Inbjudan till Vita huset

Diskussioner kring händelser under första världskriget & mellankrigstiden. Tillägnad vår saknade medlem Stellan Bojerud
Jojje66
Medlem
Inlägg: 28
Blev medlem: 10 feb 2019 12:48
Ort: Stockholm

Inbjudan till Vita huset

Inlägg av Jojje66 » 08 jan 2021 12:01

Detta handlar inte om de senaste dagarnas händelser i Wahington utan är en händelse i Vita huset som utspelade sig för hundra år sedan.

Jag köpte ett gammalt inbjudningskort på en auktion . På inbjudningskortet står följande:
”(tryckt) The President of the United States on behalf of the women of America will present to
Madame Marie Curie
a gram of radium in recognition of her transcedent services to science and humanity
The Marie Curie Radium Fund Comitte invites
(handskrivet) I.E(?) The Minister of Finland and Madame Saastamoinen
(tryckt) to attend the presentation at the White House on the afternoon of Friday , the twentieth of May at four o clock”


Inbjudningskortet gav upphov till många frågor:
Vad var det för ceremoni som presidenten hade inbjudit till och vem var presidenten? Vilken roll hade Marie Curie som inte direkt för att vara känd för att vilja resa ? Vilka var Amerikas kvinnor och vilka personer var de inbjudna? Vilket år utspelar sig händelsen?

Kortet var adresserat till Ministern av Finland och en Madame Saastamoinen vilket gör att ministern bör också heta Saastamoinen. När man söker på internet hittar man Armas Herman Saastamoinen.
Taget från Biografiskt lexikon för Finland:
” Armas Herman Saastamoinen var från 1920 huvudman för en företagarfamilj från Kuopio och ledde en stor träförädlingskoncern och en grosshandel. Politiska ambitioner och diplomatin ledde dock hans intresse från företagsledningen. Under första världskriget var Saastamoinen aktivist och en av jägarrörelsens organisatörer. Sedan landet blivit självständigt var han en bemärkt diplomat som representerade Finland i Köpenhamn, Washington, London och Haag.”
”Som erkänsla för framgången i Köpenhamn utsågs Saastamoinen till Finlands minister i Washington i maj 1919. Till utnämningen medverkade hans goda engelska, hans tidigare långvariga vistelse i Nordamerika och hans kännedom om ekonomiska frågor. Hans huvudsakliga uppgift bestod i att anskaffa livsmedel och andra varor samt att uppta lån för att finansiera inköpen. Saastamoinens tid som minister blev kort. Faderns död våren 1920 och familjebolagets ekonomiska problem tvingade honom att återvända till hemlandet.”

Saastamoinen var alltså sändebud från Finland med titeln ”minister” i Washington mellan 1919 och 1921 (enligt Uppslagsverk Finland var han sändebud i Washington mellan 1919-1921 så han gav sig inte av direkt efter faderns död tillbaka till Finland). Hans fru hittar jag inte mycket information om.

Marie Curie känner alla till, hennes upptäckter kring radioaktivitet, första kvinna som tilldelades Nobelpriset, hon är den första personen och den enda kvinnan som tilldelats nobelpriset två gånger, och är den enda personen som tilldelats nobelpriset i två olika vetenskapliga områden. Hon var också den första kvinnan som blev professor vid Universitetet i Paris, och 1995 blev den första kvinnan som begravdes för sina egna meriter i Panthéon i Paris. Andra nobelpriset, 1911, var för upptäckten av grundämnena radium och polonium (namn efter landet Polen). Vidare så hade hon som änka en relation med en gift man som blev till en skandal i Frankrike med trakasserier och till och med Nobelkommitten bad henne att inte åka till Stockholm men det gjorde hon ändå med motiveringen att man skall hålla isär forskning och privata angelägenheter.

Söker man information om Marie Curie och USA så för man fram hela den mycket spännande och intressanta historien.
En viktig person till händelsen i Vita huset är en annan färgstark kvinna med namnet Marie, journalisten Marie Meloney (intressant karriär där hon även fick intervjuer med både Hitler och Mussolini under trettio-talet.
Meloney hade under en längre tid försökt att få en intervju med Curie och till slut lyckades hon få Curie att gå med på en intervju och Meloney gav sig av till Paris.
Curie började genast att prata om radium och den otroligt höga kostnaden att köpa radium, 100.000 dollar per gram ( över en miljon dollar i dagens värde). Radium var viktigt för Curies fortsatta forskning och det radium som Curie hade tagit fram och haft för forskning (och personligen skyddat under första världskriget) hade givits givit bort till läkare för att bota cancer. Detta gjorde att Curie inte hade något material för fortsatt forskning.
Meloney reagerade över Curies situation , det höga priset på radium, och hennes låga standard på labb jämfört med andra forskare hon hade intervjuat, Bell och Edison.
- ”Curies labbutrustning såg ut som bakgårdsskräp” sade hon senare.
Meloney bestämde sig för att samla in pengarna och köpa 1 gram radium till Curie.
Det blev kvinnor i USA som samlade in pengarna, bla hemmafruar som knackade dörr och skolflickor som hjälpte till att samla in pengarna. Kampanjen blev en succe med 156,413 dollar insamlade så det räckte till att köpa ett gram radium samt sätta upp en fond i Marie Curies namn som sedan bla Curies döttrar kunde använda i sina arbeten . Curies ena dotter Irene (med sin man) fick senare också nobelpriset 1935 för upptäckten av konstgjord radioaktivitet. Det sägs också att Irene använde pengar från fonden för att fly från Paris till Schweiz 1944.
Marie Curie blev inbjuden till USA med sina döttrar och den 20 maj 1921 kl 16:00 i Vita Huset lämnade USAs president, Warren Harding, i en ceremoni över en guldnyckel till en låda där ett gram radium fanns. Pressen fick tro att radium fanns i lådan bredvid dem men den förvarades på annat ställe för att skeppas till Paris och när Curie kom hem till Paris kunde hon fortsätta sin forskning och fonden blev viktig för fortsatt arbete för henne och många andra personer.

Det var till denna händelse i Vita huset som inbjudningskortet var till.

Någon som vet vad bokstäverna i nedre vänstra hörnet står för, R.L(?).V.P?
Bifogar bild på inbjudningskortet.
Källor:Science history institute, Biografiskt lexikon för Finland, Uppslagsverk Finland, Wikipedia
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

adlercreutz
Medlem
Inlägg: 1316
Blev medlem: 09 sep 2018 20:36
Ort: Umeå

Re: Inbjudan till Vita huset

Inlägg av adlercreutz » 08 jan 2021 12:12

R.S.V.P., ”Répondez s'il vous plaît”

Typ OSA på franska :)

Men används ofta i engelskspråkiga sfärer.

Jojje66
Medlem
Inlägg: 28
Blev medlem: 10 feb 2019 12:48
Ort: Stockholm

Re: Inbjudan till Vita huset

Inlägg av Jojje66 » 08 jan 2021 12:16

Så klart! Tack!

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28546
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Inbjudan till Vita huset

Inlägg av Hans » 08 jan 2021 12:31

Tack för att du delar Jojje, kan bekräfta vad adlercreutz säger.

Cordialement

Hans

adlercreutz
Medlem
Inlägg: 1316
Blev medlem: 09 sep 2018 20:36
Ort: Umeå

Re: Inbjudan till Vita huset

Inlägg av adlercreutz » 08 jan 2021 12:38

Jojje66 skrev:
08 jan 2021 12:16
Så klart! Tack!
Tack själv, intressant historia!

Användarvisningsbild
sveahk
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 11100
Blev medlem: 03 feb 2005 15:28
Ort: schweiz

Re: Inbjudan till Vita huset

Inlägg av sveahk » 08 jan 2021 13:01

Mönstergill forskning och intressant historia - tack för den!

Mvh Hans K

Användarvisningsbild
Markus Holst
C Skalman
Inlägg: 13574
Blev medlem: 04 sep 2006 14:28
Ort: Västergötland

Re: Inbjudan till Vita huset

Inlägg av Markus Holst » 08 jan 2021 14:02

Du får en :guldstjärna: för detta intressanta och populärvetenskapligt välskrivna inlägg. Jag fick just lust att instifta något fint pris för fina berättelser på Skalman, de skiljer ut sig från alla fråge- quiz- och diskussions-trådar på ett sätt jag uppskattar.

StefanZ
Medlem
Inlägg: 1396
Blev medlem: 16 apr 2018 12:56
Ort: Lidköping

Re: Inbjudan till Vita huset

Inlägg av StefanZ » 08 jan 2021 18:56

Markus Holst skrev:
08 jan 2021 14:02
Du får en :guldstjärna: för detta intressanta och populärvetenskapligt välskrivna inlägg. Jag fick just lust att instifta något fint pris för fina berättelser på Skalman, de skiljer ut sig från alla fråge- quiz- och diskussions-trådar på ett sätt jag uppskattar.
Låter som en bra idé! Jag själv brukar försöka fylla på lite kött på bena i mina inlägg, så gott jag kan. Så jag uppskattar tanken!

StefanZ
Medlem
Inlägg: 1396
Blev medlem: 16 apr 2018 12:56
Ort: Lidköping

Re: Inbjudan till Vita huset

Inlägg av StefanZ » 08 jan 2021 19:00

Dottern Nobelpristaren heter Joliot i efternamn, eller eller då, Irene Joliot-Curie.

Den andra dottern hette Ewe, pianist, fredsaktivist och det är också hon som skrev den stora biografin om modern.