Napoleons kolonner

Diskussioner kring händelser under revolutionernas & imperialismens tid.
Skriv svar
Deioces
Medlem
Inlägg: 47
Blev medlem: 16 januari 2007, 14:28
Ort: Kurdistan/Sverige

Napoleons kolonner

Inlägg av Deioces » 7 april 2007, 23:40

När Napoleon införde sina kolonner, och alltså gick och grupperade sina soldater på djupet och inte på bredden, hur mycket inspiration tog han då från de romerska legionerna? Kan inte föreställa mig att han inte fått denna ide, i alla fall en bit av denna ide, från någon av de många kvällarna då han satt och läste om antikens krigföring. Sedan så undrar jag om någon vet om bilder eller skisser någonstans här på internet på dessa kolonner eller slag som Napoleon utkämpade. En sista fråga: Hur ställde motståndarna upp vid denna tid. Hade de bara sina långa linjer av soldater? Hur många led av soldater var linjerna?

Användarvisningsbild
peojon
Medlem
Inlägg: 184
Blev medlem: 7 juli 2004, 15:02
Ort: Stockholm

Inlägg av peojon » 12 april 2007, 10:17

Anfallskolonner fanns i bruk under 7års kriget också, och troligen tidigare också. De franska revolutionsarmeerna började använda sig av mera kolonner för att det var lättare att h koll på alla nationalgardesförband om de grupperades på detta sätt, det krävdes nämligen meraq träning för at kunna gruppera på linje och sedan kunna hålla denna. Nationalgardes battaljoner grupperades sedan tillsammans med två reguljära battaloner så att de skulle kunna understödja med sin större eldkraft. Vid tiden för Austerlitz var dock denna teknik mer eller mindre på väg ut. Enligt "Battle Tactics of Napoleon and his Enemies" så visar författaren att trots Napoleons order till divisionscheferna om att använda "L'Ordre Mixte" så struntade de i detta och anföll på linje de också.

De Franska linerna var oftast på 3 led, likaså de rysska och österikiska. De Brittiska stog oftast på 2 led. De Preussiska började med 3 led men övergick ca 1810 till 3 led där det tredje kunde tjänstgöra som jägare.

Alls hade någon typ av anfallskolonn, Österikarna annamade inför kriget 1809 en anfallskolonn som kunde komprimeras genom att alla led klev närmare varandra och därigenom bildade ett kompakt block. Denna formationstyp annammades av Preussarna och även ryssarna under den senare delen av kriget.

Användarvisningsbild
Royal Navy
Medlem
Inlägg: 35
Blev medlem: 25 januari 2006, 11:46
Ort: Sweden, European Union

Inlägg av Royal Navy » 16 april 2007, 12:51

Även Svenskarna använde sig av 2 led likt britterna. Dessutom hade de flesta Svenska Förband någon from av skärmytslingstränig ("skirmish" alltså). Jag gissar att denna träning hade sitt ursprung i hur terrängen i vårt land ser ut. Sedan måste man nog anta att de flesta länderna använde sig av linjer till största delen eftersom dom är bäst lämpade att leverera mesta möjliga musköteld. En kolonn kommer oundvikligen att råka illa ut om den anfaller en linje av goda soldater, likt de Brittiska regementena. Att sedan en kolonn är lättare att hantera i de massarméer som sattes upp av det revolutionära frankrike är rätt givet och det kan nog vara skälet till att det användes snarare än att det fanns någon ide från de romerska legionerna. Två bra böcker i ämnet är "Finska kriget 1808-1809" av Martin Hårdsedt och "Between Imperial Eagles" en antologisamling från Armémusei Vänner från 2004 (tror jag).

Användarvisningsbild
peojon
Medlem
Inlägg: 184
Blev medlem: 7 juli 2004, 15:02
Ort: Stockholm

Inlägg av peojon » 18 april 2007, 17:49

och så "Tactics And The Experience Of Battle In The Age Of Napoleon" av Rory Muir

Användarvisningsbild
Panzerschreck
Medlem
Inlägg: 1021
Blev medlem: 18 augusti 2003, 14:52
Ort: Stockholm

Re: Napoleons kolonner

Inlägg av Panzerschreck » 30 mars 2008, 16:13

Exakt, Napoleon införde inte anfallskolonnerna. Uppfinnarna av dom är oklara (kanske Santa-Cruz, Folard eller Moritz av Sachsen") men framförallt oviktig då kolonnerna inte hade nån betydande roll innan dom införes "på riktigt". Även om kolonn liknande formationer använts då och då, tex vid Spire 1703 och Denain 1712.
Efter sjuårskriget (1756-1763) satte sig ett par fransoser ner för att se över sina doktriner och långa diskutioner följde om vad som var bäst. På dagordningen var bla om den linjära taktiken (förespråkad bla av.. håll i er Jacques Antoine Hippolyte Comte de Guibert) var bättre än anfalls kolonner (förespråkade av Mesnil-Durand och Jean Charles Chevalier Folard). Till sist så provade Duc de Broglie kolonnerna i en fredsmanöver 1778 som bidrog till att en kompromiss som så bekant kallas "l'orde mixtre" antogs i en ett provisoriskt arméreglemente år 1788 och återigen officiellt 1791 som blev stommen för napoleons taktiker (med blandade resultat).
Napoleons främsta inspirationer för takik var "Baron du Teil, Gribeauval, Frederick den store, ovan nämnda Comte Guibert samt Pierre de Bourcet".

Mvh John

Skriv svar