Hitlers militärtjänstgöring.

Diskussioner kring händelser under första världskriget & mellankrigstiden.
Amund
Stödjande medlem
Inlägg: 6845
Blev medlem: 15 jun 2009 07:52
Ort: Västerbotten

Hitlers militärtjänstgöring.

Inlägg av Amund » 08 sep 2013 17:33

Hitlers agerande i samband med militärtjänstgöringen i den Österrike-Ungerska armén skulle väl idag motsvaras av vapenvägran eller någon annan form av myndighetstrots. Han gav helt enkelt blanka fan i att inställa sig och ljög ihop en berättelse att han inte kunnat hörsamma inkallelsen i tid. Han tidigarelade det datum som han flyttade till München med ett helt år för att få sin historia att gå ihop efter att han gripits i januari 1914 och förts till det Österrikiska konsulatet.

Nu var han ju som de flesta vet inte emot militären på något sätt utan för honom framstod nog militärtjänstgöring som alltför pliktfyllt och inrutat för hans äventyrliga sinnelag, kriget däremot lockade honom. I den krigiskt berusande stämning som rådde i augusti 1914 ansökte han hos den Bayerske kungen som frivillig till ett Bayerskt regemente, redan dagen efter får han svar. I Mein Kampf beskriver han hur han med darrande händer öppnar brevet där han uppmanas att anmäla sig vid 16:e bayerska reserv-infanteriregementet List, ”den största och mest oförglömliga tiden i mitt liv”.

Dessa militärpapper ska man ha eftersökt i samband med Anschluss 1938 men förgäves, dock återfanns de på 50-talet.

Ja inte skulle det ha sett vackert ut 1939 om det kommit till allmänhetens kännedom att Tysklands ”Förste soldat” hade flummat omkring och ignorerat en militär inkallelseorder. Inte heller hade det varit bra för Hitlerbilden om det framkommit att mönstringskommissionen i Salzburg när de väl fått mönstra den blivande soldaten Adolf frikallade honom med motiveringen ”Oduglig till vapen och hjälptjänstgöring, alltför svag. Icke vapenför”.

Här hade Hitler i en modern snabbfotad medievärld kanske ha drabbats av en skandal som hade kunnat få honom att framstå som svärmande och feg, vilket åtminstone jag anser skulle ha varit orättvist. Den som anklagar honom för feghet är nog inte i närheten av att förstå Hitlers komplexa personlighet.