Var första världskriget oundvikligt?

Diskussioner kring händelser under första världskriget & mellankrigstiden. Tillägnad vår saknade medlem Stellan Bojerud
Användarvisningsbild
a81
Medlem
Inlägg: 3913
Blev medlem: 14 jun 2005 15:31
Ort: Uppsala

Re: Var första världskriget oundvikligt?

Inlägg av a81 » 09 jul 2024 16:17

Håller med, utan 1VK hade det nog bara demokratiseringen "tuffat på" i Väst- och Centraleuropa. Tsarryssland hade säkert så småningom fallit ungefär som Sovjetunionen gjorde 1991 med en massa nya stater som följd. Några decennier senare hade vi haft en revanschlysten "Putin" som gett sig på t.ex. ett självständigt Ukraina. Utan 1VK tror jag att vi på många sätt hade haft en liknande situation som har nu i Europa redan i mitten av 1900-talet.

Många radikalare rörelser hade nog också haft svårt att få genomslag utan 1VK. Jag tror t.ex. inte att modernistisk arkitektur hade fått samma genomslag utan 1VK.

Användarvisningsbild
von Adler
Medlem
Inlägg: 3556
Blev medlem: 28 jun 2002 18:40
Ort: Årsta, Stockholm

Re: Var första världskriget oundvikligt?

Inlägg av von Adler » 11 jul 2024 00:31

diskutera skrev:
09 jul 2024 11:15
a81 skrev:
09 jul 2024 10:11
Österrike-Ungern var kanske slut som stormakt oavsett kriget, men hade väl kunnat vara kvar som ett slags större Schweiz eller Belgien. Jag får inte intrycket av att medborgarna där hade något större hat mot det politiska systemet eller kejsarfamiljen. Tsarryssland känns väl i så fall mer dödsdömt.
Min fasta övertygelse är att Ö-U utan världskriget, hade överlevt "som ett stort Schweiz". Ökat självstyre och ekonomiska incitament att "work within the system" för de olika minoritetsbefolkningarna. Sammanhållning enl. "fiskstimsprincipen" - d.v.s. ensam blir du ett enkelt byte för någon av de kringliggande länderna som cirkulerar som gamar kring Ö-U. Det enda Wien behöver göra, är att se till att alla har det bättre inom unionen än utanför. Vilket man troligtvis kunnat ro hem, hade inte kriget kommit. De enda som kanske hade misstyckt, hade möjligen varit den serbiska minoriteten i Bosnien - men dessa var en ganska liten del av befolkningen.

Världskriget/n var en urskiljningslös imperiedödare. Även om Storbritannien och Frankrike kunde gå i segerparaderna såväl 1918 som 1945, var det ur en imperialistisk synvinkel pyrrhussegrar, som kostade dom imperierna på sikt.
Det här är en mycket bra analys i min mening. Hade inte kunnat säga det bättre själv.