Krångelryssland

Berättelser om historiska sevärdheter och resor i historiens fotspår.
Användarvisningsbild
Hans
Stödjande medlem
Inlägg: 22088
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Krångelryssland

Inlägg av Hans » 09 apr 2019 11:21

Borussia skrev:
02 apr 2019 13:10
Ha, var på ryska konsulatet i Göteborg igår och lämnade in visumansökan enligt konstens alla regler. Korrekt ifylld visumansökan, "Rysslandsintyg" från försäkringsbolaget, "inbjudan" från en av ryska staten godkänd agentur samt en fullmakt från min reskamrat som ger mig rätt att företräda honom i alla ärenden som rör hans visumansökan. Det är inte bara som ni märker. Skulle något saknas eller var felaktigt ifyllt blir det "njet", jo, jag vet, har varit med om det tidigare. Bara att hasa sig hemåt igen trettio mil och göra om, göra rätt och återvända och hoppas att kommatecknen är på rätt plats nästa gång (ok, lite raljering, men ändå). Denna gång var det dock allt i sin ordning och våra ansökningar gick igenom som ett skolexempel, lite väl lätt med tanke på alla uppgifter en ansökan består utav. Blev lite besviken att jag inte synades mer noggrant med tanke på den noggrannhet jag lagt ner på ansökningarna. Enda som hände var att den konsulära tjänstekvinnan drog några streck här och några streck där så var allt klart på mindre än fem minuter. Ändå är man tvungen att lämna in ansökan personligen eller via ombud, boka tid per ansökan, hade bokat två tider där varje ansökan är tilldelad 20 minuter, alltså 40 minuter för mig och min reskamrat. Ja ja, tänkte jag, detta hade ju givetvis kunnat gått lika enkelt genom att skicka in ansökan via brev men jag kände mig givetvis nöjd att ansökningarna varit korrekt ifyllda. Det visste jag förvisso att de var, men oron fanns givetvis där, det vet alla som befunnit sig i en beroendeställning gentemot någon som företräder den ryska staten. Men känslan av lättnad försvann lika snabbt som den infunnit sig, inte nog med att ansökningarna måste lämnas in fysiskt, nu var passen även tvungna att hämtas ut fysiskt. Inte som förr då man kunde lämna ett förbetalt rekommenderat brev så skickades passen hem, det underlättade ju i alla fall i en riktning. Gjorde ett tafatt försök att få dem hemskickade men fick bara till svar att We don´t do that any longer. Så nu blir jag likt förbaskat tvungen att återvända till Göteborg (bor i Värmland) nästa vecka och att hämta ut passen. Surt sa räven innan han gick över ån efter vatten och ramlade ner i gropen han grävt andra och konstaterade att det är något ruttet i Ryssland.
Härifrån: viewtopic.php?f=37&t=42839&start=60#p789890

Jag får hjälpa Borussia på traven.

Ni som har varit där kan väl fylla på med era erfarenheter.

MVH

Hans

liljen
Medlem
Inlägg: 455
Blev medlem: 10 aug 2007 16:44
Ort: småland

Re: Krångelryssland

Inlägg av liljen » 15 apr 2019 10:08

Som erfaren Rysslandsresenär har jag varit med om en del som kanske passar in på trådens ämne. Att skaffa lånekort på universitetsbiblioteket i Nizjnij Novgorod var till exempel en intressant upplevelse i stil med Asterix kamp med den romerska byråkratin: https://youtu.be/s7uw9zQBNOk?t=2536

En gång när jag sökte visum till Ryssland så blev jag först nekad och närmast utskälld av en sur babusjka på ambassaden i Stockholm eftersom min inbjudan var från rena brevlådeföretaget och att man minsann inte kan köpa sig in i landet! Så det blev tvärnej där.

Ett himla trassel att få tag i en ny inbjudan fort tänkte jag så jag chansade och åkte till konsulatet i Göteborg istället med exakt samma papper. Var orolig att de kanske ändå kommunicerar med varandra och att de har ett enhetligt system så att jag fick nej även där så var jag lite nervös, men där gick det igenom utan problem.

Ett annat år sökte jag visum inför att fira nyår i Ryssland och var därför på konsulatet i Göteborg på annandag jul då de ju jobbar enligt sin egen kalender. Allt gick bra med själva dokumenten den gången, men innan de gör själva visumet så skulle man fixa betalningen på en bank och komma tillbaka med kvitto till dem. Jag hade i förväg kollat upp att Forex bank nere i centrum av Göteborg faktiskt var öppen annandag jul och att jag därmed skulle kunna fixa betalningen och få visumet samma dag. Det vägrade dock ryssarna att tro på och de menade på att de inte räknat med att göra några visum den dagen eftersom alla banker var stängda. Lämnade in papprena iaf och fick återkomma i mellandagarna istället. En extra resa hela vägen från Småland pga detta. När jag väl då fick ut passet med visum så stod det i det att det var gjort och gällde från den 26 december lik förbannat. De hade alltså visst gjort visumet på annandagen och jag hade kunnat få ut det den dagen om det inte varit för deras besserwisserattityd. Arggh!

Användarvisningsbild
erep
Medlem
Inlägg: 1183
Blev medlem: 21 maj 2009 14:23
Ort: Esbo, Finland

Re: Krångelryssland

Inlägg av erep » 15 apr 2019 15:54

I Finland finns ju en levande bransch som gör reklam för att ordna visumen. Visserligen får man betala för servicen, men det torde gå rätt smidigt utan att man är tvungen att resa till visumservicekontoren i Helsingfors, Villmanstrand, Åbo eller Mariehamn. eftersom det finns ett antal aktörer runt landet som erbjuder servicen. Inte heller serviceavgifterna så värst blodiga p.g.a. konkurrensen. Dessutom har dessa aktörer av någon orsak ett fungerande samarbete med visumkontoren, så man läser inte om problem med att få visum.

liljen
Medlem
Inlägg: 455
Blev medlem: 10 aug 2007 16:44
Ort: småland

Re: Krångelryssland

Inlägg av liljen » 17 apr 2019 05:45

Det finns dylika firmor även i Sverige och via mitt jobb anlitar vi alltid dem numera när jag eller någon kollega behöver söka visum.
Även såna firmor stöter dock på lite patrull ibland och jag har varit med om att visumansökningar måste skrivas om trots att de först menat på att allt varit i ordning.