Sveriges alternativa kultur- och underhållningshistoria

Diskussioner om alternativa vägar historien kunde ha tagit.
CHJIMS
Medlem
Inlägg: 47
Blev medlem: 03 jun 2012 21:42

Sveriges alternativa kultur- och underhållningshistoria

Inläggav CHJIMS » 19 apr 2017 23:40

Skapar ett scenario. Tyck som ni vill:

*April 1924: Sveriges riksdag beslutar att upprätta Sveriges radio från 1 januari 1925.
*1930-: Invandrarlandet Sverige utvecklas kulturmässigt till en smältdegel av amerikansk modell.
*1932-1976: Sveriges socialdemokratiska parti total dominerar Sveriges politiska liv, men beslutar sig för att hålla kulturen undan från politiken så mycket det går, och i stället lägga skattepengarna på skola, vård och omsorg. Biblioteken blir i princip kommunernas enda kulturansvar + någon lokal eller idrottsplats för ungdomar att vara på fritiden som räddar dem från gatuvåldet.
*Oktober 1954: SVT börjar sända.
*5 december 1969: SVT 2 börjar sända.
*1969–1973: Proggrörelsen växer fram i Sverige, men spelar en betydligt mindre roll. Svenskar kan ha ABBA-skiva hemma och inte behöva skämmas och säga "lillsyrran du vet, hennes skiva".
*1972: SVT 3 börjar sända.
*1973: Svensk herrfotboll blir helprofessionell i de tre högsta divisionerna.
*September 1973: Kommersiell radio och TV tillåts i Sverige, och väldigt många svenska barn slipper vänta till jul för att få se tecknat. Reklam för vissa grejer som alkohol, tipset och tobak förbjuds dock. Vissa kanaler är betalkanaler, andra reklamfinansierade.
*Oktober 1975: Första puckarna i SHL släpps ner, och Sverige har fått en helprofessionell ishockeyliga. Rinkarna krymps till NHL-mått. Upp- och nedflyttningssystemet skrotas till förmån för nordamerikansk modell, där klubbarna köper in sin plats. Klubbar kan också flyttas mellan städer, och obegränsat antal icke-svenska spelare tillåts. Däremot görs uppehåll så alla spelare blir tillgängliga för landslagsspel när det är dags.
*1986-1987: Svenska staten monopol på tips upphör.
*1 januari 1995: Sverige inträder i EU, och Systembolagets monopol upphör.
*September 1998: En undersökning visar att Sverige är tredje största exportör av populärmusik och även tillhör de större namnen i den kommersiella filmbranschen (Hollywoodstil).
*September 2000: De första puckarna släpps i spel då en ny, permanent Europaliga i ishockey med Division I och Division II, införs. Djurgårdens IF, Malmö Redhawks och Västra Frölunda HC är svenska lag.
*2004: De kommersiella svenska TV-kanaler som anslutits till EBU köper Melodifestivalen från SVT. Det blir reklamavbrott mellan vart tredje bidrag, men större artister och grupper lockas in.

Hela scenariot handlar om en mer öppen och positiv inställning till den moderna kulturen och underhållningen, mer som Storbritannien och USA. Det har varit väldigt mycket kommersiellt = automatiskt fult i Sverige. Fråga bara ABBA, Roxette och Ace of Base, eller Malmö Redhawks. Säkert kan man höra likadana ord överallt, men Sverige har ändå blivit någon slags högborg för detta. Vet att det ligger en del politik bakom, men personligen tycker jag faktiskt det är ganska tråkigt.
Senast redigerad av 4 CHJIMS, redigerad totalt 20 gång.

Användarvisningsbild
Markus Holst
Stödjande medlem
Inlägg: 3093
Blev medlem: 04 sep 2006 14:28
Ort: Västergötland

Re: Sveriges alternativa kultur- och underhållningshistoria

Inläggav Markus Holst » 20 apr 2017 07:50

Det hänger väl ihop med folkrörelsen. Kommersiell musik och idrott bygger på att några underhåller en passiv massa, medan folkrörelsetraditionen byggde på att alla skulle vara med och spela boll och sjunga. Jag växte upp i en ridklubb under folkrörelsens sista dödsryckningar på 70-talet och undrar fortfarande vad som hänt. Jag har svårt att ta till mig den professionella idrotten.

pandersson2
Medlem
Inlägg: 2046
Blev medlem: 28 maj 2005 07:34
Ort: Södermanland

Re: Sveriges alternativa kultur- och underhållningshistoria

Inläggav pandersson2 » 20 apr 2017 08:21

Kan inte direkt säga att jag känner igen mig. Tycker att det svenska kultur- och idrottslivet är rätt inspirerat av US och UK.

I hela världen var det en antikommersialiseringsvåg under 60-70-talet. Men inte upplevde jag något av det under 80-talet. Abba och Roxette var de mest populära banden i Sverige och de enda som inte uppskattade dem var kulturintellektuella.

Professionaliseringen av idrotten beror främst på publikunderlag. Vi kan inte jämföra oss med en professionell liga i USA då vi enbart skulle ha ett lag, i bästa fall, från Stockholm med. Se på Champions League i fotboll, det är Sveriges roll i ett amerikanskt scenario. Basketen gjorde ett försök och runt hälften av klubberna har gått i konkurs som följd. Jämför mer Sverige med collegeidrotten i USA, där är det liknande kultur och något som många föredrager framför den professionella idrotten. Elitserien bildades och var halvprofessionell för att intäkterna inte räckte till fulla löner, inte för namnet. Inga inom Europa spelar på liten rink, varför skulle vi ändra till något som inte har efterfrågats?

Du får väl se Eskilstuna i fotboll, det är ju ett lag som glatt flyttat av ekonomiska skäl som du eftersökt. Även AIK fast deras flytt var kortare. Det finns inget som hindrar detta i Sverige, förutom supportrarnas reaktion. Du kan även jämföra med England där det flyttats klubbar med turbulens som följd. Det kommersiella värdet i Malmö som gör dem fula vet jag faktiskt inte vad du syftar på. Det är knappast en särskilt framgångsrik klubb som har ett kommersiellt värde utanför Malmö. Kanske kan bli det i framtiden. Deras marknadsföring är inte direkt annorlunda än övriga klubbars.

Användarvisningsbild
Markus Holst
Stödjande medlem
Inlägg: 3093
Blev medlem: 04 sep 2006 14:28
Ort: Västergötland

Re: Sveriges alternativa kultur- och underhållningshistoria

Inläggav Markus Holst » 20 apr 2017 09:04

Jag ser nu att tråden ligger i kontrafaktisk historia. Hade jag noterat det tidigare hade jag svarat annorlunda - eller snarare inte alls.


Återgå till "Kontrafaktisk historia"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster