Rysslands siste tsar

Diskussioner kring händelser under första världskriget & mellankrigstiden. Tillägnad vår saknade medlem Stellan Bojerud
Användarvisningsbild
Psilander
Medlem
Inlägg: 4671
Blev medlem: 12 jul 2004 12:28
Ort: Sverige

Rysslands siste tsar

Inlägg av Psilander » 13 jul 2013 18:30

Jag brukar följa bloggen"Fältmarskalken",som är en av få riktigt konservativa bloggar som ja hittat på nätet. Helt enkelt ont om meningsfränder, nåväl...

Nu senast publicerade han n intressant artikel om Rysslands siste tsar, inte Nicholaus II utan hans yngre bror Michael som han abdikerade till förmån för 1918.

Från "Fältmarskalken"
Mikael var den siste Tsaren, icke Nikolaus

För nittiofem år sedan, den 12 juni 1918, bortrövades storhertig Michael och hans sekreterare Nicholas Johnson från ett hotell i staden Perm av en grupp av bolsjevikiska ligister och dräptes i skogen utanför staden.
Detta mord, fem veckor före massakern i Jekaterinburg, av den tidigare Tsaren Nikolaus II och hans familj, var en del av bolsjevikernas plan för att bli av med Huset Romanov.De hade goda skäl att börja med Michael II. Yngre bror till tsaren och hans efterträdare, avstod han att uppstiga på tronen i ett försök att desarmera februarirevolutionen som störtade enväldet. För återupprätta den inre ordningen och för att kunna fortsätta hålla kriget, bemyndigade han den provisoriska regeringen att genomföra allmänna val till den konstituerande församlingen. Efter att ha förlorat valet lät bolsjevikerna med våld upplösa den konstituerande församlingens första session, vilket resulterade i det femåriga inbördeskrig som följde. Michael II, icke Nikolaus II, förkroppsligade det demokratiskta alternativet till bolsjevikernas diktatoriska styre.

Således bör Michael II, icke Nicholas II, bli ihågkommen som den sista tsaren. För detta ändamål har en organisation bildats för att verka för Michael II: s erkännande som en nationell hjälte.
Staden Lokot i Brjansk-regionen, där Michael II hade sin egendom Brasovo, har firat hans minne under många år.Michael II var icke endast en modig soldat och begåvad militär ledare, han var ock en mästare på interkulturell kommunikation. Denna färdighet möjliggjorde för honom att skapa en kämpande kraft bestående av mångfaldiga etniska grupper vilka kännetecknades av tapperhet och lojalitet. Michael II var en patriot, krigshjälte, fredsmäklare och en statsman som satte Rysslands intressen framför dynastins och hans egna.

Pro-Michael II rörelsen är varken politiskt eller monarkistiska. Framför allt syftar den till att visa på historisk sanning under de rasmassor genom vilka de kommunistiska diktatorerna sökte förminska Rysslands förflutna. Precis som de byggde järnridån för att hindra sovjetiska medborgare från att se världen utanför, förhindrade kommunistiska tjänstemän generationer av ryssar från att förstå Rysslands sanna historia. De föredrog att tala om tsar Nikolaj II: s envälde i stället för Michael II: s enda dag av styre då fröet till demokrati planterades.

Exemplen i Storbritannien, Skandinavien, Spanien och Japan visar att monarki och demokrati kan utgöra en bra kombination i syfte att skapa ett jämlikt, rättvist och dynamiskt samhälle. Genom att dräpa Michael II den 12 juni 1918 förhindrade bolsjevikerna Rysslands möjlighet att utvecklas på ett liknande sätt och tog landet på en historisk omväg som slutade 1991."

gnikam4
Medlem
Inlägg: 224
Blev medlem: 22 jan 2011 13:41

Re: Rysslands siste tsar

Inlägg av gnikam4 » 14 jul 2013 20:15

Intressant historia, men:

"Yngre bror till tsaren och hans efterträdare, avstod han att uppstiga på tronen i ett försök att desarmera februarirevolutionen som störtade enväldet."

Om han vägrade bestiga tronen kan han väl inte räknas som den siste tsaren även om hans bror ville ha honom till sin efterträdare?

Användarvisningsbild
Psilander
Medlem
Inlägg: 4671
Blev medlem: 12 jul 2004 12:28
Ort: Sverige

Re: Rysslands siste tsar

Inlägg av Psilander » 14 jul 2013 21:40

gnikam4 skrev:Intressant historia, men:

"Yngre bror till tsaren och hans efterträdare, avstod han att uppstiga på tronen i ett försök att desarmera februarirevolutionen som störtade enväldet."

Om han vägrade bestiga tronen kan han väl inte räknas som den siste tsaren även om hans bror ville ha honom till sin efterträdare?
Blev lite konfunderad av det där också, han agerade dock som furste och försökte i elfte timmen få till en konstitution och få till ett lagligt parlament men mördades av socialisterna innan det han bli klart. Möjligt att han inte låtit utropa sig till tsar utan bara lyft stafettpinnen efter abdikationen....

Användarvisningsbild
medundersåte
Medlem
Inlägg: 487
Blev medlem: 05 jun 2003 14:07
Ort: Vadstena

Re: Rysslands siste tsar

Inlägg av medundersåte » 15 jul 2013 09:56

Det beror på vilka krav man ställer för att någon ska räknas som tsar. Men det finns onekligen en del som talar för att räkna Michael II som den senaste tsaren (siste är väl att ta i), som detta stycke i engelska Wikipedia:
By early morning, Michael was proclaimed as "Emperor Michael II" to Russian troops and in cities throughout Russia, but his accession was not universally welcomed.