Hej..
Jag tycker att man ofta hör att alkoholsimen var oftanligt utbredd i Sverige undert 1800-talet
Hur låg det egentligen till? Hur utbredd var alkoholismen i Sverige under detta sekel? och hur var det innan 1800-talet?
om någon kunda länka till en tabell eller liknande vore det bra
/Johan
alkoholism på 1800-talet i Sverige
Från systemets hemsida.Supandets århundrade
Och den blev inte bara fri - den blev också en rättighet. Alla som brände sprit fick också sälja. I varenda bod kunde den som önskade, köpa sig en sup - och resultatet blev att aldrig någonsin har superiet varit så stort i Sverige som då - i början av 1800-talet. 45 liter per person och år, inräknat alla svenskar, även barn.
Superiet blev snabbt ett gigantiskt folkhälsoproblem. Som ett brev på posten kom reaktionerna. Den första måttlighetsföreningen bildades 1830 i Stockholm, efter amerikansk modell. Några decennier senare dök den första helnykterhetsföreningen upp.
Samtidigt applåderades upplysningsarbetet om alkoholens fördärv, både i kyrkan och bland läkare. En stor bov i sammanhanget är det privata vinstintresset, menade många, och i mitten av 1800-talet började spriten bli statligt reglerad.
Å andra sidan är en vanligt förekommande uppgift om den rent ofantliga konsumtionen tydligen inte så pålitlig:
http://www.fof.se/?id=061182
Skall läggas till faktoiderna, i sinom tid.
FoF skrev:Den mest seglivade är uppgifterna om att brännvinskonsumtionen under 1830-talet skulle ha legat på ofattbara 46 liter per person och år.
Källan är Sigfrid Wieselgrens nykterhetspolitiska skrifter. Genom nykterhetsrörelsens arbete och hans far prästen Peter Wieselgrens agitation minskade, enligt sonen, konsumtionen mellan 1830 och 1850 med 50 procent och med ytterligare 60 procent fram till 1856. Räknar man i liter brännvin per invånare blir minskningen under perioden 1830 till 1856 hela 37 liter, från 46 till 9 liter!
Dessa siffror saknar grund, och konsumtionsminskningen ter sig helt orealistisk. Inte desto mindre har den tagits för sanning av flera efterföljande forskare. Sigfrid Wieselgrens auktoritet på området bidrog säkerligen till att man inte ifrågasatte dessa siffror.
http://www.fof.se/?id=061182
Skall läggas till faktoiderna, i sinom tid.
Tror också att det enorma drickandet delvis är överdrivet; det är väl som Hexmaster skriver att siffrorna delvis kommer från dem som var mot alkoholen. Här är i alla fall några utdrag ur några provinsialläkarrapporter från Åsunda härad i sydvästra Uppland som jag hittade på http://web.telia.com/~u17109835/:
1844
1844
1851...I övrigt hava Bröstinflammationer ofta nog förekommit; mest klagar dock allmänheten över gikt och flen (Dyspepsie) vilken senare i synnerhet är ett så allmänt överklagat ont att snart sagt tre fjärdedelar av befolkningen uti mer eller mindre mån härav är lidande; Sannolikt såsom följd av dålig föda, bestående mest av rotsaker men synnerligast av omåttligt förtärande av brännvin och älsklingsdrycken; "Toddy"...
...Vad som gör att brännvinet visserligen mindre skadar än man annars kunde förmoda, är den omständigheten, att Allmogen förtär det i tämliga utspätt tillstånd. Styrkan torde sällan överstiga 4 grader [44 procent]. En av orsakerna varför Brännvinet så mycket brukas är dess lätte förvaringssätt. Det varken surnar eller fryser. Kaffet är på samma sätt "snälltaget", då drickat behöver mältning, sorgfällig och skicklig tillagning och förvaring i källare, som ofta saknas. Brännvinet är icke den enda spritdryck som av Allmogen brukas. Cognac, Arrak, Rom brukas af många...
...Emellertid säga äldre personer av Allmogen att förtäring av brännvin avtagit under ett par decennier, så att numera många av det yngre släktet alls icke bruka detsamma, men bland de äldre är detta förhållande sällsynt...
/a81...Vad som svårligen lär kunna utrotas, till och med utur upplänningens seder är gästvänligheten, eller begäret att "bjuda", är detta alla timmar på dygnet, antingen man besöker dem på 1/4 dels eller flere mils avstånd från hemmen. Själva lockbetan är naturligtvis "Supen", men denna åtföljes av annan förtäring nämligen bröd, smör, stekt fläsk och framför allt Kaffe, vilken senare dryck nästa alltid av mankönet blandas med 1/3 Brännvin...