Guldfigurerna i Blekinge

Diskussioner kring händelser under nordisk forntid & vikingatid.
Skriv svar
Användarvisningsbild
skrivare
Medlem
Inlägg: 111
Blev medlem: 1 januari 2005, 19:04
Ort: forntiden

Guldfigurerna i Blekinge

Inlägg av skrivare » 15 november 2013, 20:28

I trakten av Vång i Blekinge har ett större antal guldfigurer, tillsammans med en hel del delar av statyetter och en massa annat som utmärker ett forntida maktcentrum, grävts fram. Det ska bli intressant att följa den här utgrävningen.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/guldg ... 728360.svd

Användarvisningsbild
skrivare
Medlem
Inlägg: 111
Blev medlem: 1 januari 2005, 19:04
Ort: forntiden

Re: Guldfigurerna i Blekinge

Inlägg av skrivare » 17 november 2013, 19:56

En silverskatt från 1865 kan ha haft sitt ursprung i Vång.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/fyndpl ... ingaskatt/

Gamle G
Medlem
Inlägg: 51
Blev medlem: 25 juni 2013, 06:07

Re: Guldfigurerna i Blekinge

Inlägg av Gamle G » 18 november 2013, 10:16

Man måste väl fundera varför (relativt) enkla guldfigurer och brakteater gjordes, och varföre de hamnade i marken så (förhållandevis) ofta? På vissa platser i alla fall. Rimligen nån form av offer då? I så fall verkar det väl vara ”specialgjorda” saker just för detta syfte. Kan det vara så att man tidigare, och kanske även fortsättningsvis vid Väldigt Speciella Tillfällen, hade offrat ”riktiga” föremål; vapen och annat från exempelvis en besegrad fiende? Men sedan, kanske när tiderna blivit sämre, reagerade nån makthavare och tyckte ”..nää, det är väl onödigt att gräva ner eller slänga i sjön så värdefulla och användbara grejer” att man då gjorde dessa ”offerföremål” för att kunna behålla mer värdefulla saker. Ungefär som om kastandet av mynt i, typ, Fontana Di Trevi i dåliga tider framstod som så dumt att man skulle gjuta aluminiummynt idag att slänga i i stället om detta förfarande haft en mer rituell betydelse ”på riktigt” s a s. Vad tror ni?

Patrik Öbrink
Medlem
Inlägg: 792
Blev medlem: 20 oktober 2013, 23:55

Re: Guldfigurerna i Blekinge

Inlägg av Patrik Öbrink » 20 november 2013, 08:05

Gamle G skrev:Man måste väl fundera varför (relativt) enkla guldfigurer och brakteater gjordes, och varföre de hamnade i marken så (förhållandevis) ofta? På vissa platser i alla fall. Rimligen nån form av offer då? I så fall verkar det väl vara ”specialgjorda” saker just för detta syfte. Kan det vara så att man tidigare, och kanske även fortsättningsvis vid Väldigt Speciella Tillfällen, hade offrat ”riktiga” föremål; vapen och annat från exempelvis en besegrad fiende? Men sedan, kanske när tiderna blivit sämre, reagerade nån makthavare och tyckte ”..nää, det är väl onödigt att gräva ner eller slänga i sjön så värdefulla och användbara grejer” att man då gjorde dessa ”offerföremål” för att kunna behålla mer värdefulla saker. Ungefär som om kastandet av mynt i, typ, Fontana Di Trevi i dåliga tider framstod som så dumt att man skulle gjuta aluminiummynt idag att slänga i i stället om detta förfarande haft en mer rituell betydelse ”på riktigt” s a s. Vad tror ni?
De är ju helt klart inspirerade av Romarriket och uppkomsten av i alla fall brakteater på 400-talet sammanfaller ju med uppkomsten av en ny samhällselit. Samtidigt började Odenkulten växa sig mycket stark i Norden. Så det kan handla om offer och/eller statussymboler. Arkeologen Kent Andersson menar i boken I skuggan av Rom att det är Oden som är avbildad på dessa medaljonger, trots att de ofta rör sig av direkta kopior av romerska kejsare. Han nämner medaljonger där den avbildade mannen är enögd, precis som Oden, bl.a. en från kungagraven i Högom. Många är försedda med runor, vilket enligt Andersson bekräftar Odenteorin.

Jag vill för övrigt passa på att så ett slag för just den boken, I skuggan av Rom, som visar på vilken enorm betydelse Rom hade för utvecklingen i Norden under Järnåldern. Mycket läsvärd!

ayesha
Provmedlem
Inlägg: 1
Blev medlem: 3 februari 2014, 10:27

Re: Guldfigurerna i Blekinge

Inlägg av ayesha » 3 februari 2014, 10:39

fta? På vissa platser i alla fall. Rimligen nån form av offer då? I så fall verkar det väl vara ”specialgjorda” saker just för detta syfte. Kan det vara så att man tidigare, och kanske även fortsättningsvis vid Väldigt Speciella Tillfällen, hade offrat ”riktiga” föremål; vapen och annat f........................
aashi

Skriv svar