1991: Löntagarfonderna blir kvar

Diskussioner om alternativa vägar historien kunde ha tagit.
Knurd
Medlem
Inlägg: 333
Blev medlem: 08 aug 2006 03:14
Ort: Stockholm

1991: Löntagarfonderna blir kvar

Inlägg av Knurd » 03 mar 2019 02:35

Löntagarfonderna är en intressant fallstudie av att kollektivisera produktionsmedlen på demokratisk väg. Det finns inte veterligen någon motsvarighet i något annat land.

https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1 ... bk4-ZbrWwM

De avskaffades till slut 1991 av regeringen Bildt.

Finns det något sannolikt scenario där löntagarfonderna skulle fortsätta växa? Vilka parametrar i svensk politik skulle behöva ändras?

Amund
Stödjande medlem
Inlägg: 6441
Blev medlem: 15 jun 2009 07:52
Ort: Västerbotten

Re: 1991: Löntagarfonderna blir kvar

Inlägg av Amund » 03 mar 2019 08:50

Jag tycker det finns en koppling till dagens kapitalförvaltning av löntagares avtalsmässiga avsättningar, tjänstepensioner, trygghetsförsäkringar, omställningsbidrag etc. Det handlar om stora belopp som förvaltas kollektivt men som ägs gemensamt men som avtalats fram utan tvångsinslag.
Den stora socialistiska osäkerheten med löntagarfonderna var hur all denna koncentrerade makt skulle användas, i LO: s händer hade det skapat en för näringslivet osäker storägare. Att man avskaffade löntagarfonderna var självklart, men den urvattnade formen hade mycket väl kunnat överleva in i nutid som en av alla de stora finansiella institutioner som vi idag lever med utan tydlig ägarstyrning, exempelvis AP-fonderna, försäkringsbolag, stiftelser etc. Ägandet såg annorlunda ut förr med tydliga storägare, ofta finansfamiljer. I det läget var det betydligt mer provocerande med ett ägarkollektiv som skulle ha ett annat perspektiv än företagets vinst.