Etruskerna

Diskussioner kring händelser från de första stads-staterna och skrivtecknen till Roms fall.
Användarvisningsbild
Galadriel
Medlem
Inlägg: 460
Blev medlem: 09 apr 2002 09:23
Ort: Stockholm

Etruskerna

Inlägg av Galadriel » 11 nov 2002 10:54

Varifrån kom Etruskerna? Någon antik grekisk historiker trodde mindre asien, att det skulle vara några lydiska utflyttare. Stämmer detta eller har modern forskning visat något annat?

Användarvisningsbild
Patrik
Medlem
Inlägg: 1965
Blev medlem: 24 mar 2002 17:22
Ort: Västerås

Inlägg av Patrik » 11 nov 2002 11:03

Nationalencyklopedin skrev:etrusker (etruskiska rase´nna, lat. Tyrrhe´ni, Tus´ci), antikt folkslag i Mellanitalien. Etruskerna är kända för eftervärlden genom arkeologiska lämningar och korta inskrifter men inte genom någon egen bevarad litteratur. Kunskapen om deras historia är följaktligen baserad på en syntes av grekiska och latinska källor samt arkeologiskt material. Detta har skapat problem som främst yttrat sig i en utdragen debatt om folkslagets härkomst.

Den grekiske historieskrivaren Herodotos hävdade att etruskerna invandrat från Mindre Asien, medan Dionysios från Halikarnassos argumenterade för att de var infödda i Italien, och frågan har allt sedan dess varit föremål för diskussion. Den moderna forskningen på området (inkluderande blodgruppsundersökningar av befolkningen i det nutida Toscana) har inte kunnat ge något entydigt svar. Oavsett detta har de senaste decenniernas arkeologiska fynd visat att den specifikt etruskiska kulturen utvecklats i Italien genom intensiv, främst grekisk, yttre påverkan på den lokala järnålderskulturen (jfr Villanovakulturen)
Nationalencyklopedin 2002-11-11

Användarvisningsbild
Galadriel
Medlem
Inlägg: 460
Blev medlem: 09 apr 2002 09:23
Ort: Stockholm

Inlägg av Galadriel » 11 nov 2002 12:24

Frågan var om någon kunde ge någon ytterligare information. Har det framkommit något nytt?

catshaman
Medlem
Inlägg: 320
Blev medlem: 24 mar 2002 19:08
Ort: på Dal

Inlägg av catshaman » 11 nov 2002 14:06

Varför ska man alltid fråga varifrån kom ett folk? Kanske de helt enkel alltid funnits där!!! De försvann förstås inte med romarna heller utan gick upp i romerska kulturen. Exempelvis idén om republiken lär komma från etruskerna.
.
Det är likadant om de flesta kulturer att man inte vet hur de började utan plötsligt blommar de upp. Vår tid frågar varifrån kom de. Men ser man närmare har deras symbolism i regel en genuin lokal karaktär eller i varje fall i släkt med närliggande kulturområde.
.
Sen är det väl ett kombinerat arkeologiskt och journalistisk nöje att problematisera och demonisera för att få uppmärksamhet. Den stora stötestenen är att man vet att etruskerna hade skriftspråk men har bara kunnat översätta enstaka ord. Det är lika irriterande som när man sitter i ett sällskap och några pratar ett annat obegripligt språk och man känner sig utanför och misstänker att de pratar om oss.
.
Förövrigt bedrev de handel åt olika håll och man har exempelvis tidiga spår av handel med Troja vill jag minnas. Sen när grekerna expanderade västerut ser vi mycken influens från Grekland. De torde ha handlat norrut ochså eftersom man funnit artefakter. Deras specialitet var bearbetning av metal vill jag minnas. Nyligen visade de utgrävning av ett skepp lastad med amforor som troligen varit fyllda med vin för Massilia.
.
Genom att vår förre kung gillade klimatet i Italien blev det liksom Sveriges sak ochså. Undrar hur stor del av forskningsbudgeten och privata forskningar har skett utomlands medan man glömt Sverige utom Skåne, Gotland och Öland där klimatet för arkeologer ochså är bra.
.
Ur Stig Welinder & Cos bok om jordbruket under 5000 år kan man hitta siffror på detta. Man drar slutsatser för hela landet ur detta. Det leder inte alltid rätt om man drar slutsatser ur enstaka exempel eller områden
.
Det var ett lite harehopp men eftersom vår arkeologi försvinner kan man inte låta bli att lägga in brasklappen. Men man har väl minskat utlandsverksamheten och minskat/ slutat med att stjäla andra länders arkeologi och kultur
.
Jag har en utställningskatalog om etruskerna med många bilder från 1967. När man bläddrar ser man det stora inslaget av motiv från grekisk kultur. Det finns en bild av den längsta texten man funnit och som har en fenicisk parallell text. I nämnda program av 2002 sade man att man fortfarande inte kommit så mycket längre med tolkningen.
.
Naturligtvis finns det ett pågående arbete, men nyheterna når oss sällan. Men det finns inte många sakliga program om nordisk arkeologi heller. På National Geographic och Discovery fylls agendan av mumier och pyramider.
ha det catshaman

raunas
Medlem
Inlägg: 53
Blev medlem: 12 jul 2002 22:48
Ort: Umeå

Inlägg av raunas » 11 nov 2002 16:08

catshaman:

Vad menar du med att vår arkeologi försvinner?

Användarvisningsbild
Patrik
Medlem
Inlägg: 1965
Blev medlem: 24 mar 2002 17:22
Ort: Västerås

Inlägg av Patrik » 11 nov 2002 23:13

Galadriel skrev:Frågan var om någon kunde ge någon ytterligare information. Har det framkommit något nytt?
Ehm, det var väl ett svar att de tydligen inte än kunnat hitta något entydigt svar på frågan. Och att det tydligen inte kommit något nytt som håller...

catshaman
Medlem
Inlägg: 320
Blev medlem: 24 mar 2002 19:08
Ort: på Dal

Inlägg av catshaman » 11 nov 2002 23:30

Raunas ...
Klara siffror min gransocken Ånimskog visar att på 1940-talet kunne man hitta 166 fornminnen. I dag finns vist 45 kvar
.
Mitt letande efter R-märkta fornminnen i min socken visar samma sak. Skyltarna från 1940- har tappat färg och bokstäver
ha dte catshaman

Användarvisningsbild
Patrik
Medlem
Inlägg: 1965
Blev medlem: 24 mar 2002 17:22
Ort: Västerås

Inlägg av Patrik » 11 nov 2002 23:33

Vilket givetvis är en mycket sorglig utveckling...