Slott vs herrgård

Diskussioner kring släktforskning.
Användarvisningsbild
Nina
Medlem
Inlägg: 225
Blev medlem: 21 juli 2004, 17:45
Ort: Visby
Kontakt:

Slott vs herrgård

Inlägg av Nina » 18 maj 2007, 12:40

Hej
jag har en fundering
När kallas ett byggnad för slott och inte herrgård ?
alltså vad är skillnaden? Vad var det som gjorde att man fick kalla sitt bygge för slott?

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 11932
Blev medlem: 11 augusti 2003, 18:15
Ort: Uppland
Kontakt:

Inlägg av Stefan Lundgren » 18 maj 2007, 12:58

Eftersom jag endast läser "kriminalfallen" i Hemmets veckotidning och spalten bredvid så brukar det vara en frågelåda med allehanda frågor med ett svar ifrån en expert. Synd att jag inte läste det där, men en kort sammanfattning är att slott är till för kungligheter medan herrgårdar(inkl större säterier) var till för adeln samt magnater inom den förindustriella kulturhistoriska miljön.

Från NE
slott (medellågty. slot 'dörregel'; 'befäst ort', 'slott'), ursprungligen en byggnad eller ett byggnadskomplex i kunglig eller statlig ägo och med representativa funktioner, ofta befäst och med påkostad utformning och utsmyckning. Numera innefattar termen även större herrgårdsbyggnader på landet i enskild ägo av hög arkitektonisk och konstnärlig kvalitet; en mindre sådan anläggning kallas lustslott.
herrgård, herresäte, större lantegendom med ståndsmässig bebyggelse, byggd på ett sätt som anstod en herreman. Med herrgård avses såväl egendomen (godset) som dess karaktärsbyggnad (corps de logis).
säteri, sätesgård, ursprungligen en lantegendom ägd och bebodd av en frälseman och i kraft av adelns privilegier befriad från på jorden vilande allmänna skatter (säterifrihet). Säteriet var ofta huvudgård i ett godskomplex av spridda frälsegårdar. Frälsejord inom frihetsmilen hade mer exklusiv befrielse från skatter till kronan än egendomar som låg längre bort. För hävdande av säterifriheten krävdes ståndsmässig byggnad på sätesgården. Efter adelsprivilegiernas upphävande har från 1800-talet benämningen säteri använts om äldre, stora och välbyggda lantgårdar i allmänhet.
Jag tror inte att adeln kunde kalla sin gård för ett slott, däremot kan man alltid hävda att herrgården var pampig. Men sedan har ju adeln även bott på olika slott, Wrangel ägde Skokloster och Piper? Sjöö slott(Holm socken, Uppland) och von Rosén ägde Penningby slott utanför Norrtälje och har en "ättegrav" på Länna kyrkogård. Annars bodde också adeln på de som kallades för herrgårdar. På Österuna kyrkas begravningsplats finns det en gravsten om Ribbings, som var bosatta på Ribbingebäcks säteri under 1700-talet. Salsta strax norr om Björklinge i Uppland räknas inte som ett slott p g a sin pampighet, där bodde släkten Horn som har eget gravkor i Björklinge kyrka som öppnas vart tionde år har jag för mig.

Det som jag försökte skriva är att förklaringen bakom vissa adelsätter som hamnar exempelvis på slott och inte på herrgårdar kanske beror på ekonomisk status. Skokloster exempelvis räknas inte som herrgård, utan som en slottsbyggnad.

Nu blev artikeln från NE om herrgård lite för stort, så tipset är att du läser där.

Ett tips är också att läsa om dessa byggnader på Nordisk familjebok.

http://runeberg.org/nfaf/

Stefan

Användarvisningsbild
Belisarius
Medlem
Inlägg: 5093
Blev medlem: 26 november 2004, 14:43
Ort: Utrikes

Inlägg av Belisarius » 18 maj 2007, 13:00

Vet inte heller svaret, men har en parallell kommentar så att säga; I England/Storbrittannien blev det på 1700-talet helt enkelt inte fashionabelt hos högrestånden att kalla sina nyuppförda boningar för "Castle". Detta därför att för dem sågs castles som gammalmodiga, mörka och otidsenliga byggnader. Istället började man kalla herrgårdarna för "House", kort och gott, vilket de tyckte passade bättre till den nya lättare och luftiga stilen med stora fönster osv.

Kan ju varit så i Sverige också, att "slott" helt enkelt föll ur modet.

Användarvisningsbild
Nina
Medlem
Inlägg: 225
Blev medlem: 21 juli 2004, 17:45
Ort: Visby
Kontakt:

Inlägg av Nina » 18 maj 2007, 13:12

Fast om man t.ex. ser på Ericsberg så kallas det för slott - och där har det ju inte bott några kungligheter och det byggdes inte av dem heller
http://www.historiesajten.se/slottdetalj.asp?id=30

och om man ser på den här listan:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3% ... _i_Uppland
så finns det ju jättemånga slott i Sverige

Blir bara lite förvirrad ;-)

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 11932
Blev medlem: 11 augusti 2003, 18:15
Ort: Uppland
Kontakt:

Inlägg av Stefan Lundgren » 18 maj 2007, 13:20

Nina

Det finns det en hemsida om samtliga slott och herresäten i Skåne på internet.

http://www.algonet.se/~sylve_a/slott.htm

Ett tips är att du eventuellt läser genom detta, svaren kanske finns där och med liten omdöme så kan du avgöra vilka skillnader det var.

Stefan

Användarvisningsbild
Nina
Medlem
Inlägg: 225
Blev medlem: 21 juli 2004, 17:45
Ort: Visby
Kontakt:

Inlägg av Nina » 18 maj 2007, 13:33

nej det var egentligen bara en undran om någon visste skillnaden, men nu så förstår jag att det inte var
så enkelt att det gick att förklara på några rader.
Men tack ändå :-)

Användarvisningsbild
Markus Holst
C Skalman
Inlägg: 13579
Blev medlem: 4 september 2006, 15:28
Ort: Västergötland
Kontakt:

Inlägg av Markus Holst » 18 maj 2007, 14:04

Orden är väl i många fall helt enkelt synonymer. Något exakt gränsvärden finns nog inte. Ingen skulle komma på att kalla Trolleholm, Trollenäs, Läckö, Skokloster mfl för herrgård, hur okungliga dessa än är och detta ävenledes tillt rots att de två förstnämnda är nyggda under 1800-talet.

Måhända kan Börringe och Björnstorp betraktas som någon typ av mellanting.

I Sverige får väl begreppet hus för pampiga byggnader anses vara äldre än begreppet slott. Glimmingehus och Torpa stenhus skulle väl ingen kalla för slott. I england har tydligen house ersatt castle. I England förkommer väl även "the hall" som beteckning på huvudbyggnaden, vilket det väöl inte gjort i Sverige på 1000 år, typ.

Användarvisningsbild
Nina
Medlem
Inlägg: 225
Blev medlem: 21 juli 2004, 17:45
Ort: Visby
Kontakt:

Inlägg av Nina » 18 maj 2007, 14:13

hittade just detta:
Beträffande orden ”slott” och
”herresäten” är det oftast lokala traditioner som avgör om byggnaden ifråga ska kallas det ena eller det andra. En borg är dock alltid lätt att skilja ut - borgarna byggdes alltid i försvarssyfte.


(http://www.skanerunt.se/bokst_sd.html)

Torbjörn Aronsson
Medlem
Inlägg: 775
Blev medlem: 26 december 2005, 00:27
Ort: Frösön
Kontakt:

Inlägg av Torbjörn Aronsson » 18 maj 2007, 21:12

Så här förklarar Claes Ellehag det i Jean de la Vallée: kunglig arkitekt:

herrgård benämning på gård med sätesfrihet i adlig ägo. Kan vara bebyggd med slottslik huvudbyggnad. Andra benämningar: sätesgård, säteri.

slott egentligen en benämning på kungamaktens bostäder i städer eller på landet, ofta kombinerade med försvarsverk. I undantagsfall kunde även något av de stora adelsgodsen bebyggas med stenhus som kallades slott, exempelvis Skokloster.

Jane Hellstedt förklarar det så här i Stora boken om Mälardalens slott och herremansgårdar:

Herrgård - "Herremansgård" ståndsmässig bostad på landet (enligt gammal bestämmelse med minst fem fönsteraxlar), från början gård som bebotts och brukats av ståndspersoner.

Slott - ursprungligen kunglig bostad eller en bostad för kungens ställföreträdare, numera beteckning på en ståtlig herrgård.

Torbjörn Aronsson
Medlem
Inlägg: 775
Blev medlem: 26 december 2005, 00:27
Ort: Frösön
Kontakt:

Inlägg av Torbjörn Aronsson » 18 maj 2007, 21:49

Markus Holst skrev:
Torpa stenhus skulle väl ingen kalla för slott.
Det var precis vad Per-Olof Westlund gjorde i boken Torpa slott (1942). (Svenska Fornminnesplatser Nr 30).

Kallar det slott gör man även på Wikipedia:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Torpa_stenhus

Användarvisningsbild
Pewi
Medlem
Inlägg: 511
Blev medlem: 14 februari 2005, 19:35
Ort: Uppsala

Inlägg av Pewi » 21 maj 2007, 20:54

Slottsbegreppet ar under de senaste hundra åren ändrat innebörd och idag kan väl i princip vilken herrgård som helst kallas för slott. Tittar man bakåt i tiden så var det som nämnts ovan i princip bara kungliga slott som kallades för det. I Svecia Antiqua (stavning?) benämns bara ett eller två av de icke-kungliga gårdarna som slott (dvs latinets Arx), Rosersberg (Oxenstierna) och ev. något mer. Allt annat var alltså att betrakta som herrgårdar med skiftande legal status (säteri etc).

/P

Amazon
Medlem
Inlägg: 144
Blev medlem: 12 juli 2005, 00:14
Ort: Uppsala

Inlägg av Amazon » 21 maj 2007, 22:59

Kan vara värt att notera att under 1600-talet när Skoklosters slott bygdes var den gängse beteckningen på en stor och pampig stenbyggnad av bostadstyp "hus". Man kunde också kalla husen för "palats". "Huuset uppå Skokloster" kan man läsa i gamla papper.
Jag antar att det är det historieromantiska och begreppsförvirrade 1800-talet som omvandlade en lång rad stora stenhus till "slott".

Användarvisningsbild
Psilander
Medlem
Inlägg: 4700
Blev medlem: 12 juli 2004, 13:28
Ort: Sverige
Kontakt:

Inlägg av Psilander » 22 maj 2007, 12:26

Vad jag 'ven erfarit så har landområ¨dets storlek också ett avgörande på vad det skall kallas som tex Berga Slott från 1915 som faktiskt kallas slott eftersom det hade så stora landområden knutna till det. Visserligen har Gustav V ofta gästat slottet eftersom hans jägmästerare(Ax:son Johnson) ägde det, och det var kungen som sa att det fick kallas slott.

Jag tror det har mer med kultur och tradition på bygden att göra än en klar defenition

Användarvisningsbild
thelioness
Ny medlem
Inlägg: 5
Blev medlem: 17 maj 2007, 23:11
Ort: Västernorrland

Inlägg av thelioness » 22 maj 2007, 21:25

Har förfäder som enligt kyrkböckerna föddes "på slottet" men när man kikar på det där "slottet" ifråga så är det bara en herrgård idag. Kanske kallade de vissa byggnader för slott lite hur som helst förr :)

Användarvisningsbild
Harkett
Medlem
Inlägg: 334
Blev medlem: 8 maj 2007, 14:09
Ort: Skåne

Inlägg av Harkett » 6 juli 2007, 11:43

Besökte närmast Riddarhuset som tillsammans med riddarhusordningen 1626 fastslog slutgiltigt adelns ställning som slutet stånd. Adeln blev det offentliga ståndet framför andra ur vilken statsmakten hämtade sina främsta tjänare. Sedan kommer alla privilegieutjämningar i ståndssamhället från slutet av 1700-talet fram till 1865 års representationsreform, då adeln uppgav sin politiska ställning som ett av riksdagens fyra stånd. En mycket enkel beskrivning av adelns ställning och utveckling i samhället återfinns i inledningen till Adelskalendern.
Pewi:
Slottsbegreppet ar under de senaste hundra åren ändrat innebörd och idag kan väl i princip vilken herrgård som helst kallas för slott.
Ja. Exemoelvis Södertuna och Norrtuna kallas ju slott eller det står så vid väggrenen på skylten. Skulle man inte ha gjort för 400 år sedan.
Nina:
nej det var egentligen bara en undran om någon visste skillnaden, men nu så förstår jag att det inte var så enkelt att det gick att förklara på några rader.
Gör en s.k. stipulativ definition, dvs. bestäm själv vad som är skillnaden. Varifrån skall du t.ex. utgå, historisk kontext (ståndssamhället) eller (ståndsmässig) arkitektur (givetvis finns inga vattentäta skott dem emellan). Förslag till enkel definition:

Slott = kgl persons eller ställföresträdares bostad (Gripsholms slott, Örebro slott osv.)

Herrgård, säteri/sätesgård = gård som adeln hade som sitt säte (ofta huvudgård, "ståndsmässig", bland sina egendomar). Under 1500-talet utvecklades adeln mer och mer till ett slutet stånd med särskilt bestämda företrädesrättigheter. Tuillträdet till dettA stånd blev nu beroende av kgl nåd gm formligt adlande. Adelns gods har att göra med säterifriheten 1562 som innebar skattefrihet mot att soldater uppställdes el. dyl. Numera är ju adelsprivilegierna upphävda. Herrgård är väl ett slags synonym till säteri post antem, dvs. en större lantegendom med ståndsmässig bebyggelse, gård bebodd och brukad av ståndsperson. (Nånstans har jag läst att grevar vid någon tidpunkt fick ha max 3 säterier, friherrar 2 och övriga adelsmän 1 säteri. 1561 utnämnde Erik XIV efter utländskt mönster högadelns främsta till grevar och friherrar. Även ordet "adel" (tyska) dök upp jämsides med "frälse").

Alltså en boskillnad mellan kgl och adligt.

Skriv svar