Norge bryter med Danmark under 1500-talet

Diskussioner om alternativa vägar historien kunde ha tagit.
Skriv svar
Gavrilo Princip
Medlem
Inlägg: 671
Blev medlem: 11 april 2010, 02:40

Norge bryter med Danmark under 1500-talet

Inlägg av Gavrilo Princip » 8 november 2013, 05:30

Låt oss anta att Norge någon gång under mitten eller senare delen av 1500-talet följer Sveriges exempel och går sin egen väg, varvid de sista resterna av det som en gång var Kalmarunionen nu sopas bort för gott. Norden består då återigen av tre självständiga kungariken.

Hur kommer ett sådant självständigt Norge att se ut? Varifrån kommer man att hämta sin kung? Blir det någon norsk storman (en norsk motsvarighet till Gustav Vasa med andra ord), eller hämtas han från den danska kungafamiljen eller någon av dess förgreningar? Eller blir det en tysk kung som bjuds in till Norge? Vilken ätt är det i så fall troligast att han kommer från och därmed blir den regerande ätten i Norge utöver dess ursprungliga landområde?

Hur kommer politiken inom Norden att gestalta sig? Kommer detta att ha en dämpande inverkan på konflikter (fr.a. mellan Sverige och Danmark) eller blir det ingen skillnad alls, bortsett från att norrmännen här är herrar i eget hus? Är det självklart att Danmark och Norge skilsmässan till trots alltid kommer att stödja varandra i händelse av att endera landet hamnar i krig med Sverige, eller kan Norges lojalitet växla här beroende på omständigheterna i övrigt, vilka militärallianser som Danmark respektive Sverige är bundna av från tid till annan m.m.? Vilka allianser kan Norge själv tänkas välja för sin överlevnads och framtids skull vid olika tidpunkter? Och hur kommer Norge förhålla sig till 30-åriga kriget?

Exakt när Island och Färöarna administrativt överfördes till Danmark vet jag inte i skrivande stund, men det är inte omöjligt att Danmark behåller dessa områden. Något Norgesvälde kan man väl i sådant fall inte direkt tala om, bortsett från en del områden längs den svensk-norska gränsen?

Eftersom vi här har tre nationer i Norden, hur kommer det då att påverka Brömsebro- respektive Roskildefrederna? Under förutsättning att Sverige endast ligger i krig med Danmark vid båda dessa tidpunkter, då innebär det att Brömsebrofreden endast ger oss Halland, Gotland och Ösel. Eller har Sverige tillräckligt med "muskler" för att kunna tillskansa sig även Skåne och Blekinge redan 1645? Eller blir det Färöarna och Island då istället för Skåne och Blekinge förutsatt att dessa områden inte tillhör det sedan c:a 100 år tillbaka självständiga Norge?

Freden i Roskilde, blir det bara Bornholm som Sverige kräver - och får - här, förutsatt att Skåne och Blekinge blev svenska 1645? Det känns som ett oerhört litet krav från svensk sida för att under 1658 år fredsförhandlingar visa vem som är Herre i Norden. Föga troligt att ens förklara krig för, så några fler områden måste väl ändå Sverige ha i utsikt? Kanske Mön, Läsö och de landområden i Holstein och nordvästra Tyskland om vilka jag skrev i tråden "Skånelandskapen återgår till Danmark 1660" och/eller Island och Färöarna under förutsättning att dessa tillhör Danmark under 1600-talet? Läsö och Mön tillhörde de områden som svenskarna gav upp först i fredsförhandlingarna 1658, men det kanske är andra förutsättningar här?

Hur ska Sverige dessutom kunna tillkämpa sig Jämtland, Härjedalen, Trondheims län och Bohuslän från Norge? I vilket eller vilka krig då? Och hur länge kan Sverige behålla Trondheims län som längst?

Och hur kommer Norge som helhet att utvecklas från det att man förklarar sig självständigt någon gång under 1500-talet eller möjligen tidigt 1600-tal och framåt? Kommer man att ge sig in i den lukrativa slavhandeln över Atlanten t.ex.? Eller kommer man i likhet med Sverige att grunda ett "Nya Norge" någonstans längs ostkusten i nuvarande USA? Hur länge kan Norge behålla det i så fall?

En annan intressant fråga är den om Stora Nordiska kriget. Kommer Norge att vara Sveriges vän eller fiende här?

Hur kommer 1700-talet för Norges del att se ut? Och ingången av 1800-talet med Napoleonkrigen och allt annat? Kanske det till syvende och sist ändå blir en union med Sverige pga att situationen runtom i Europa är så instabil vid den tidpunkten, och att denna union går i graven 1905? Eller är det istället Danmark man önskar en union med kring 1814? Hur länge kommer den då att hålla?

Ännu ett intressant spörsmål är det norska språket. Är det samma norska bokmål vi kommer att få höra när vi reser dit eller de kommer till oss och vi hamnar i samspråk med varandra? Även om det skulle vara nynorskan som totalt dominerar tal- och skriftspråket i Norge, så undergår väl det också förändringar under tidens gång fram till nutid, varför det kanske inte låter och skrivs såsom det gör i dag.

Skriv gärna vad ni tror!

Knurd
Medlem
Inlägg: 358
Blev medlem: 8 augusti 2006, 04:14
Ort: Stockholm

Re: Norge bryter med Danmark under 1500-talet

Inlägg av Knurd » 2 januari 2014, 00:02

Man kan nog tänka sig att Sverige och Norge försöker alliera sig mot dansken. Allt enligt terrorbalansens princip om att två svagare parter gör klokt i att samarbeta mot en starkare.

Gavrilo Princip
Medlem
Inlägg: 671
Blev medlem: 11 april 2010, 02:40

Re: Norge bryter med Danmark under 1500-talet

Inlägg av Gavrilo Princip » 4 januari 2014, 19:52

Knurd skrev:Man kan nog tänka sig att Sverige och Norge försöker alliera sig mot dansken. Allt enligt terrorbalansens princip om att två svagare parter gör klokt i att samarbeta mot en starkare.

Jag kan inte annat än till fullo instämma i det du skriver. :milwink:

Skriv svar