Tora, Arild och Gille.

Diskussioner kring händelser under nordisk forntid & vikingatid.
Skriv svar
Användarvisningsbild
jsvensso
Ny medlem
Inlägg: 5
Blev medlem: 6 november 2003, 09:57
Ort: Lund

Tora, Arild och Gille.

Inlägg av jsvensso » 24 november 2003, 19:50

Jag minns en berättelse jag fick höra, när jag var liten om Tora, Arild och Gille. Jag lyckades hitta den på Båstads hemsida:

http://www.bastad.com/html/historia.html

Legenden om Sankta Tora
En gång i forntiden regerade en dansk kung som fick tre barn. De fick namnen Tora, Arild och Gille. När barnen var små dog deras mor och kungen gifte om sig med en ny kvinna. Styvmodern fick hand om barnen men var, liksom styvmödrar i de flesta sagor, mycket ond. I sin ondska övertalade hon en skeppare att ta med sig och döda barnen. Barnen fördes med ut på en seglats och togs av daga. När skepparen fullgjort sitt uppdrag lät han skeppet förlisa. De tre kropparna fördes av vågorna till tre olika stränder. Arild flöt iland på norra stranden av Kulllahalvön, Gille på norra Själland och Tora längst ut på Bjärehalvöns spets.
Efter de döda barnen fick platserna sina namn: Arildsläge, Gilleleje och Torekov. Toras kropp påträffades av en blind man som hette Frenne. Han fann henne ligga uppspolad på ett stort stenblock på stranden och han lovade att begrava henne i vigd jord om han fick sin syn tillbaka. Plötsligt kunde han se och tillkallade då hjälp för att uppfylla sitt löfte. Toras kropp lades i en kista och männen började att bära den till närmaste kyrka som låg ett stycke inåt landet. Kistan blev dock tyngre ju längre de bar och till slut orkade de inte bära den längre. Vid en stor sten, senare kallad Vännestenen eller Sankta Toras vila, vände de och gick tillbaka mot byn. Kistan blev då lättare igen och när de kom tillbaka till Torekov förstod de att det var meningen att de skulle begrava flickan nära den plats där hon hittats.

När de begravt den lilla byggde Frenne och hans män ett kapell på platsen. Kapellet gavs namnet Sankta Toras kapell. Stenblocket där Frenne funnit flickan hade avtryck av den unga kroppen. Det var ett under, men ännu ett inträffade. Vid stenen på stranden sprang en sötvattenskälla fram. Den källan fick namnet Frennes källa. Frennes källa ansågs ha botande kraft, speciellt för hud- och ögonsjukdomar. Långt in på 1800-talet vallfärdade folk långväga ifrån för att dricka av vattnet.

Är det någon, som vet mer om denna historien - och om den har någon verklighetsförankring?

nicolaus_fredestad@hotmail.com
Provmedlem
Inlägg: 1
Blev medlem: 25 juni 2014, 23:19

Re: Tora, Arild och Gille.

Inlägg av nicolaus_fredestad@hotmail.com » 25 juni 2014, 23:40

Ja den har historisk sanning. Jag har länge forskat på legenden, men det gäller att gå till äldre källor om än denna som du hittat. De äldsta källorna går tillbaka till medeltiden och Sankt Arilds kapell omnämns redan på 1400-talet av påven Sixtus V som gav avlat till alla pilgrimer som besöker sankt Arilds kapell på vårfru-dagen och sankt Mikaelsdagen, har en kopia av detta dokument hemma förövrigt. Rekommenderar att du läser Tryggve Lundéns bok "svenska helgon" och avsnittet om "sankt Arilds och hans syskon" för en introduktion till ämnet. Kort sagt så vet vi mer om sankt Arilds än vi vet om sankta Tora/Tore. Sankt Arild omnämns i alla versionerna av legenden men vilka som är hans syskon varierar mellan ex. Tora, Tore, Helle, Gille, Helena eller Karen. Däremot tycks sankta Tora eller ex sankta Helena av Tidsvileleje varit mer vördade helgon än vad Sankt Arild, och hade större kyrkor ärade åt sig samt fler pilgrimer. Det finns till och med nedtecknat exakt hur stort Sankta Toras relikskrin var, - och fanns reliker så kom det ju från en verklig historisk person. Troligt om Sankt Arild, och så som den medeltida arildsvisan antyder så ligger hans kropp rakt under altaret i Arilds kapell eftersom altaret har ett stort hål där bak som troligen är ett titthål ner under kapellets golv (nu igentäppt) ner till helgonets kropp som låg (alternativt fortfarande ligger) under kyrkan. Man har dock aldrig satsat på en grundläggande arkeologisk undersökning av saken. Hör av dig om du vill veta mer.

Skriv svar