Läsning i äldre tidningar

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 11940
Blev medlem: 11 augusti 2003, 18:15
Ort: Uppland
Kontakt:

Läsning i äldre tidningar

Inlägg av Stefan Lundgren » 30 oktober 2007, 19:35

Visst är det intressant att läsa i äldre tidningar om man är "hungrig" efter historiska bortglömdheter?

Jag har på sista tiden läst lite äldre tidningar på mikrofilm på universitetsbiblioteket "Carolina" i Uppsala. Jo, man finner ganska mycket faktiskt, både känt och okänt, tidsperioden är yvigt mellan 1870-tidig 1930-tal. Svenska dagbladet hade redan då en del historiska artiklar i tidningen, det hade andra tidningarna också, men än idag har Svd ständigt historiska artiklar i tidningen, som exempelvis "Under strecket".

Nu vet jag att Uppsala Nya tidning inte var nådig i sin kritik när det stod klart för sig i vilken omfattning Titanic hade dragit med sig. Skandalöst dåligt räddningsmateriel löd en underrubrik i tidningen den 18 april 1912. Det står bl a att endast sexton livräddningsbåtar användes under räddningen och jag såg också i nyhetsflödet kring fartygets förlisning de föregående dagarna att tidningen rapporterade att första klass prioterades under räddningen. Jag kan utgå ifrån att det väckte en del ilska över hur det hela hade blivit skött.

Runt sekelskiftet 18/1900-talet var tidningarna inte så tjocka, hade på sin höjd fem-sex sidor och någon gång fler sidor. För att återknyta Svenska Dagbladet så hade tidningen en rad analyserade artiklar redan under 1920-talet. Hade det innan första världskriget också, men det var en helt annan "mängdflöde" efter kriget. Innan kriget så bestod tidningarna först av hel massa annonser, sedan notiser och lite längre artiklar lite senare i tidningsnumret samt avslutas det med en novell, antingen sann eller påhittat.

Men förut hade tidningarna rubriker som hade med självmord, stormöten, försäljning av fastigheter(en försäljning), större köp av staten eller militären, SJ har köpt järnvägsvagnar och årsmöte. Hur många har sett exempelvis att Ärkestiftets organistförening har ett årsmöte, som exempelvis stod i Uppsala tidning den 20 juli 1904. Mötet skulle hållas i Bollnäs den 11 augusti och nedsatta biljettpriser på tåg är nedsatta under mötet. I den andra tidningen som fanns i Uppsala då är den nuvarande Uppsala Nya Tidning som hade bl a en notis om en skenande häst den 30 oktober 1899. Hästen hade slitit sig loss ifrån sin kusk utanför Uppsalas dåvarande gränser och skenade runt på en gata i Luthagen. Ungefär samma tid hade många tidningar rapporter kring torgpriser, spannmålsproduktion och skjutsstationer, knappast huvudnyheter i dagens flöden.

Ungdomsvåld fanns redan innan första världskriget, hur många kände till detta? I en av de första utgåvorna av den senare nerlagda Avestaposten skrev om en elevs framfart i en skola i Skåne den 10 december 1897, en tolvårig vanartig lärjunge skrev tidningen bl a, som hade gett sin lärare ett knytnävslag i ansiktet. Att en nämnd kom fram till om inte pojkens föräldrar blev mer skärpta och inte slappa som de var kända för, så skulle pojken omedelbart omhändertags om ingen bättring skedde inom den närmaste tiden. Svenska dagbladet rapporterade om en 13-årig mordbrännare i trakterna av Örnsköldsvik den 10 december 1911 som hade tänt på det stora skolhuset i Björna. Skälet var att han inte ville gå i skolan och även försökt tända på det gamla skolhuset där undervisningen bedrevs efter denna stora branden.

Det är mycket som man blir lite häpen över, men också gick munpiporna uppåt ibland eftersom det hela verka vara lite sanslöst. I Uppsala tidning stod det som en liten notis den 25 mars 1880 om ett litet busgäng i Düsseldorf och det stod enligt följande(delvis gamla stavningar).
Tre skolgossar i Düsseldorf, 10-14 år gamla, hade genom läsning af tidningar bivit nibilister i smått. Från sina föräldrar stal de penningar och beväpnades med dolkar samt revolvrar, och det var deras avsåg att tillgripa en större summa penningar och begifva sig till Ryssland. En fjärde gosse, som de hade invigdt sina planer, har nu, förrädisk att skvallra för föräldrarna.
Det är ett stycke kulturhistoria att läsa i äldre tidningar, nostaliskt på ett sätt och det är det som jag har försökt givit en illustration över i detta inlägg.

Stefan

Spaningsledaren
Tidigare medlem
Inlägg: 923
Blev medlem: 30 mars 2007, 18:58
Ort: Frankrike

Inlägg av Spaningsledaren » 30 oktober 2007, 19:53

Visst är detta intressant, liksom mycket annan läsning av äldre texter.
Dock verkar det alltmer bli sâ att detta fâr försiggâ just som du skriver, pâ bibliotek och i arkiv. Jag uppfattar att gällande lagstiftning av integritetsskyddande slag förhindrar t.ex. digitalisering och spridande pâ nätet av hela tidningar. Jag uppfattar att det (möjligen) kan vara pressetiskt acceptabelt att skriva i tidningen att "Igâr dömdes Herr Gottfrid Gustafsson, boende pâ Storgatan 6, till tre mânaders fängelse för rattonykterhet". (Dock är redan detta nog ett gränsfall). Att däremot i efterhand sprida den texten är straffbart. Kan vara bra att veta. Âterstâr att uppsöka och studera arkivexemplaret av den historiskt tryckta tidningen.

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 11940
Blev medlem: 11 augusti 2003, 18:15
Ort: Uppland
Kontakt:

Inlägg av Stefan Lundgren » 31 oktober 2007, 13:41

Jovisst är jag medveten om lagen, men jag tog bara det som jag tyckte det var intressant och tidningsmaterialet på Uppsala universitetsbibliotek är ju inscannad på mikrofilm. Jag gör aldrig överföringar från hela tidningar, även om omfånget var mycket mindre för hundra år sedan så lägger jag inte upp en hel tidningsnummer på Skalman. Utan de händelser som jag tog upp i föregående inlägget var bara dra upp några exemplar. Om "Carolina" eller "Kungliga biblioteket (det är dom som har gjort inscanningen på mikrofilm) har gjort något fel har jag ingen åsikt om, tidningsarkivet på "Carolina" är till för att man skall använda det till olika göromål (skriva uppsatser, söka efter information och diskutera det med andra, oavsett om det sker via öga mot öga eller via nätet). Det står inte nånstans att man få sprida ut till en tredje person och låtsas som att man själv har kommit på nyheten.

Nu vet jag att det pågår projekt på universitetet där man använder äldre artiklar som källmaterial. Jag har använt tidningsarkivet i ett par år nu och har aldrig sett att det skulle vara olagligt.

Spaningsledaren

Du som är kunnig på historia, har du ingenting att komma med i det stoft som jag kom med. :P 8-) :D

Stefan

Spaningsledaren
Tidigare medlem
Inlägg: 923
Blev medlem: 30 mars 2007, 18:58
Ort: Frankrike

Inlägg av Spaningsledaren » 31 oktober 2007, 18:05

Det talas i dessa dager en hel del om att scanna in och göra tillgânglig pâ nätet i stort sett hela världslitteraturen. Google har annonserat sâdan avsikt.
Copyrightinnehavare har protesterat. Detta är en sak.

En annan är just den här integritetsskyddande lagstiftningen. Funnes inte den vore det ju hur kul som helst att bums scanna in och lâgga ut pâ nätet samtliga ex. av landets tidningar. Men, nu är detta alltsâ inte, sâvitt jag förstâr, legalt môjligt. Här skulle det nämligen krävas just en förhandscensur. Pâ biblioteket gör man som man vill med materialet och här brukar man ocksâ kunna ta fotokopior o.likn.

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 11940
Blev medlem: 11 augusti 2003, 18:15
Ort: Uppland
Kontakt:

Inlägg av Stefan Lundgren » 31 oktober 2007, 18:19

Jo, hur lång tid räcker upphovsrättlagen?

Jag har för mig att det rör sig om 30 år om jag inte minns fel, det är inte jag som har gjort inscanningen av tidningarna för dessa gjordes innan jag blev påtänkt. Det verkar som att Kungliga biblioteket har gjort ett laglig brott. Nu har jag tittat igenom föreskrifterna som gäller för tidningsarkivet på Carolina, det finns inga regler på hur man skall använda dessa. Det är många som har använt tidningsarkivet i allehanda syften, man får skriva ut, man får diskutera dem, använda artiklar som källmaterial och lite allt möjligt.
Det talas i dessa dager en hel del om att scanna in och göra tillgânglig pâ nätet i stort sett hela världslitteraturen. Google har annonserat sâdan avsikt.
Copyrightinnehavare har protesterat. Detta är en sak.


Då låter det nästan som Runebergsprojektet har gjort något olagligt, men skillnaden är att både jag och Runebergsprojektet har använt material som är mycket äldre än andra världskriget. De arbeten som är tryckta som pdf-format är ju samtidigt låsta(man kan inte kopiera dessa).

Det är bra att du påpeka med copywritelagen, men i denna tråd var syftet helt annat. Jag tänker inte lägga in artiklar på nätet och har för tillfället inga planer på att göra det heller. Hur många artiklar med historisk innehåll diskuterat på Skalman, det är ganska många nu. Jag gör det med material pre-1930 och det är inte så många som har gjort det.

Liksom i andra trådarna där vi diskutera historia kring nutida tidningsartiklar som inte har startas av mig själv. Så tänker jag för omväxling skull diskutera kring äldre artiklar och det är tråden är till för. :)

Stefan

Spaningsledaren
Tidigare medlem
Inlägg: 923
Blev medlem: 30 mars 2007, 18:58
Ort: Frankrike

Inlägg av Spaningsledaren » 31 oktober 2007, 18:55

Vi fâr väl hoppas att det är ung. som du antyder, alltsâ att det finns en tidsgräns. Vid närmare eftertanke skulle väl ocksâ jag tro att en sâdan finns.
Lât oss hoppas att ingen gjort fel (inkl. lagstiftaren själv). Det vore ytterst intressant att kunna läsa t.ex. alla DN pâ nätet. Vet nâgon om detta, eller nâgot liknande, rentav är möjligt?

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 11940
Blev medlem: 11 augusti 2003, 18:15
Ort: Uppland
Kontakt:

Inlägg av Stefan Lundgren » 31 oktober 2007, 19:23

Jag har använt det inscannade arkivet på universitetsbiblioteket under tre-fyra år nu och jag har aldrig hört talas om att det skulle vara nåt fel att diskutera äldre artiklar, i synnerhet om det är innan 1945.

Stefan

Spaningsledaren
Tidigare medlem
Inlägg: 923
Blev medlem: 30 mars 2007, 18:58
Ort: Frankrike

Inlägg av Spaningsledaren » 31 oktober 2007, 20:45

Du, glöm det jag skrivit har ovan. Irrelevant!
Finns det som är inscannat ocksâ ute pâ nätet?

Ben
Medlem
Inlägg: 8761
Blev medlem: 20 juni 2002, 14:58
Ort: Sverige

Inlägg av Ben » 31 oktober 2007, 20:47

Det finns två olika problem med inskanning av äldre verk, inkluderande tidningar. Det ena är upphovsrättslagen, vilken skyddar verk ända till 70 år efter upphovsmannens död. Det andra problemet är personuppgiftslagen, vilken är avsedd att skydda nu levande personers integritet.

Vad som sedan rent konkret gäller i varje enskilt fall är inte så lätt att avgöra och vid tveksamhet bör man följaktligen konsultera en jurist. Det finns exempelvis ett "klassikerskydd" och sedan gäller andra regler för sådant som inte anses ha "verkshöjd" m.m. m.m.

Spaningsledaren
Tidigare medlem
Inlägg: 923
Blev medlem: 30 mars 2007, 18:58
Ort: Frankrike

Inlägg av Spaningsledaren » 31 oktober 2007, 21:15

"Det tar sig" sa' kärringen när det brann i hâret!
Dâ glömmer vi t.v. DN och övergâr till Aftonbladet, grundat pâ 1830-talet.
Fjunig volontär därstädes skrev artiklar i 20-ârsâldern och levde sedan till typ 90. (Ev. resterande kan vi nog s.d.h. glömma) Ger oss ett komfortbehov av(90-20)+70=140 âr.
2007-140=1867
1867- 1834= 33 härliga AB-ârgângar!
Och klipper vi vid 70 fyllda skulle det bli 20 till.
Finns âtminstone dessa 33 inscannade och ute pâ nätet?
Undrar sign. "Intellektuell"

Ben
Medlem
Inlägg: 8761
Blev medlem: 20 juni 2002, 14:58
Ort: Sverige

Inlägg av Ben » 31 oktober 2007, 21:37

Nej, det har nog inte skannats så mycket tidningar i Sverige. Det enda jag känner till är några 16- och 1700-talsårgångar av Post- och inrikes tidningar. Det är gjort mer i en del andra länder:
http://www.kb.se/soka/internet/digitaliserade/

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 11940
Blev medlem: 11 augusti 2003, 18:15
Ort: Uppland
Kontakt:

Inlägg av Stefan Lundgren » 1 november 2007, 10:54

Jag skall fråga på Carolina hur det ligger till med reglerna, om man skall diskutera äldre tidningsartiklar.

När det gäller svenska tidningar så måste man vara prenumant för att få fram artiklar minst tio år tillbaka. Alltså, man måste vara prenumant för att kunna söka i tidningens databas.

Äldre tidningsartiklar innan 1945 är nog raritet, måste man nog söka på som jag har gjort.....På ett tidningsarkiv.

OK, åter till ämnet.

Nu har jag upptäckt en händelse som utspelades i Uppsala i augusti 1903 som har dessutom hört talas om. Detta intermezzo inträffade vid Stadsparkens södra delar, vid "Kap" på ungefär som ligger längs med Flustretpromenaden vid ån. Men att det blev riksnyheter av det visste jag däremot inte.

Det började med att ett gäng ungdomar från tonåren och uppåt trakasserade artilleristerna som då var förlagda i Uppsalas garnition som ligger strax söderom den aktuella platsen. Det hände när ensamma artillerister skulle till förläggningen eller om det var på väg in till stan. En kväll i augusti 1903 fick vakten ett bud om att om någon av artilleristerna skulle befinna sig vid "Kap" så skulle dom åka på stryck. Ryktet spreds sig bland dessa soldater och eftersom det har varit lönedag så var dom mer eller mindre onyktra. Utan befälets kännedom så drog 30-40 soldater ut på Flustretspromenaden och då skulle hela parkområdet rensas. Då var det inte bara ungdomarna som föste bort utan även vanliga parksbesökare.

Enligt UNT så patrullerades Stadsparken alltid av två poliser och dom begärde hjälp, en "massiv" polisstyrka kalllades då till platsen samt en styrka från armékvarteret. Gemensamma krafter kunde skilja dessa grupper åt, polisen förde folkmassan mot Flustret medan armén tog hem sina soldater.

Det var minsann en riksnyhet, händelsen finns angivit i ett antal tidningar ifrån den tiden.

Stefan

Richard J
Medlem
Inlägg: 119
Blev medlem: 2 augusti 2003, 20:41
Ort: Stockholm

Inlägg av Richard J » 2 november 2007, 10:48

Immaterialrätt kan ofta verka krångligt, men det är inte svårare än att det går att läsa på vad som gäller. Att skanna in 100-åriga tidningar kan knappast vara en överträdelse av skydd för (utgången) upphovsrätt eller integritetskränkande enligt applikerbar lagstiftning. Runebergsprojektet är, som vissa debattörer här vill påskingra, knappast omedvetna om vad som de sysslar med i upphovsrättshänseende. Anledningen till att digital inskanning ej genomförts i Sverige av äldre tidskrifter i någon stor skala kan till stor del tillskrivas det obefintliga kommersiella intresse som finns samt det redan idag välordnade mikrofilmsarkiv som finns på KB och andra universitetsbibliotek.

Användarvisningsbild
G:son
Medlem
Inlägg: 3027
Blev medlem: 10 april 2007, 06:02
Ort: Finland

Inlägg av G:son » 2 november 2007, 12:28

Man får hoppas, att gamla dagstidningar blir tillgängliga över nätet, så småningom. Trots allt finns det många amatörhistoriker, som knappast i praktiken har någon möjlighet att besöka biblioteken.

/G:son

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 11940
Blev medlem: 11 augusti 2003, 18:15
Ort: Uppland
Kontakt:

Inlägg av Stefan Lundgren » 2 november 2007, 12:38

Jag tror att det är bara tidningarnas arkiv, statliga arkiv och universitetsbibliotek som har tillgång till äldre tidningsnummer.

Just nu skriver jag för att fråga om lagen kring äldre tidningar.

Personligen tycker jag att vi har kommit in på ett sidospår om man tar hänsyn till mitt första inlägg samt det där inlägget som handlade om tumultet i Uppsala för mer än hundra år sedan. Egentligen anser jag också att det var viktigt att vi kom att diskutera kring lagen om att scanna in artiklar. Jag ville belysa vad det stod i äldre tidningsartiklar och om jag inte skriver emot mig själv, så vad det bara bra att vi kom in på det.......Men jag står fast, tidningsarkivet på Carolina är till för att användas i olika arbeten samt diskussioner.

Om någon har att säga det som jag egentligen ville har belyst, vad det står i gamla tidningar så har jag inte heller emot det nu. :)

Lite OT, på anlöparforumet på Sveriges släkforskarförbunds hemsida så finns det en diskussion över den s k dödboken, alltså personer som dog mellan 1947-99 och som kostar några hundra för att få tillgång till den på en privat dator. M a o är det inte alla som har den där dödboken, så det är en diskussion om detta på anlöparforumet, som dessutom innehåller en del personuppgifter från denna "databas".

Stefan

Skriv svar