Oväntade matupplevelser.
Oväntade matupplevelser.
Jag var i Říčany en sådär en halvtimme med pendeltåg från centrum av Prag - jag blev lovad luch på en traditionell tjeckisk resturang. Det vanliga tjeckiska köket är lite för tungt för att falla mig riktigt i smaken men med löfte om vin så lät jag mig övertygas. Nu måste resturangen fått nya ägare för vad som mötte mig var en underbar matupplevelse, en sån man kan få på en bättre fransk resturang. De hade dock fortfarande en tjeckisk touch på det hela. Stekt färsk gåslever, vinkokt duva, nötroulader med kantarellsås och sist apfelstrudel - allt utsökt. Ett riktigt hyfsat tjeckiskt rödtjut var pricken över i. Från drink före maten till digestif efter, allt som allt mindre än 50 € för två.
Bara på tjeckiska:
http://www.ukozlu.com/
MVH
Hans
Bara på tjeckiska:
http://www.ukozlu.com/
MVH
Hans
-
- Stödjande medlem 2022
- Inlägg: 11956
- Blev medlem: 11 augusti 2003, 18:15
- Ort: Uppland
- Kontakt:
Re: Oväntade matupplevelser.
När jag var i Australien provade jag att äta känguru och emu.
Emun smakade iallafall som viltfågel, den karaktäritiska smaken när man äter vilt.
Varjag!!!
Har du provat på emu och känguru förresten, eftersom du är bosatt där???
Stefan
Emun smakade iallafall som viltfågel, den karaktäritiska smaken när man äter vilt.
Varjag!!!
Har du provat på emu och känguru förresten, eftersom du är bosatt där???
Stefan
Re: Oväntade matupplevelser.
För tre år sedan var jag i Kiev. Många restauranger med väldigt bra mat, det är ju ett jordbruksland.
Men jag testade även en traditionell ukrainsk maträtt - salo - och det skulle jag inte gjort.
Det är grisflott, rent ister. Äts i skurna skivor. Steks i het panna ibland. Finns som lättrökt ister eller rent och oförfalskat flott.
Äts tillsammans med bröd och vodka.
Det var vedervärdigt, kändes som jag åt direkt från ett smörpaket. Tur att vodkan var billig - den räddade mitt liv …
/ currahee
Men jag testade även en traditionell ukrainsk maträtt - salo - och det skulle jag inte gjort.
Det är grisflott, rent ister. Äts i skurna skivor. Steks i het panna ibland. Finns som lättrökt ister eller rent och oförfalskat flott.
Äts tillsammans med bröd och vodka.
Det var vedervärdigt, kändes som jag åt direkt från ett smörpaket. Tur att vodkan var billig - den räddade mitt liv …
/ currahee
Re: Oväntade matupplevelser.
Tack för förmiddans goda skrattcurrahee skrev:text...
__________________________________
MVH
MVH
-
- Medlem
- Inlägg: 1000
- Blev medlem: 27 juli 2003, 15:41
Re: Oväntade matupplevelser.
Ha ha , finns det måhända ett isterbälte genom Europa? Som börjar någonstans i Österrike? Hjärt och kärlsjukdomar är mer sällsynta runt medelhavet och man använder mer olivolja och liknande vilket kan vara skillnaden för på bägge sidor om bältet dricker man rätt mycket rödvin, Österrike åtminstone, vilket annars brukar se som någonting bra.
On-T,
Kycklingvingar med stark citron istället för star peppar i Kanadensiska gamla gruvarbetarbyar, riktigt gott.
On-T,
Kycklingvingar med stark citron istället för star peppar i Kanadensiska gamla gruvarbetarbyar, riktigt gott.
Re: Oväntade matupplevelser.
I ärlighetens namn får jag väl avslöja att jag åt inte speciellt mycket av salon ...
Men det var en upplevelse.
Men en maträtt från Ukrania/Ryssland som är gudomligt god en varm sommar dag är kall okroshka soppa. Den är gjord med kvass (ungefär samma som svagdricka) och massor med grönsaker och korv.
Hittade ett recept på nätet:
http://natashaskitchen.com/2010/08/07/o ... mmer-soup/
Kanongod! Klart en positiv överraskning.
/ currahee
Men det var en upplevelse.
Men en maträtt från Ukrania/Ryssland som är gudomligt god en varm sommar dag är kall okroshka soppa. Den är gjord med kvass (ungefär samma som svagdricka) och massor med grönsaker och korv.
Hittade ett recept på nätet:
http://natashaskitchen.com/2010/08/07/o ... mmer-soup/
Kanongod! Klart en positiv överraskning.
/ currahee
- Bilagor
-
- 003-11.jpg (65.33 KiB) Visad 3619 gånger
Re: Oväntade matupplevelser.
Eftersom "oväntade matupplevelser" inte verkar inskränker sig till enbart positiva sådana (salo) kan jag komma med ett annat bidrag åt det hållet. De flesta lätt kväljande kulinariska upplevelser har jag haft i England. Här är en sådan från Birmingham på en matmarknad senaste sommar.
Reklamen präglas av en hel del brittisk självironi
Reklamen präglas av en hel del brittisk självironi
Re: Oväntade matupplevelser.
Nog kan vi ha otäcka upplevelser också, bara det inte bara blir det.
I Tyskland, Österrike samt tydligen Polen så äter de gåsfett - schmaltz. Tja, funkar istället för smör på mackan.
MVH
Hans
Aha, svål. I min ex's familj hade de som jultradition att grilla svålen från julskinkan dan före doppardan - med julsnapps kunde man faktiskt tvinga i sig en bit eller två.cats skrev:pork scratchings
I Tyskland, Österrike samt tydligen Polen så äter de gåsfett - schmaltz. Tja, funkar istället för smör på mackan.
MVH
Hans
Senast redigerad av 1 Hans, redigerad totalt 11 gånger.
Re: Oväntade matupplevelser.
I Danmark har de ju fläskeknas – friterad svål. Det var faktiskt ganska gott till en pilsner så länge det inte kom från en gris som de inte hade rakat innan, hårstråna fastnade i tänderna.
Re: Oväntade matupplevelser.
En liten bit och man är mätt hela veckan. Perfekt arme'mat
-
- Stödjande medlem 2022
- Inlägg: 11956
- Blev medlem: 11 augusti 2003, 18:15
- Ort: Uppland
- Kontakt:
Re: Oväntade matupplevelser.
Inrikes matupplevelse, när jag bodde i Kalmar så fick jag prova på kroppskakor, någonting som jag inte föll i smaken tyvärr.
Stefan
Stefan
Re: Oväntade matupplevelser.
Kroppskakor jag har alltid misstänkt att det bor kannibaler i de djupa småländska skogarna och nu är det bekräftat.
Jag guidade en tjeckiska i Hufvudstaden och vi gick på Pelikan på söder. Med tjeckernas knödel/dumpling tradition och svamptradition blev hon förälskad i kantarellfyllda kroppkakor.
MVH
Hans
Jag guidade en tjeckiska i Hufvudstaden och vi gick på Pelikan på söder. Med tjeckernas knödel/dumpling tradition och svamptradition blev hon förälskad i kantarellfyllda kroppkakor.
MVH
Hans
-
- Stödjande medlem 2022
- Inlägg: 11956
- Blev medlem: 11 augusti 2003, 18:15
- Ort: Uppland
- Kontakt:
Re: Oväntade matupplevelser.
Hoppas bara att ingen smålänning ser dig nu.Hans skrev:Kroppskakor jag har alltid misstänkt att det bor kannibaler i de djupa småländska skogarna och nu är det bekräftat.
Stefan
Re: Oväntade matupplevelser.
Jag känner flera smålänningar och några av dem är inte kannibaler.Stefan Lundgren skrev:Hoppas bara att ingen smålänning ser dig nu.
MVH
Hans
-
- Stödjande medlem 2022
- Inlägg: 11956
- Blev medlem: 11 augusti 2003, 18:15
- Ort: Uppland
- Kontakt:
Re: Oväntade matupplevelser.
OK då!!!
På tal om oväntade matupplevelser!!!
När jag var i Tyskland i början av 1990-talet så provade jag på bratwurst som jag har käkat många gånger i Sverige såväl före som efter denna vistelse, men när jag köpte mig en bratwurst i Lybeck så var den inte alls så god som jag hade väntat mig, smaken var inte alls samma.......Det var lite värre än den sämsta bratwursten som jag har ätit hemma i Sverige.
Stefan
På tal om oväntade matupplevelser!!!
När jag var i Tyskland i början av 1990-talet så provade jag på bratwurst som jag har käkat många gånger i Sverige såväl före som efter denna vistelse, men när jag köpte mig en bratwurst i Lybeck så var den inte alls så god som jag hade väntat mig, smaken var inte alls samma.......Det var lite värre än den sämsta bratwursten som jag har ätit hemma i Sverige.
Stefan