"Frälsningsarmén" slår till - en smugglarfars

Diskussioner kring händelser under första världskriget & mellankrigstiden. Tillägnad vår saknade medlem Stellan Bojerud
Användarvisningsbild
Mackan L
Medlem
Inlägg: 903
Blev medlem: 26 jul 2004 03:49
Ort: Yorkshire, U.K.

"Frälsningsarmén" slår till - en smugglarfars

Inlägg av Mackan L » 28 aug 2021 19:05

Jag kan inte minnas att jag lagt upp denna på forumet. Det är en intressant artikel från 4/9 1917 om spritsmugglare utklädda till frälsningsarmén. Jag fann den av en slump när jag (för länge sedan) gick igenom mikrofilm av Nya Wermlands-Tidningen kopplat till mina universitetsstudier.
"Krigsårens vildaste smugglarfars.

Hvad svenskarna kunna hitta på för att lura de kungl. danska myndigheterna gränsar snart till det otroliga.
Inte nog med att kaffe smugglas ut i cyklarnas ihåliga järnstativ eller brännvin hälles i stålhästarnas gummiringar, utan nu har också, som förut omnämnts, en falsk främlingsarmé gjort strandhugg i Danmark, och hvad de häromdagen presterade i den lilla badorten Hornbaek vid Helsingör hör nästan till det otroliga.
Härom dagen, en varm och solig eftermiddag, då badgästerna lågo nere på stranden och dåsade i solgasset, hördes plötsligt ute från hafvet sång och vittrors och gitarrens strängaspel.
Sakta gled en motorbåt in mot stranden och i den skymtande män och kvinnor i eldröda västar under ett fladdrande ”eld och blod”-banér.
”Armén” steg i land, lastade ur musikinstrumenten: pukor och trumpeter af väldiga dimensioner samt en bastrumma, och begaf sig därpå i tyst och allvarlig marsch upp genom Hornbaeks by och in i en liten skogsdunge vid sidan om.
Inom kort ljöd nu därifrån sång och musik. I flera timmar höllo de på inne i skogen. Och ej en enda af badgästerna eller af byns befolkning störde skaran.
Efter middagen kom armén fram ur dungen igen. Tysta och allvarliga voro dess rekryter nu som förr. Och utan sång - men också utan musik – marscherade de ned till stranden, hvarest Hornbaeks ende poliskonstapel stod inbegripen i en intressant konversation med tullens höfvitsman. Den danska öfverhetens båda representanter gjorde stram honnör, då armén från Swedians land steg ombord i båten.
I samma ögonblick som denna stötte från land och gled ut på hafvets blå och fria böljor intonerade hela skaran andlig sång.
Men, o ve! Sången hade dubbel mening, liksom bottnen på de koffertar, som vanliga smugglare bruka medföra. Ty samtliga musikinstrument, både hornen, bastuborna och den prackfulla bastrumman voro naturligtvis fullproppade med de [...] gummiringar, som ”armén” hade hämtat i den lilla skogen: ja, under de falska uniformerna, under de röda tröjorna och i systrarnas vida kjolar var det gummi en masse.
Bandets anförare är, enligt danska tidningar, en förut i Danmark straffad svensk bondfångare, som dessutom utvisats från samma land.
Svenska polisen kunde vid bandets ankomst till Sverige ju ej göra annat åt saken än att meddela de danska myndigheterna hur grundligt de blivit duperade.
Och utstyrseln till kuppen? Ja, uniformerna voro hyrda af en maskeradgarderob i Malmö och musikinstrumenten tillhörde en begravningsorkester i Helsingborg. 9,000 kronor hade ”kaptenen” eller ”majoren” i ren förtjänst, sedan de öfriga af bandets medlemmar honorerats eller fått sin förtjänst. "

Ördög
Medlem
Inlägg: 386
Blev medlem: 24 mar 2004 09:26
Ort: Helsingfors

Re: "Frälsningsarmén" slår till - en smugglarfars

Inlägg av Ördög » 29 aug 2021 21:05

Episoden återgavs också i finländska tidningar, som ju vid den här tiden var fyllda av avsevärt mer ödesmättat nyhetsstoff - strejker, oroligheter, livsmedelsbrist, officersmord ...

En smugglingshistoria i modern stil (Åbo Underrättelser 29 augusti 1917)
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanom ... 794?page=3

Krigsårens vildaste smugglarfars (Hufvudstadsbladet 4 september 1917)
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanom ... 544?page=6

Användarvisningsbild
Mackan L
Medlem
Inlägg: 903
Blev medlem: 26 jul 2004 03:49
Ort: Yorkshire, U.K.

Re: "Frälsningsarmén" slår till - en smugglarfars

Inlägg av Mackan L » 29 aug 2021 22:13

Där ser man. Tack för den informationen Ördög. :)