Inlägg
av von Adler » 26 feb 2025 21:55
1937: De nordiska regeringarna kommer överens om ett handelsförbund som skapar ett gemensamt tullområde för alla länderna och ger automatiskt visa vid uppvisande antringen av returbiljett eller arbetsbevis. Man diskuterar också en framtida valutaunion, men kommer inte överens alls på området. Huruvuda man borde återgå till guldstandarden och frågor om hur den ska administreras är svåra stötestenar. Både norrmän och finnar är dessutom inte alls intresserade av att administreras från Stockholm eller Köpenhamn. Frågan om en gemensam valuta, eller ens knutna värden, skjuts upp till senare förhandlingsrundor.
Däremot fortsätter övrigt samarbete. Finland och Norge skickar komissioner för att studera de svenska AK-jobben, som verkar som en framgångsfaktor både för att få ekonomin på fötter och få ner arbetslösheten - men också för att minska social oro or abslutningarna till extrempartier.
Som ett led i det försvarsmilitära samarbetet och infrastrukturprojekten för att lindra arbetslösheten byggs i Haparanda och Torneå rangerbangårdar för att snabbt kunna byta underrede på gods- och flatvagnar både från svenska och finska statsbanorna - tanken är att tåg från Finland ska kunna rulla in i Haparanda, byta lok och underreden på gods- och flatvagnar och sedan rulla vidare genom Sverige och eventuellt hela vägen ner till kontinenten. På samma vis ska svenska tåg kunna rulla in i Torneå och göra samma sak.
I Finland beslutar att man i längden ska gå över till europeisk spårvidd - till att börja med lägger man extra räls på sliprarna mellan Uleåborg och Torneå för att tåg med båda bredderna ska kunna köra en del av sträckan.
Svenska Tändsticks AB anlägger en fabrik i Uleåborg som en del av samarbetet. Detta tillsammans med arbetena minskar den finska arbetslösheten betänkligt och man börjar se en ekonomisk expansion, särskilt från Lahti och Tampella, vars Boforsprodukter är mycket populära på exportmarknaden. Som ett led i vidare investering påbörjas med inspiration från den svenska inlandsbanan en järnväg från Torneå till Petsamo, där svenska LKAB köpt intressen i nickelgruvorna, delvis med tyska pengar då de tycks vara mycket intresserade av nickelproduktionen och dess expansion.
I Norge investerar staten i diverse expansioner av hamninfrastruktur och i riktade investeringar och statliga lån till redarindustrin. Den norska handelsflottan expanderar därför, dels läggs en del ordrar hemma i Norge i nyinvesterade skeppsvarv, men många hamnar också i den västsvenska varvsindustrin, som börjar blomstra.
Kommentar: Då den svenska börsen inte totalkraschat finns mer kapital till investeringar, och med ett statligt ägande av Tändsticks AB har svenska staten LKAB, Bofors och dem att använda för olika slags investeringsavtal och riktade investeringar som en del av handelspolitiken i det nordiska samarbetet. Historiskt hade Sverige ett stort uppsving under den här perioden och växte BNP-mässigt, när de flesta andra länder gick kräftgång i försöken att ta sig ur depressionen. Historiskt gick den svenska varvsindustrin så pass bra att Sverige faktiskt producerade en tredjel av VÄRLDENS handelstonnage 1937, en hel del av det till Norge. Här leder tullsamarbete, Finland och Norges mycket större vilja att ta till Keynesisiska metoder som Sverige och större tillgång till kapital att alla länderna i samarbetet upplever betydligt högre tillväxt och större minskning av arbetslösheten än historiskt - vilket förstås leder till större vilja att investera, men Keynianism o.s.v. i en god spiral.