Mannerheim som kung

Diskussioner om alternativa vägar historien kunde ha tagit.
jean-jacques
Medlem
Inlägg: 887
Blev medlem: 16 dec 2010 16:53

Mannerheim som kung

Inlägg av jean-jacques » 24 maj 2018 22:09

Jag hittade det här vapnet på nätet och tyckte det var kul. Men jag vet inte - kanske det finns personer som tar illa upp av detta skämt med Finlands vapen och med Mannerheims. Det är dock ett skämt som har en kärna av allvar: man kan säga att Mannerheim vid ett par-tre tillfällen räddade landet, och att hans familjevapen därför inte är helt malplacerat i riksvapnet:
mannerheim.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Femtiotrean
Medlem
Inlägg: 2006
Blev medlem: 06 dec 2011 15:33

RE: Mannerheim som kung

Inlägg av Femtiotrean » 25 maj 2018 05:05

Jag har inte sett det förut, men det var inte gjort som ett skämt utan som en seriös övningi vad man kanske kunde kalla alternativ eller kontrafaktual heraldik. Alltså ett konstnärligt arbete om hur det stora riksvapnet skulle ha sett ut om det finska kungaäventyret hade gått i krasch (som det gjorde) med Hessens prins som kung, men man hade inte gett upp idéen om monarki utan fortsatt på den banan och valt Mannerheim som kung.

Helt orealistisk och omöjligt som alternativ historia. Mannerheims position och anseende var inte den samma som det skulle bli senare och de som skulle ha gett honom sitt stöd var inga supportrar av monarkin och följaktligen skulle Mannerheim ha suttit som president i en republik.

Vapnet är också anakronistiskt. Det är nämligen 1934 års kommittées förslag från år 1936 till ett stort riksvapen. Om det hade blivit ett verklighet av ett konungarike med Mannerheim som kung, så tror jag att det hade aldrig förekommit något sådant kommitée!

Bild

Valspråkets vapaa b etyder fri, vakaa fast eller stabil (med betoning på innanför eller inre hot, svaghet, motstridighet osv), och vankka stabil eller stark (med betoning på utanför eller yttre hot, motståndskraft osv).


Om man vill se ett konstnärligt skämt eller en travesti:

Bild

jean-jacques
Medlem
Inlägg: 887
Blev medlem: 16 dec 2010 16:53

Re: Mannerheim som kung

Inlägg av jean-jacques » 25 maj 2018 09:21

> men man hade inte gett upp idéen om monarki utan fortsatt
> på den banan och valt Mannerheim som kung.

Nu är det här inte ett historieforum, så vi kanske inte ska ge oss in på alltför vidlyftiga diskussioner om (kontrafaktisk) historia, men jag kan ändå inte låta bli att undra: Skulle Mannerheim verkligen ha accepterat kronan om den hade erbjudits honom? jag tvivlar. Enligt vad jag vet om Mannerheim (som inte är särskilt mycket, det ska erkännas) var han en alltför klok och omdömesgill person för att ge sig in på ett sådant äventyr. "Marskalk av Finland" är en rimlig titel i ett historiskt svårt läge - men kung? Nej, knappast. Såvitt jag vet trivdes han bra i sitt liv som privatperson under mellankrigstiden.

Femtiotrean
Medlem
Inlägg: 2006
Blev medlem: 06 dec 2011 15:33

RE: Mannerheim som kung

Inlägg av Femtiotrean » 25 maj 2018 10:00

Det här *är* ju ett historie forum men onekligen inte den rätta kategorin eller tråden :D

Jag tror att du har rätt. Mannerheim var emot hela projektet, de som drev den skulle inte ha valt honom, de som kunde ha valt honom som statschef var inga monarkister och - last but not least - Manneheim skulle inte ha accepterad kronan ens när han fortfarande såg det möjligt att besegra de röda också i Ryssland och positionen som kung kunde kanske ha hjälpt honom att få regeringen med sig.

Ett finskt monarki var en historisk möjlighet som *kunde* (på precis rätt tidspunkt och om världskriget hade gått annorlunda unde en viss kritisk period) ha blivit verklighet, men aldrig med Mannerheim som kung. Och Mannerheim som statschef (t.o.m. en statschef med större maktbefogenheter än vad presidenten fick IRL) skulle under andra omständigheter kanske ha blivit verklighet, men aldrig som *kung*.