Tempelherrar...

Diskussioner om alternativa vägar historien kunde ha tagit.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Psilander
Medlem
Inlägg: 4700
Blev medlem: 12 juli 2004, 13:28
Ort: Sverige
Kontakt:

Tempelherrar...

Inlägg av Psilander » 3 november 2011, 12:46

Jag satt och klurade kring hur de klassiska riddarordnarna hade fortsatt utvecklats som icketerroteriella stater med militärmakt. Hur skulle en utveckling från runt 1300 till idag te sig om de fortsatt ha en militärstyrka, vilken väg skulle de gått?

- Utvecklats till en organisation motsvarande de ostindiska kompanierna som finansierat sig genom handel och kristnande av afrika och asien i likhet med det brittiska ostindiska kompaniets verksamhet i indien.
- Påvlig krigsmakt?
- Fortsatt kamp mot Islam med stöd av europeiska furstar osv?

Hur hade de stått sig mot reformationen, Napoleon och industriell revolution?

Frederick
Medlem
Inlägg: 48
Blev medlem: 30 januari 2011, 21:11

Re: Tempelherrar...

Inlägg av Frederick » 3 november 2011, 21:45

Någon har sagt att beviset för verklig galenskap är när man börjar diskutera tempelherrar...men, de är fascinerande. Tänk om, fredagen den 13 aldrig inträffat. Guds fattiga riddare hade, i och för sig utkastade ur det heliga landet, behållit organisation och förmögenhet i Europa. Fortsatt bekämpa islam, troligtvis. Upprätthållit affärerna, självklart. Överlevt reformationen, kanske starkare än innan. Överlevt 1600- och 1700-talet, knappast. Det skulle ha varit mycket svårt för dem att stå utanför den stora uppgörelsen mitt i Europa och där skulle riddarhären kommit till korta. Jag har inga problem att se framför mig en orden som i århundraden slåss i palestina men som förblöder på fälten i Tyskland. Men, vilken roll skulle de ha spelat fram till dess? / Deus volt

Användarvisningsbild
Sarvi
Medlem
Inlägg: 5931
Blev medlem: 25 mars 2002, 09:00
Ort: Sverige

Re: Tempelherrar...

Inlägg av Sarvi » 4 november 2011, 14:39

Det är väl bara att kolla på de liknande andliga riddarordnarna som inte gick Tempelherrarnas öde till mötes. De tappade alla i relevans när deras ursprungliga roll - att bekämpa icke-kristna - försvann.

Tyska orden tillskansade sig territoriell suveränitet i östra Europa, men tappade det mesta av sina kvarvarande territorier i och med reformationen och upplöstes slutligen av Napoleon.

Johanniterna erhöll territorium först på Rhodos och sedan Malta, och fortsatte krigföringen genom att bli en sjömakt i Medelhavet och bekämpa barbareskstaterna. Försvagades starkt av reformationen (i och med att man tappade inkomster från de ägor man haft i protestantiska områden) och tappade helt sin relevans i och med Napoleons övertagande av Malta.

Riddarordnarna som deltog i Reconquistan fick aldrig någon egen territoriell suveränitet och blev istället en del av de spanska och portugisiska imperiernas interna ordensverk. Kristusorden i Portugal var ju Tempelherrarnas direkta arvtagare men försvann snart från påvlig överhöghet och hamnade istället under den portugisiska kronan.

Har också svårt att se att de skulle överlevt som en självständig militärmakt ens till 1600-talet utan att ha en egen territoriell bas, kanske ihop med Johanniterna. En annan möjlighet hade ju varit att erövra Mallorca eller erhålla öarna som tack för insatser under Reconquistan, och då kan man se en liknande utveckling som Johanniterna på Malta där orden får sitt existensberättigande genom att bekämpa barbareskstaterna och överlever in på 1800-talet.

frejs väpnare
Medlem
Inlägg: 653
Blev medlem: 10 november 2008, 04:39

Re: Tempelherrar...

Inlägg av frejs väpnare » 7 november 2011, 12:24

Sarvi skrev: Johanniterna erhöll territorium först på Rhodos och sedan Malta, och fortsatte krigföringen genom att bli en sjömakt i Medelhavet och bekämpa barbareskstaterna. Försvagades starkt av reformationen (i och med att man tappade inkomster från de ägor man haft i protestantiska områden) och tappade helt sin relevans i och med Napoleons övertagande av Malta.
Även utan Napoleon hade Johanniterna på Malta försvagats/försvunnit, eftersom en stor del av deras inkomster kom från slavhandel. De fångar som inte löstes ut av Barbareskstaterna såldes som arbetskraft på galärer och i Medelhavets hamnar.

Skriv svar