Sverige stormaktsvälde återuppstår delvis - utan krig

Diskussioner om alternativa vägar historien kunde ha tagit.
Skriv svar
Gavrilo Princip
Medlem
Inlägg: 671
Blev medlem: 11 april 2010, 02:40

Sverige stormaktsvälde återuppstår delvis - utan krig

Inlägg av Gavrilo Princip » 26 oktober 2012, 05:39

Enligt flera källor var Peter den Stores laglydige son och rättmätige tronföljare Alexej, samt dennes son, tsar Peter II, båda var och en för sig motståndare till det som deras far respektive farfar hade åstadkommit, bl.a. grundandet av S:t Petersburg, flyttandet av huvudstaden från Moskva dit, avskaffande av många sedvänjor m.m.

Sonen Alexej lär ha varit i så hög grad gammalmoskovitisk, att han planerat att återlämna de erövrade områdena, låta flottan förfalla m.m. Och detta skulle då ha varit en verkligt starkt bidragande orsak till att Peter den Store till slut lät fängsla och tortera ihjäl sin egen son.

Alexejs egen son, Peter II, utropades till tsar år 1727 sedan farfar tsarens andra gemål Katarina I avlidit. Han lär också ha varit sin farfars motsats i om inte allt, så i alla fall det mesta. Även han lär ha haft planer på att återinföra mycket av det som hans farfar Peter den Store rensat ut, samt att han inte heller hade något större intresse av Ryssland som sjöfararnatíon och därför lät de erövrade områdena ( i synnerhet Ingermanland med S:t Petersburgområdet) förfalla.

Om vi nu föreställer oss, att antingen Peter den Stores son Alexej visserligen förblir i onåd hos sin far men ändå lever, så att han utropas till tsar vid Peter den Stores död 1725 och regerar kanske upp till 30 år framåt, alternativt att Peter II inte dör vid 15 års ålder år 1730, utan att även han kan leva till någon gång mellan 1760 och 1785, och att de - oavsett vilket det blir - är så konservativa och ointresserade av landtillträdelser med egna hamnar vid väst, att de väljer att låta Moskva återfå sin forna roll som huvudstad, att de överger såväl flotta som de erövrade områdena i Intermanland samt Baltikum och återlämnar dessa till Sverige-. Då kan man väl säga att det svenska stormaktsväldet delvis återuppstår och återfår något av sin maktposition som det hade under slutet av 1600-talet och ingången av 1700-talet?
Däremot ser jag ingen möjlighet att vi kommer att återfå förlorade områden i Tyskland samt Danmark på något motsvarande vis, utan dessa områden (dvs Bremen-Verden, Bornholm samt en del andra områden) får vi nog antingen fortsätta avstå från, alternativt tillkämpa oss genom ett nytt krig.

Det sistnämnda tror jag inte vi gör, därtill är de svenska soldaterna allför krigströtta och landet alltför utarmat, utan vi nöjer oss nog med nordvästra Vorpommern samt staden Wismar.

Den stora och avgörande segern i detta icke-militära scenario är dock att vi på fredlig väg återfår våra förlorade provinser på andra sidan Östersjön.

Vad tror ni? Är det möjligt? Skulle det resultera i någon slags renässans för det svenska stormaktsvälet i en eller annan form? Vilket inflytande skulle vi ha? Hur skulle t.ex. Gustav III och Gustav IV Adolf regera ett sådant Sverige? Och de första kungarna av huset Bernadotte? Hur skulle vi klara oss igenom återstoden av 1700-, 1800- och början av 1900-talet?
Senast redigerad av 1 Gavrilo Princip, redigerad totalt 26 gånger.

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5048
Blev medlem: 3 februari 2004, 06:51
Ort: Göteborg

Re: Sverige stormaktsvälde återuppstår delvis - utan krig

Inlägg av koroshiya » 26 oktober 2012, 22:22

Jag har ingen uppfattning för tillfället om vad som hade hänt, men vill bara säga att den ryska flottan förföll. Flera av skeppen var möjligen byggda av timmer som inte lämpade sig riktigt, och bland annat av den anledningen minskade antalet krigsskepp en hel del efter krigets slut.

En annan faktor tror jag var - om jag minns rätt - att de inte alls hade särskilt gott om pengar. Gick de inte bankrutt 1725? Sådant kan ha fört med sig indragna resurser till flottan.

Jurgen Wullenwever
Medlem
Inlägg: 1216
Blev medlem: 12 november 2006, 00:46
Ort: Närke

Re: Sverige stormaktsvälde återuppstår delvis - utan krig

Inlägg av Jurgen Wullenwever » 2 november 2012, 21:03

Vi kan anta att Sverige köper dessa "västinfluerade och oryska" områden så att Ryssland får vara sig självt igen. Frågan är hur Sverige får råd att köpa dem, men det kanske går att lösa på något vis.

Sedan kommer tronföljdsfrågan, vem skall efterträda Fredrik I? Är det Rysslands Peter III som blir svensk kung, och åsidosatt av sin fru, så Katarina den stora blir regerande drottning av Sverige istället? Rysslands 1800-talstsarer är tydligen svenska kungar istället, och de kanske avsätts och mördas efter den svenska revolutionen 1918, som här inte stoppas av Branting.

Användarvisningsbild
von Adler
Medlem
Inlägg: 3529
Blev medlem: 28 juni 2002, 19:40
Ort: Årsta, Stockholm
Kontakt:

Re: Sverige stormaktsvälde återuppstår delvis - utan krig

Inlägg av von Adler » 3 november 2012, 23:25

Karl Fredrik (Karl XIII Fredrik) är väl det logiska valet (om denne lever aningen längre)? Om någon av Peter den stores söner eller sonsöner överlevt lär hans son inte bli Peter III, utan bli Karl Peter (Karl XIV Peter, eller Karl XIII Peter om far hans hinner dö innan Fredrik I).

Skriv svar