De första stegen i Släktforskning?

Diskussioner kring släktforskning.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Andreas Wien
Medlem
Inlägg: 758
Blev medlem: 23 mars 2002, 19:09
Ort: Wien, Österrike

De första stegen i Släktforskning?

Inlägg av Andreas Wien » 28 maj 2002, 14:24

Hejsan alla historiavänner.

Kan ni hjälpa en hobbyhistoriker, som jag är, att ta de första stegen till att genomga en släktforskning. Till vem skall man vända sig till? Pastorsexpeditionen som har kyrkoböckerna, eller till ortens bibliotek som borde ha negativrullar pa alla kyrkoböcker i soknen? Om inte, vilken organisation har dessa fotorullar?

Att det är tidsödande vet jag om, mem kostar det även nagot?

Hur gar man praktiskt tillväga? Är det bara att följa mormoderns mor osv i nedstigande led eller är det andra saker man bör ta i betraktelse? Jag kan tänka mig att man maste behärska den gammla skrivstilen till fullo för att kunna läsa vad som skrivits.

Vad hittar man övriga fakta om förfäderna, som tex husköp och gärningar? Är detta även nedskrivet i kyrkoböckerna?

Ett tips som jag vill ge er, vilket later "konstigt" är att be edra mor-, och farföräldrar att skriva ned lite anekdoter om deras syskon, föräldrar och deras mor- och farföräldrar. Denna information kan vara kul att ge vidare i släkten. Tex en berättelse hur julen anno 1925 kom att gestalta sig. Tex vilka i släkten kunde inte uppföra sig osv. Tänk er vilka intressanta historier och berättelser om eran egen släkt som fortfarande kanske finns tillgängliga. Jag har gett mina morföräldrar en tjock tom bok att skriva ned alla lustiga och sorgsna minnen i. Tex hur deras föräldrar i sin tur diskuterade det första världskrigets utbrott. Hur de tänkte och tyckte när telefonen slog igenom osv.

En riktig hit är att fa ta del i gamla snapsrecept o.d.

Mvh Andreas Wien

Finnrocker
Medlem
Inlägg: 42
Blev medlem: 27 mars 2002, 08:16

.

Inlägg av Finnrocker » 28 maj 2002, 16:23

Hej,

Anekdoter om gamla familjemedlemmar är ju något som lever kvar länge i kulturer där de muntliga traditionerna lever kvar, alltså inte så mycket i vårat västinriktade. Tyvärr så glömmer vi bort och för inte vidare minnet av avlidna släktingar och vänner. Finns inget behov av berättelser om släktingars öden och personligheter. Historierna har ersatts av tv och dylikt numera. Vårat avståndstagande och rädsla för döden spelar också in antar jag också. Ett bra exempel på motsats är vissa levande nordamerikanska indiankulturer där folk fortfarande vet hur han-den-dära-förfadern-som-slogs-vid-little-big-horn var som person, sur som fan på mornarna, svår på kvinnor och fick stryk av frugan som var grälsjuk t ex. Människan bakom namnet.

Släktforskning har gjorts i vissa grenar av min släkt och spår gick över från Finland till Sverige då en svensk soldat stannade i landet efter förlusten 1809. Andra grenar ledde bl a till någon finsk bondfru som mördades av invaderande ryska soldater under 1500-talet.

Tyvärr så har jag inte forskat själv men tagit del av resultat, mycket intressant faktiskt. Det finns en större och känd organisation för släktforskare och de ska nog kunna ge dig användbara tips. Tyvärr så har jag glömt vad de heter!? någon annan?

mvh Markus

Användarvisningsbild
Lindir
Medlem
Inlägg: 2811
Blev medlem: 27 mars 2002, 00:21
Ort: Göteborg

Re: Släktforskning!

Inlägg av Lindir » 28 maj 2002, 17:20

Andreas Wien skrev:Hejsan alla historiavänner.Kan ni hjälpa en hobbyhistoriker, som jag är, att ta de första stegen till att genomga en släktforskning. Till vem skall man vända sig till? Pastorsexpeditionen som har kyrkoböckerna, eller till ortens bibliotek som borde ha negativrullar pa alla kyrkoböcker i soknen? Om inte, vilken organisation har dessa fotorullar?
Det beror för det första på om det gäller svensk släkt eller icke-svensk, för det andra, för den händelse det gäller svensk, var eller varifrån du vill bedriva din forskning. Vanligtvis söker man kyrkböckerna på respektive landsarkiv, både böcker och mikrofiche. Gratis. Vidare har stadsbibliotek ofta mikrofilmade kopior på sitt eget områdes böcker. Och så kan man beställa från det ena stället till det andra mot en mindre kostnad, men då måste man veta exakt vilka böcker, från vilken socken och från vilken årgång man vill ha, vilket inte alltid är så lätt. Vill man ha hela Sveriges socknar samlat på ett ställe kan man åka till SVAR (Svensk arkivinformation) i Ramsele (Ångermanland), eller till släktforskarnas hus i Leksand, som en ideell förening och därför tar litet betalt för den tid man sitter där.
Andreas Wien skrev:Att det är tidsödande vet jag om, mem kostar det även nagot?
Bortsett från ovan nämnda utgifter får man räkna med div utgifter för kopiering av kyrk- och domböcker, etc. En stor med användbar utgift är ett släktforskarprogram till din dator, t ex Holger.
Andreas Wien skrev:Hur gar man praktiskt tillväga? Är det bara att följa mormoderns mor osv i nedstigande led eller är det andra saker man bör ta i betraktelse? Jag kan tänka mig att man maste behärska den gammla skrivstilen till fullo för att kunna läsa vad som skrivits.
Börja i vilken ände som helst, men för att kunna börja måste du ha en startpunkt som ligger runt förra sekelskiftet, annars har inte kyrkböckerna släppts till arkiven än. Gammal skrivstil är som sagt nödvändigt, men man vänjer sig ganska snart. Dessutom blir det gradvis värre och värre, så 1800-talet är inte så svårt, när man kommer till 1700-talet har man ändå börjat vänja sig, och 1600-talet är den stora prövningen - där kan även vana paleografiläsare få problem. Sedan blir det lättare igen, åtminstone själva skrivstilen - sen ska man ju förstå språket och förkortningarna, osv.

Mer och mer släktforskning kan man numera göra över nätet också. Några bra länkar:
http://www.genealogi.se/
http://www.dis.se/dis.htm
http://hem1.passagen.se/geneanet/
http://www.genline.se/
http://www.glimten.net/

Vidare bör man kolla om någon har publicerat material om din släkt, t ex finns det uppteckningar över hela socknar (min morfars socken finns publicerad, så att man enkelt kan läsa sig till stora delar av släktträdet ner till 1500-talet. Det är bara att tacka och ta emot, komplettera själv, och sedan gå vidare med andra släktgrenar ...). Har man adlig eller prästerlig släkt är det oftast lätt att hitta den i litteraturen. Likaså finns ofta borgare, en del militärer och kungar upptecknade i olika typer av böcker.

Lycka till, och ställ gärna fler och mer preciserade frågor!

Användarvisningsbild
Andreas Wien
Medlem
Inlägg: 758
Blev medlem: 23 mars 2002, 19:09
Ort: Wien, Österrike

Inlägg av Andreas Wien » 28 maj 2002, 17:50

Lindir,

Tack sa hemskt mycket för att du tog dig tid att ge mig ett riktigt bra svar pa mina fragor. Jag skall ta och precisera och ställa nya fragor när jag har kommit igang.

Jag har även en baskisk gren av min släkt (fars mormor). Finns det nagon typ av "utlandsavdelning" i Sverige, eller maste man vända sig till de spanska myndigheterna?

Mvh Andreas Wien

Användarvisningsbild
Lindir
Medlem
Inlägg: 2811
Blev medlem: 27 mars 2002, 00:21
Ort: Göteborg

Inlägg av Lindir » 28 maj 2002, 21:41

Andreas Wien skrev:Jag har även en baskisk gren av min släkt (fars mormor). Finns det nagon typ av "utlandsavdelning" i Sverige, eller maste man vända sig till de spanska myndigheterna?
Det måste man nog göra direkt genom spanska resurser. Svenska myndigheter har förstås bara ansvar för svenskt arkivmaterial, men det hindrar ju inte att enskilda personer där kan veta en hel del om hur man hittar till rätt kanaler i andra länder - åtminstone Riksarkivet har ju regelbundet samarbete med motsvarigheter i andra länder. Eftersom släktforskningen i princip uteslutande bedrivs av enskilda privatpersoner, styrs informationsflödet på gott och ont av dessa individers personliga intressen. Följaktligen finns det speciella siter och släktforskarföreningar för t ex vallonättlingar och amerikaemigrantsläktingar (och åtminstone det sistnämnda är ju flertalet av oss ...). Någon svensk förening för baskättlingar har jag dock inte hört talas om.

Däremot hittade jag några länkar för internationell släktforskning överhuvudtaget:
http://www.iigs.org/
http://www.genhomepage.com/world.html
http://www.genealogy.com/links/?Welcome=1022613646

och för Spanien:
http://www.ldelpino.com/geneal.html
http://members.aol.com/balboanet/spain/index.html

De länkar jag sett till baskiska släktforskarsiter verkar tyvärr inte fungera, men du kan säkert hitta det genom ovanstående länkar, med litet idoghet ...

Och så glömde jag länken till SVAR, där man för övrigt kan beställa mikrokort direkt på nätet, för antingen köp eller lån:
http://www.svar.ra.se/

Själv har jag inte behövt lyfta blicken längre bort än till Norge, vad gäller min egen släkt, och där är det väldigt välordnat i arkiven och lätt att komma åt.

Pirre
Medlem
Inlägg: 139
Blev medlem: 27 mars 2002, 21:19
Ort: Staden med ett lag som efter 36 år äntligen fått SM-GULD!

Inlägg av Pirre » 28 maj 2002, 22:04

Lindir skrev: Själv har jag inte behövt lyfta blicken längre bort än till Norge, vad gäller min egen släkt, och där är det väldigt välordnat i arkiven och lätt att komma åt.
Lindir, får man fråga hur långt bak du har lyckats komma i din forskning och om du hittat några intressanta "godbitar"? Jag är - om det inte redan framgått - en mycket nyfiken människa när det gäller olika människors bakgrund.

Mvh,
Pirre

Bumse
Medlem
Inlägg: 61
Blev medlem: 16 april 2002, 23:45
Ort: Sollentuna
Kontakt:

Mer tips

Inlägg av Bumse » 30 maj 2002, 19:19

De tidigare inläggen innehåller de viktigaste tipsen till nybörjaren. Men som ganska nybliven släktforskare kan jag ändå dela med mig av mina erfarenheter.

Som du nämnde, fråga mor- och farföräldrar om deras barndom. Försök även få kontakt med deras syskom eller t.o.m. kusiner. Fotografier är alltid kul, en del äldre människor kan vara lite skeptiska till att låna ut fotografier för scanning. Försök då låna en bärbardator och en liten och lätt scanner och åk hem till dem och scanna fotografierna.

Vidare så kan man inte nog trycka på hur viktigt det är med en utförlig källhänvisning. Speciellt för egen del, jag har själv gjort det misstaget att bara hänvisa till en kyrkbok tex Enåker 1804-61 C 3. Det är visserligen en helt korrekt källhänvisning, men låt oss säga att denna bok innehåller 300 sidor..... ange alltid sidnummer!

Att ta del av andras uppgifter är en bra hjälp, men de bör ALLTID kontrolleras mot orginalkällan. Det är mycket lätt att komma på fel spår, speciellt när namn och årtal skall tydas.

Själv har jag haft tur då delar av min släkt är från Småland och Värmland. Tur av den andledningen att kyrkböckerna från dessa landskap finns på internet (http://www.genline.se). Det fina med Genline är att kyrkoböckerna är scannade. Det är alltså inte avskrivet material som det handlar om.

För den historieintresserade kan jag verkligen rekommendera släktforskingen. Det är en fantastisk upplevelse att följa sina förfäder. För dem som är intresserade av mina resultat. Ta en titt på http://www.bumseland.com

/Björn P Bertilsson

Användarvisningsbild
Andreas Wien
Medlem
Inlägg: 758
Blev medlem: 23 mars 2002, 19:09
Ort: Wien, Österrike

Inlägg av Andreas Wien » 30 maj 2002, 23:39

Tackar alla för deras värdefulla hjälp!

Mvh Andreas Wien

Skriv svar