Människor utvecklas på Pangea

Diskussioner om alternativa vägar historien kunde ha tagit.
CHJIMS
Medlem
Inlägg: 68
Blev medlem: 03 jun 2012 21:42

Människor utvecklas på Pangea

Inläggav CHJIMS » 18 jul 2017 21:58

Tänk om människor utvecklats på Pangea eller någon annan ö-superkontinent, omgiven av en superocean? Vilka konsekvenser hade det varit för mänskligheten. Hade handel mellan folken utvecklats tidigare? Hade man tidigare kunnat förstå Jordens utformning?

Användarvisningsbild
Markus Holst
Stödjande medlem
Inlägg: 3251
Blev medlem: 04 sep 2006 14:28
Ort: Västergötland

Re: Människor utvecklas på Pangea

Inläggav Markus Holst » 19 jul 2017 18:44

Pangea lär ha varit en kontinent med fruktsamt kustklimat och ett ökenliknande inre, eftersom dess storlek gjorde att regnen fälldes innan de nått in särdeles långt. Jämför med Asien, som har samma sak i mindre omfattning. Det betyder kanske att folk lärde sig att följer man kusten tillräckligt länge så kommer man tillbaka till början. det har ju alla ö-folk lärt sig.

Emellertid lär även Pangea ha haft höga berg, stora sjöar, breda floder med mera som ömsom förvårar och ömsom underlättar utforskningen. Plus att Pangea var så jättelik att nog ingen hade grepp om form och storlek förrän rätt långt in i en högstående civilisation.

Experimentet har väl gjorts i Afrika och Australien, som ju är stora ö-liknande kontinenter. Likväl begrep man nog inte saker tidigare där än annorstädes. Och Pangea var ännu större.

Knurd
Medlem
Inlägg: 328
Blev medlem: 08 aug 2006 03:14
Ort: Stockholm

Re: Människor utvecklas på Pangea

Inläggav Knurd » 06 dec 2017 18:01

Det var inte förrän på 1800-talet som Eurasien och Nordamerika kringseglades.

Men med Pangea fanns ingen motsvarighet till Norra ishavet vare sig vid nord- eller sydpolen, så det kanske hade varit lättare att utforska kustområdena vid polerna.


Återgå till "Kontrafaktisk historia"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster