Kejsardömet Sverige

Diskussioner om alternativa vägar historien kunde ha tagit.
Gavrilo Princip
Medlem
Inlägg: 561
Blev medlem: 11 apr 2010 01:40

Kejsardömet Sverige

Inlägg av Gavrilo Princip » 07 sep 2015 13:49

Enligt flera källor, däribland Herman Lindqvist, hade Gustav II Adolf planer på en kejsarkrona. Men det skulle inte bli den tysk-romerska, utan en nyskapad svensk sådan. I planerna ingick att arvtagaren till Brandenburgs krona, född år 1620, skulle sändas till Stockholm och få sin uppfostran och utbildning där samt trolovas och senare förmälas med kungens egen dotter Kristina.

Därefter skulle det ena protestantiska furstendömet efter det andra inlemmas i detta nyskapade svenska kejsardöme.

Vidare måste detta förutsätta att kungen inte stupar i Lützen, utan istället lever i många år till, så länge att han får uppleva westfaliska freden. Frågan är då bara om denna äger rum som i verkligheten år 1648 eller om det blir före eller efter detta år?

Så hur blir fortsättningen från Gustav II Adolfs dagar och fram till nutid?

Knurd
Medlem
Inlägg: 336
Blev medlem: 08 aug 2006 03:14
Ort: Stockholm

Re: Kejsardömet Sverige

Inlägg av Knurd » 23 okt 2015 01:59

Kejsartitelns betydelse har försvagats med århundradena. Efter westfaliska freden var den framförallt symbolisk, och när Mussolini utropade sig till kejsare, drog han löje över sig.

Om andra makthavare skulle ta Gustav Adolfs kejsarkrona på allvar, skulle han behöva mycket större makt än i den verkliga tidslinjen.

Vi kan möjligen tänka oss ett scenario där Sverige förblir i personalunion med Polen.

Kattmannen
Medlem
Inlägg: 33
Blev medlem: 11 okt 2013 12:58

Re: Kejsardömet Sverige

Inlägg av Kattmannen » 05 dec 2015 20:55

Mussolini utropade sig väl aldrig till kejsare? Däremot var det väl så att efter Italiens ockupation av Abessinien (Etiopien) så gjorde han den italienske kungen Viktor Emanuel III till kejsare av Abessinien, en parallell till att de brittiska monarkerna var kejsare/kejsarinna av Indien.