Tysk kejasre post 1945.

Diskussioner om alternativa vägar historien kunde ha tagit.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Psilander
Medlem
Inlägg: 4700
Blev medlem: 12 juli 2004, 13:28
Ort: Sverige
Kontakt:

Tysk kejasre post 1945.

Inlägg av Psilander » 25 maj 2006, 22:27

Som ni noterat så saknar jag tyske kejsaren.

Nu till min fråga ponera att västtyskland beslutar sig för att resaurera monarkin som en enade kraft efter kriget. Konstitionen blir en klassiksisk konstionell modell a la Norge, Sverige eller Danmark.

Min uppfattning är att detta kan påskynda Tysklands enande, avgörande är hur mycket våld WP/ sovjet är beredda att nyttja för att kväsa revolt/ enande strävanden från befolkningen i öst.

Frågeteckenet är dock hur den verkliga opinoen såg ut i DDR dvs hur skulle de röstat i fria val osv innan den socialistiska indoktrineringen tagit överhand.

Användarvisningsbild
Kapten_Gars
Medlem
Inlägg: 3112
Blev medlem: 6 augusti 2003, 17:20
Ort: Göteborg

Inlägg av Kapten_Gars » 25 maj 2006, 22:41

Du verkar faktiskt ha missat att kejsardömet var ett preussiskt påfund som påtvignades resten av Tyskland ovanifrån, kaisern blev redan i slutet avallt mer impopulär även hos de grupper som borde utgjort en naturlig grogrund för en borgerlig royalism. Efter 1918 så var motviljan mot kaisern grudnmurad även hos stora grupper på den högra sidan av den politiska skalan. Ett nyupprättat kejsardöme hade försenat Tysklands återförening då det spelat Sovjet rakt i händerna och gett indoktrinering och propaganda en gratisskuts av stora mått. Hur mycket vål Sovjet var berett att använda beror på vem som sitter vid makten med agerandet i DDR, Ungern och Tjeckoslovakien 1948,1956 och 1968 talat sitt tydliga språk. Man skall inte glömma bort att väst var fullständigt ovilligt att stödja en revolt i öst med några som helst maktmedel.

Sedan så var kejsardömet illa sett i Belgien, Frankrike, Storbrittanien och Danmark, en ny kaiser hade kunnat hota NATO och det är igruden tveksamt om segrarmakterna i väst öht gått med på något dylikt. Jag kan inte se en trovärdig utveckling efter 1945 som leder till en ny kaiser, särskilt inte då det är tveksamt om han skulle fått något folkligt stöd.

Användarvisningsbild
Psilander
Medlem
Inlägg: 4700
Blev medlem: 12 juli 2004, 13:28
Ort: Sverige
Kontakt:

Inlägg av Psilander » 25 maj 2006, 23:40

Det behöver inte vara kungen av preussen som blir ny kaiser, tex Bayerns kungafamilj kunde ha blivit monark i Västtyskland. Är en utveckling till monarki mer trovärdig i samband med återföreningen 1989?

http://www.tradition-und-leben.de/

Skriv svar