Första världskriget slutar - alternativa fredsfördrag

Diskussioner om alternativa vägar historien kunde ha tagit.
Skriv svar
Gavrilo Princip
Medlem
Inlägg: 670
Blev medlem: 11 april 2010, 02:40

Första världskriget slutar - alternativa fredsfördrag

Inlägg av Gavrilo Princip » 8 oktober 2011, 23:21

Hur hade alla de freder som slöts åren närmast efter första världskrigets slut artat sig om fredsunderhandlarna haft mer fakta om de bakomliggande orsakerna till hela kriget?

Ponera att man känt till Gavrilo Princips och de andra attentatsmännens medlemskap i/sympatier för organisationen Svarta handen, den s.k. "hemliga linjen" mellan Serbien och Bosnien, där även serbiska tulltjänstemän på bägge sidor om gränsen varit behjälpliga i att smuggla över såväl material/vapen som människor, att Svarta handen hade grundats av en högt uppsatt serbisk militär, som även var inblandad i 1903 års mord på det dåvarande serbiska kungaparet samt att organisationen även hade stöd från de högsta politiska kretsarna inom Serbien, att attentatsmännen tränats i vapenskjutning, bombkastning m.m vid den hemliga gerillaskolan utanför Nis i Serbien. Plus allt annat som bidrog till Österrike-Ungerns krigsförklaring mot Serbien.

Hade man, om allt detta varit känt, verkligen lagt en så stor del av skulden på Tyskland? Kanske man istället hade lagt skulden på Serbien och låtit det kejserliga Tyskland bestå, likaså även Österrike-Ungern, Bulgarien, Osmanska imperiet.
Kanske man låtit Tyskland behålla sina kolonier och sitt territorium på hemmaplan. Kanske man valt att stycka isär Donaumonarkin, men låtit de bägge rikshalvorna bibehålla sina respektive landområden, så att Stor-Ungern fortsatt existera även efter Trianonfreden. Istället kanske Serbien brutits upp och demilitariserats, ställts under NF:s förvaltning eller liknande.

Vad tror ni?

Användarvisningsbild
CvD
Medlem
Inlägg: 5283
Blev medlem: 14 mars 2005, 20:49
Ort: Sydvästra Norge

Re: Första världskriget slutar - alternativa fredsfördrag

Inlägg av CvD » 8 oktober 2011, 23:28

Bitterheten över alla stupade samt förstörelsen i de krigsdrabbade områdena hade nog hindrat det. Särskilt fransmännen var ute efter hämnd, dels för första världskriget men också för förödmjukelsen de kände efter kriget 1870-71.

/CvD

jeger
Medlem
Inlägg: 431
Blev medlem: 6 november 2010, 23:01

Re: Första världskriget slutar - alternativa fredsfördrag

Inlägg av jeger » 26 december 2011, 12:41

Det sære er jo at hvis man hadde behandlet Tyskland bedre ved våpenstillstands-forhandlingene basis "fred med ære", og for eks sett bort fra de enorme krigserstatniger seierherrene krevde, så ville man sansynligvis ha unngått WWII
Jeger

Jurgen Wullenwever
Medlem
Inlägg: 1216
Blev medlem: 12 november 2006, 00:46
Ort: Närke

Re: Första världskriget slutar - alternativa fredsfördrag

Inlägg av Jurgen Wullenwever » 26 december 2011, 14:58

Tyskland borde ha styckats upp i flera självständiga stater med olika språk, efter de lokala folkmålen. Vidare borde gränserna i Centraleuropa ha följt språktillhörigheten bättre, så att minoriteterna hade minskats så långt möjligt (utan etnisk rensning).

Användarvisningsbild
Blixten
Stödjande medlem 2023
Inlägg: 2074
Blev medlem: 7 februari 2007, 21:02

Re: Första världskriget slutar - alternativa fredsfördrag

Inlägg av Blixten » 26 december 2011, 22:38

Nu när du säger det så låter det som en naturlig ide... Jag undrar om det någonsin övervägdes, att dela upp Tyskland i Bayern och Preussen et c. igen?

jeger
Medlem
Inlägg: 431
Blev medlem: 6 november 2010, 23:01

Re: Första världskriget slutar - alternativa fredsfördrag

Inlägg av jeger » 27 december 2011, 08:11

Jeg syns det låter som en dårlig løsning at man i 1918 skulle ha overveid å dele opp Tyskland i småstater. Det hadde bare ledet til et nytt tysk forbund, ny tysk samling og ny tysk kaiser etc etc.Man burde nok heller lagt større vekt på å gi det nye Tyskland reelle muligheter til at landet kunne ha utviklet seg i fredelig retning uten å måtte trekke på "arven fra 1914-18" som ikke gjorde annet enn å legge opp til en politikk som uvegelig måtte føre til en ny krig.For meg er det helt utrolig at man ikke så det i 1918, det virker nesten som om man ønsket en utvikling som den man fikk med fredsvilkår så hårde at det måtte ende med en revansjekrig. Heldigvis så hadde man i 1945 lært leksen, man stykket IKKE opp Tyskland annet enn i zoner som ikke var ment å skulle vare evig, og man forstod at "Det nye Tyskland" måtte gis muligheter til selv å utvikle seg til en demokratisk stabil stat blant andre europeiske stater. Det er mulig at det "mellomspill" man tross alt fikk, med to tyske state var nødvendig for at vi idag er kommet frem til et samlet Tyskland i et samlet Europa (Sveits og Norge unntatt)
Kommentarer ?
Jeger

Jurgen Wullenwever
Medlem
Inlägg: 1216
Blev medlem: 12 november 2006, 00:46
Ort: Närke

Re: Första världskriget slutar - alternativa fredsfördrag

Inlägg av Jurgen Wullenwever » 27 december 2011, 17:39

Flera av de icke-standardtyska språken i Tyskland har fått ett visst erkännande under senare år. Dessa var mycket mer använda 1920 än idag, så det skulle inte vara så orimligt att då åtminstone upprätta en nedersaxisk stat i de norra delarna av Tyskland, där landsbygdsbefolkningen dåförtiden fortfarande talade språket.

Motsvarande principer skulle kunna leda till att återstoden av landet också delas ytterligare i två, tre, fyra, fem nya stater, om segrarmakterna får för sig att det språkliga skulle kunna vara ett sätt att permanent splittra Tyskland.

Det här handlar inte om ministater, utan om stater med större befolkning än Sverige. Språkfrågan ses ju ofta som ett hinder för ett skandinaviskt enande, så varför skulle den inte kunna hindra ett tyskt enande? Holländarna är en utbruten tysk dialektgrupp, så försök att få dem att anse att de är tyskar. (Det skulle de inte gå med på.)

(Ett stort misstag av DDR-regimen var att se sig som den kommunistiska delen av Tyskland, istället för att betona lokal särprägel och om möjligt ta avstånd från allt gemensamt tyskt så långt möjligt. Ett DDR med 40 år av språklig egenart bakom sig skulle kanske inte ha varit så entusiastiskt att återförenas med BRD, där ett helt främmande språk talas.)

---

Ett annat problem uppstår i Centraleuropa, om vi är mer strikta med språktillhörigheten som utgångspunkt. Tjeckoslovakien skulle inte uppstå som vi känner det. Mähren och rest-Böhmen är kanske för litet som livskraftigt territorium, men vi har ju Luxemburg idag som motexempel, och de tjeckiska områdena har ju fler invånare. En tjeckisk-slovakisk-sudettysk stat, utan ungrarna, är kanske tänkbar, men det känns osäkert. En tjeckisk-österrikisk stat och en ungersk-slovakisk stat, kanske är gångbara, men med alla aggressiva nationalister som dyker upp känns ju allt omöjligt. Helst skulle jag vilja bevara Österrike-Ungern. :)

Skriv svar