Hitler nöjer sig med att bara bygga upp Tyskland

Diskussioner om alternativa vägar historien kunde ha tagit.
Användarvisningsbild
HomeGuardSoldier
Medlem
Inlägg: 1555
Blev medlem: 01 mar 2016 08:57
Ort: Småland

Hitler nöjer sig med att bara bygga upp Tyskland

Inlägg av HomeGuardSoldier » 06 feb 2024 17:37

Låt oss säga att Hitler bara nöjer sig med att bygga upp Tyskland och inte annektera Tjeckoslovakien och Österrike samt inte invaderar Polen. Han är tillfreds med att se till att Tyskland utvecklas till en stark industristat med en välmående befolkning som huvud mål. Att få ordning på landet helt enkelt.

Hur hade detta påverkat 1930-, 1940- och 1950-talen kontra det som faktiskt skedde?

HGS

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28540
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Hitler nöjer sig med att bara bygga upp Tyskland

Inlägg av Hans » 06 feb 2024 18:02

I ekvationen måste man ta in vad Stalin gör. Hade han lagt om upprustningen till att få Sovjet till något liknande? Tror inte riktigt på det.

MVH

Hans

Användarvisningsbild
Markus Holst
C Skalman
Inlägg: 13572
Blev medlem: 04 sep 2006 14:28
Ort: Västergötland

Re: Hitler nöjer sig med att bara bygga upp Tyskland

Inlägg av Markus Holst » 06 feb 2024 18:39

Viktigt i ekvationen är hur Hitler ställer sig i sin huvudsakliga kamp - den mot judarna.

Jag tror att om vi i efterhand hade kunnat fråga Hitler vad hans avsikt var så hade han nog svarat just som du nämner: Bygga upp Tyskland.

Användarvisningsbild
von Adler
Medlem
Inlägg: 3529
Blev medlem: 28 jun 2002 18:40
Ort: Årsta, Stockholm

Re: Hitler nöjer sig med att bara bygga upp Tyskland

Inlägg av von Adler » 06 feb 2024 22:16

Redan från 1935 satsar Tyskland så mycket på militären att ekonomin är ohållbar. Ett av Hitlers vallöften var att återupprätta militären och sedan återta territorier. Om man inte gör endera kommer man få det lite svårt med legitimiteten.

Hur agerar Hitler för att skapa ett handelsöverskott så att Tyskland kan importera de varor det behöver (olja, bauxit, koppar, bly, järnmalm, pappersmassa, sågat timmer m.m.)? I vår tidslinje satte Tyskland riksmarkens värde till guld (men vägrade växla riksmark mot guld) på en nivå som i praktiken omöjliggjorde exporter till de rikaste kunderna (USA, UK, Belgien, Nederländerna, Frankrike) och vägrade betala på sina lån.

Vilken ekonomisk strategi den alternative Hitler tar kommer påverka hans legitimitet och den ekonomiska utvecklingen i Tyskland en hel del. Devalvering för exporter? Det kommer öka importpriserna och skapa inflation, något som den tyska befolkningen är allergisk emot efter hyperinflationen. Högt värde på marken? Ingen accepterar den utanför Tyskland och man måste ingå bilaterala handelsavtal med småländer som inte alls kan betala lika mycket för de tyska exporterna. Damned if you do, damned if you don't.

diskutera
Medlem
Inlägg: 344
Blev medlem: 18 feb 2004 20:51
Ort: Bengts gärde

Re: Hitler nöjer sig med att bara bygga upp Tyskland

Inlägg av diskutera » 07 feb 2024 21:31

Det paradoxala är att i ett scenario utan Hitler och nazisterna, där Weimar-Tyskland överlevt under någorlunda stabila former, hade dom där grejerna kanske kunnat hända. Några år in på 40-talet, när krutröken från Världskriget verkligen lagt sig, kanske Tyskland hade varit moget att välkomnas in i en internationell gemenskap (NF). Fan, kanske t.o.m. att britterna hade närmat sig Tyskland och yrkat på att släppa ett gäng begränsningar från Versailles om Stalin och hans rådsrepublik blivit för stark och för creepy.

På sikt hade kanske t.o.m. Österrike tillåtits ansluta sig till Tyskland. Jag har fått uppfattningen att det var en Österrikisk vilja sedan dubbelmonarkin höggs upp efter ww1, fram tills dess att nazisterna tog över i Tyskland. När det väl hände 1938, blev det inte riktigt på dom premisser som österrikarna tänkt sig, och de betraktade sig som ockuperade istället.