Diplomacy - på internet!

Diskussioner kring filmer, böcker (skönlitteratur), tv-program, spel mm som bygger på vår historia. Värd: B Hellqvist
Pirre
Medlem
Inlägg: 139
Blev medlem: 27 mar 2002 21:19
Ort: Staden med ett lag som efter 36 år äntligen fått SM-GULD!

Diplomacy - på internet!

Inlägg av Pirre » 07 okt 2003 21:10

För veteraner såväl som totalt oerfarna potentiella spelare, vill jag starkt rekommendera en sida där man kan spela det klassiska brädspelet Diplomacy. Allt som behövs är en dator och tillgång till internet.

Spelet i sig går ut på att man styr en av de sju stormakterna (England, Tyskland, Frankrike, Ryssland, Österrike, Italien och Turkiet) vid tiden strax innan första världskriget. Målet är att försöka lägga vantarna på större delen av Europa.
Det som gör Diplomacy så pass intressant. är att för att lyckas krävs det diplomati. Alla arméer och flottor är lika starka, vilket innebär att någon ”tur” inte existerar. För att kunna besegra sina motståndare behöver man därför till största sannolikhet stöd från någon annan nations militära styrkor. För att kunna lyckas krävs således allierade.
Problemet är bara hur man ska kunna veta när och hur man kan lita på någon, i vilket ögonblick som helst kan man få en dolk i ryggen från en av sina tidigare så trogna allierade…

Att spela Diplomacy via denna internetversion är både mycket enkelt och praktiskt. (Ett traditionellt brädspelsparti tar minst 6 h vilket gör det tämligen svårt att finna tid, plats och spelare.) Visserligen får man inte förhandla och se sina motspelares svek och nederlag direkt framför ögonen, men å andra sidan sker förhandlingarna när man spelar över internet via sk press, man skickar telegram till varandra. Telegramskickande ökar givetvis känslan av att man faktiskt är ledaren för en stormakt som desperat försöker finna lösningar för att undvika oönskade fronter samtidigt som man smider onda planer för att erövra någon annan naiv stackares provinser…

Det finns ingen härligare känsla än att sticka dolken i ryggen på någon! (Likväl som det inte finns något värre än att själv inse att man blivit totalt förd bakom ljuset.)


Internetsidan där man kan spela Diplomacy:
http://www.dipbounced.com/

Avalon Hills (speltillverkarna) hemsida där man kan ladda ner reglerna till Diplomacy
http://www.avalonhill.com/default.asp?x=games/diplomacy
(Reglerna är inte alls så komplicerade som de verkar. Börjar man spela lär man sig snabbt efterhand hur saker och ting fungerar.)

Med vänlig hälsning, samt hopp om att i framtiden få spela mot folk från skalman,
Pirre


PS. Det finns faktiskt ETT turmoment spelet: vem som får vilken stormakt slumpas ut. Bortsett från detta är spelet helt befriat ifrån tur. Fantastiskt och underbart! DS

Användarvisningsbild
Björn E
Medlem
Inlägg: 1226
Blev medlem: 12 feb 2003 09:04
Ort: Umeå

Inlägg av Björn E » 07 okt 2003 21:33

Har velat testa Diplomacy länge, men har inte känt någon som äger spelet. Tack för länken!

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5134
Blev medlem: 03 feb 2004 06:51
Ort: Göteborg

Re: Diplomacy - på internet!

Inlägg av koroshiya » 03 jan 2023 22:36

HIttade en dippysida på nätet. Man kan spela mot bottarna. Då blir det förstås ingen diplomati alls, utan man får bara öva sin taktik.

https://webdiplomacy.net/

Ett konto fixar man på en minut genom att de skickar länk till ens e-post.

Sedan klickar man på games, start a game, och väljer att spela mot bottar.

Man kan förstås spela mot köttpåsar också.

Man får inte se fliken med games, förrän man har ett konto, men kan läsa forumet.

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5134
Blev medlem: 03 feb 2004 06:51
Ort: Göteborg

Re: Diplomacy - på internet!

Inlägg av koroshiya » 04 jan 2023 07:14

De har en länk till artiklar i Science om AI-spelare och nu också AI som också kan kommunicera: mycket intressant. Det var över 30 år sedan jag spelade senast, så jag hade ingen aning om att folk hade jobbat även med detta spel.

Så numera kan man få njuta av att maskinen inte bara krossar en, utan också kan skriva saker som, gick du på den, och ska du gå hem nu?

https://www.science.org/content/article ... omacy-game

https://www.science.org/doi/10.1126/science.ade9097

En köttpåse skrev i forumet att hen var misstänksam, för AIn använde hela meningar med stor bokstav och korrekta skiljetecken.

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5134
Blev medlem: 03 feb 2004 06:51
Ort: Göteborg

Re: Diplomacy - på internet!

Inlägg av koroshiya » 12 jan 2023 00:03

Har spelat en hel del nu eftersom det var så länge sedan. Gränssnittet är också mycket bra och de olika AI-programmen tänker snabbt, så ett parti tar inte så lång tid.

Ska testa att spela varje land nu och se hur det går. Jag börjar med England.

Här kan man se hur enkelt det är att spela. Det är bara att klicka på ett område och välja order.
gränssnitt.jpg
Order ser ut så här i skrift. När man spelar ftf måste man ha ett system som alla förstår, eller skriva på ett annat tydligt sätt.
ordercon.jpg
Det finns en order till och det är att ge stöd till andra enheter. Det finns ingen slump i striderna, utan den vinner som använder fler pluppar, men det finns slump i spelet i flera 50/50-situationer: typiskt att det finns två områden att försvara, en anfallare och en försvarare. Spelarna måste gissa vad den andra spelaren tänker göra.

Det gick åt helvete. UK är ett svårt land att spela, och med både Frankrike, Tyskland och Ryssland som motståndare, levde jag bara fem år.
redankört.jpg
adieu.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5134
Blev medlem: 03 feb 2004 06:51
Ort: Göteborg

Re: Diplomacy - på internet!

Inlägg av koroshiya » 13 jan 2023 05:50

Nästa land blir Frankrike, vilket är det starkaste landet i den här spelvarianten, som kallas gunboat, eftersom där inte finns någon diplomati.

Det börjar bra, och grodorna får bygga tre nya enheter. Varje område som har en svart plupp ger underhåll till en enhet, som ni kan se börjar länderna med tre var, förutom Ryssland som har fyra.
mirabilis.jpg
UK har dödslängtan och försvarar inte sin ö.
deathwish.jpg
Frankrike på väg in i Norge. De har 11 pluppar, och det näst starkaste landet har 8. Eftersom de fortfarande slåss en massa på Balkan och i Italien, så är det här i princip redan vunnet för republiken.
enous.jpg
Det blev en enkel vinst, där Frankrike till sist hade 19 pluppar. Det finns 34, och man vinner när man får 18.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5134
Blev medlem: 03 feb 2004 06:51
Ort: Göteborg

Re: Diplomacy - på internet!

Inlägg av koroshiya » 13 jan 2023 14:20

Efter det blev det Italien. Det är svårare att spela än Frankrike och Turkiet, men lättare än tre andra länder. Fast det gick inte bra.

Österrikaren fick spel och gjorde inget med sin flotta.
spel.jpg
Mycket vanligt är att man som italienare testar en öppning som kallas Lepanto, och betyder att man skickar en armé till Syrien eller Smyrna. Men det går inte här, så armén skickas hem igen från Tunis.
ändrat.jpg
Sedan dök tokryssen upp och hjälpte Turkiet in i Trieste. Notera att Italien ger så mycket stöd som möjligt till Trieste, men det räckte inte.
tryss.jpg
Ty blev jag sur och anföll ett tomt Wien.
sur.jpg
Det ledde till att Italien senare lyckades kuppa det ryska Budapest, men det fanns ingen chans att stanna kvar.

Jag hade redan hjälpt Frankrike, och i det sista draget kunde jag ha hjälpt armén i Toskana, eller flottan i Tyrrenska havet, men gissade fel. Där ser man en väldig skillnad mellan gunboat och när man spelar med diplomati. En fransk köttpåse hade sagt till mig vad han skulle göra. Gunboat som spelversion har förresten funnits i många år och började väl som pbm-spel en gång för länge sedan.
misslyckat.jpg
Allt som allt blev det pannkaka.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5134
Blev medlem: 03 feb 2004 06:51
Ort: Göteborg

Re: Diplomacy - på internet!

Inlägg av koroshiya » 13 jan 2023 17:34

Nu Tyskland, som har ungefär samma styrka som Italien. Som med alla länder finns det flera olika sätt att starta, och det här visade sig nu vara mycket bra. Grejen är att om den tyska flottan går till Danmark, så kan den sedan stoppa ryssarna från att inta Sverige.
tysk.jpg
ar.jpg
Det blev en bra början, och mest tack vare Italien. Tysklands start gör att Tyskland kan komma in i Belgien. Flottan från Kiel kom också ut i havet vilket ledde till att Sverige befriades på hösten. Ja, tyskarna byggde en flotta i Kiel som gick dit.
bygga.jpg
belgae.jpg
Med denna öppning, då Ryssland gick kräftgång, flyttade Tyskland trupper mot öst. Kaisern är extatisk. Både Frankrike och Ryssland har problem.
gd.jpg
mos.jpg
Det ser bra ut. UK har en armé i St.P, men den kan inte nå mycket längre. Frankrike kollapsar.
Paris.jpg
Tyskland når till Krim. Det syns inte riktigt på kartan men en turkisk enhet anföll Rumänien, vilket bara hjälpte Tyskland.
gotenhafen.jpg
Med den positionen fick UK problem. Både St.P, Norge och Brest blev tyska.
England.jpg
Det här blev en total kross för Tyskland som nådde 18 pluppar, med 6 för Italien som näst starkaste land.

Grejen är dock att exakt samma öppning kan visa sig vara helt värdelös. Hösten 1901 hade den tyska armén också valet att gå hem till München för att försvara mot Frankrike. Som det blev flyttade UK, FR och D alla till Belgien. Hade fransmannen gått till Marseilles istället hade de fått bygga en enhet till, och samma om de hade gått till München. Den boten valde det sämsta av tre alternativ, men det är bara dåligt i ljuset av hur UK, Tyskland och Italien flyttade.

På det viset finns det en hel del tur i spelet, även om det inte existerar i hur man löser konflikter.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Senast redigerad av 1 koroshiya, redigerad totalt 14 gånger.

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5134
Blev medlem: 03 feb 2004 06:51
Ort: Göteborg

Re: Diplomacy - på internet!

Inlägg av koroshiya » 13 jan 2023 19:14

Dags för Österrike. Det är spelets glaskanon. Med dess position händer det lätt att de blir attackerade av flera andra länder och dör snabbt, men det är också verkligen en kanon om allt går rätt väg.
hataryss.jpg
Det var en oroande öppning, men man kan se att bara två av Rysslands enheter finns i syd. Samtidigt som de intog Budapest förlorade de därför Sevastopol. Men Österrike hade tur i att den italienska armén i Venedig stod still. Hade den gått till Trieste hade det varit slut.

Därför kunde det byggas en ny kukarmé som kunde sparka ut ryssen ur Budapest. Det där är en intressant aspekt av spelet, för man kan lätt sno ett center som ryssen gjorde nu, men det finns ingen chans att försvara.
befrielse.jpg
Tack vare de snälla italienarna, som kör en Lepanto, lyckades kukarmén även befria Rumänien. Vad mer är, är att flottan kom ut i havet mot Konstantinopel. Det enda problemet är att att Österrike gick plus två pluppar, men bara har en plats att bygga på.
rumcapta.jpg
Nästa vår blev ett misslyckande, men ryssens drag skvallrade om att hen skulle göra detsamma på hösten.
gammalkött.jpg
Och så blev det.
sieg.jpg
Med det är de ryska enheterna helt ur balans, och krossas nästa år.
moskau.jpg
Eftersom Italien har beslutat sig för att vara allierad faller även Konstantinopel. Österrike går plus fyra pluppar, men kan bara bygga tre. Man kan bara bygga i ett av de tre områden där man startar.

Nästa år tackas Italien genom att Venedig blir invaderat. Ankara intogs också, så Österrike kan bygga tre nya pluppar igen. St.P, Venedig och Ankara blev österrikiska.
gegenwest.jpg
Med det blev det en stor vinst för Donaumonarkin, och de slutade med kontroll över hela Italien, München och Tunisien. 20 pluppar mot 6 för Frankrike, som var näst starkast.

Österrikarna hade tur. Hade Italien varit en fiende hade det gått åt helvete.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5134
Blev medlem: 03 feb 2004 06:51
Ort: Göteborg

Re: Diplomacy - på internet!

Inlägg av koroshiya » 14 jan 2023 20:05

Nu turken. I gunboat är Turkiet det näst starkaste landet. Med en position i hörnet är det svårt att slå ut dem, och de kan ofta expandera mot Italien och Österrike.

Ifall Italien och Österrike är allierade är det en dum idé att anfalla Ryssland, som ofta är en allierad.
turk.jpg
Här skulle den turkiska armén i Bulgarien ha anfallit flottan i Grekland. Dess stöd till flottan i Joniska Havet hade då brutits, och den turkiska flottan i Östra Medelhavet hade kommit in där.
dumt.jpg
Här lyckas turkarna ta sig in i Serbien.
serb.jpg
Turken blir girig och anfaller sin allierade. Det var ett misstag som ledde till att UK vann det här partiet. I den situationen hade UK 8 pluppar och FR, R och T, 7. Några år efteråt hade UK 16, och T 10, så det var helt fel tillfälle för att anfalla en allierad.
klanteri.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5134
Blev medlem: 03 feb 2004 06:51
Ort: Göteborg

Re: Diplomacy - på internet!

Inlägg av koroshiya » 14 jan 2023 22:27

Återstår Ryssland. Det är det sämsta landet i gunboat, men som Österrike är det också en glaskanon. De startar med en plupp mer, men allt är så uppdelat att man får pisk om fienden kommer.

Här är standarddrag till öppning, problemet är att Ryssland är det enda land som kanske inte får något nytt område. Om Tysklands flotta går till Danmark kan den sedan stoppa den ryska flottan från att inta Sverige. På samma vis är det inte säkert att man lyckas inte Rumänien.

En annan öppning är att sända armén i Moskva till St.P man kan då ibland stoppa UK från att komma in i Norge, men med bara två enheter i syd blir det svårt.
ryss.jpg
Som vanligt handlar väldigt mycket om vad motståndaren gör. I det här partiet gick det bra. Österrike byggde bara en, och Turkiet bara en, så Ryssland har råd med att skicka två enheter mot norr.
brakonjunktur.jpg
Det ledde med lite tur till att en rysk flotta också kunde inta Danmark, vilket sker i draget efter det på bild.
rd.jpg
Turkiet lyckades inte expandera tillräckligt snabbt och Ryssland kunde med tiden skicka trupper ner till Armenien och Syrien, vilka skulle komma att inta Turkiet. Som man kan se där finns det också en rysk flotta i Edinburgh och Nordsjön.
smyrna.jpg
Det här blev en rysk vinst där Italien var närmast med 12 pluppar. Vinsten berodde i mycket på att Frankrike och Tyskland bråkade.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5134
Blev medlem: 03 feb 2004 06:51
Ort: Göteborg

Re: Diplomacy - på internet!

Inlägg av koroshiya » 15 jan 2023 01:01

Ska visa också hur det fungerar med understöd. Här är ett parti med Österrike.
stöd.jpg
Flottan i Albanien kommer in i Grekland, för att Armén i Serbien ger den understöd. På det viset är de två mot en, som är armén i Bulgarien, vilken också flyttar till Grekland.

Ifall det hade funnits en armé som hade kunnat attackera Serbien, så hade stödet brutits. Armén i Serbien måste då istället försvara sig.

Det man ser där är den allra vanligaste öppningen för Österrrike. Armén i Wien kan göra lite som den vill. Det statistiskt bästa är att den börjar med att gå mot norr, men det är rena katastrofen om Italien väljer att anfalla Österrike.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.