnittet visar första världskriget, och den fascistiska rörelsens födelse i Tyskland och Italien. Sedan kommer ryska revolutionen och Sovjetunionen, Weimarrepubliken, depressionen, OS i Berlin, den japanska imperialismens framväxt, och tyska rikets expansion före kriget. Näst sista avsnittet slutar med invasionen av Polen, och krigsutbrottet.

I finalavsnittet fortgår Nazitysklands och Sovjetunionens invasion av sina grannländerna. I slutscenen tillträder Winston Churchill som premiärminister, och håller sitt Blood, toil, tears, and sweat-tal.

Säsong 3: 1942-1945
Pilotavsnittet visar upplösningen av de blodiga slagen i El-Alamein, Stalingrad och Guadalcanal, som har fått dröja en hel säsong.

En huvudintrig i den här säsongen är offensiven i Italien, som fått relativt liten uppmärksamhet av eftervärlden, trots att det var västmakternas blodigaste kampanj.

Det framgår under säsongen, att axelmakternas tid är räknad, och att sprickan mellan västmakterna och Sovjet växer. Cliffhangern inför det stora finalavsnittet (som river av hela 1945 i rask takt) framställer Sovjet som ett större hot än Tyskland och Japan. Naziregimen framstår i slutändan som ett hot mot det egna folket.

Det blir också en teaser inför en uppföljare om kalla krigets sammandrabbningar; jämför med Marvel-filmernas epiloger i eftertexterna.

***

Med den här kronologin, kanske det skulle vara lättare att väcka nya generationers intresse för krigets skeenden, när det snart inte finns några ögonvittnen kvar.

Användarvisningsbild
Lasse O
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5857
Blev medlem: 6 juni 2006, 18:13
Ort: Finland

Re: "Machete order": Ny kronologi för en WW2-serie

Inlägg av Lasse O » 28 juli 2014, 19:53

Intressant tanke men något sådant får åtminstone inte jag uppleva under min livstid :)

Däremot håller jag inte med om att t ex Låtsaskriget skulle vara ointressant. Tvärtom, hur många av oss intresserade vet varför Frankrike 1939 med tio divisioner startade en halvhjärtad offensiv in i Tyskland men snabbt drog sig tillbaka.
Hur bedrevs kriget med patruller, flyg, under vilka förhållanden levde soldaterna? Vilka politiska och militära överväganden låg till grund för de olika sidornas beslut under perioden?

Låtsaskriget förtjänar mer uppmärksamhet. Det var en period där andra världskriget kanske kunde ha kvävts i sin linda.
En dramadokumentär om detta skulle åtminstone fånga mitt intresse :) Det mest intressanta är ju inte alltid där det skjuts som mest.

Användarvisningsbild
von Adler
Medlem
Inlägg: 3524
Blev medlem: 28 juni 2002, 19:40
Ort: Årsta, Stockholm
Kontakt:

Re: "Machete order": Ny kronologi för en WW2-serie

Inlägg av von Adler » 3 augusti 2014, 00:59

Min ordning är nog lite annorlunda.

Första sägongen: 1939-1940.

Serien börjar med Polen-fälttåget, som är nog så dramatiskt. Polackerna kämpar desperat. Snart kommer den franska offensiven, snart, håll bara ut lite, lite till. Så kommer det sovjetiska anfallet och allt är förlorat. Men är det verkligen det? I ett avsnitt får vi se polockerna bilda Armia Krajowa, gömma vapen och fly till Rumänien för att komma vidare till Frankrike.

Samtidigt visar man hur fransmännen och britterna är chockade av hur snabbt Polen fallit, hur många inte förstår allvaret eller hur BRÅTTOM det är, hur man käbblar inbördes inom industrin, hur vissa befälhavare är övertygade om att seger är omöjlig. Säsongen avslutas med hur de tyska stridsvagnarna rullar genom Ardennerna. Cliffhanger!

Andra säsongen: 1918-1939.

Första världskrigets slutskede, dolkstötsteorin, Weimarrepubliken, oroligheterna i Tyskland, revolutionen i Bajern och Ungern, Ryska inbördeskriget, Hitlers färd mot makten, Mussolinis marsch mot Rom i Italien, Anschluss och Sudentlandet. Slutavsnittet är när Tyskland marscherar in i resten av Tjeckoslovakien och de allierade börjar rusta upp ordentligt.

Tredje säsongen: 1941-1943.

Här visar vi Sovjet och dess kamp mot tyskarna, med ett avsnitt med tillbakablick hur britterna drog åt svångremmen och kom ur chocken och beslutade sig för att slåss. Säsongens sista avsnitt slutar med Pearl Harbour och en lång panoramascen hur USAs massiva industri börjar producera för den allierade saken.

Fjärde säsongen: 1943-45.

Nu byter vi perspektiv och är hos tyskarna som desperat försöker stämma den enorma flodvågen av stål och eld som sköljer över dem. Ett och annat avsnitt visar hur det går i Stilla Havet. Sista avsnittet handlar om Berlin och slutar med att den röda fanan vajar över Riksdagshuset. Med en epilog hur man lastar atombomb på en B-29.

Skriv svar