falernervin

Från Romolus och Remus till Västroms fall.
Skriv svar
Användarvisningsbild
kentauer
Medlem
Inlägg: 242
Blev medlem: 17 september 2005, 16:38
Ort: stockholm

falernervin

Inlägg av kentauer » 28 mars 2009, 08:46

Någon som vet om det vinet,(som prisades högt av romarna)
Vinns att köpa i sverige eller något som liknar detta vin!!


Kentauer

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28383
Blev medlem: 11 juli 2002, 12:52
Ort: Utrikes

Re: falernervin

Inlägg av Hans » 28 mars 2009, 11:19

Antikens vardagsvin var sannolikt oxiderat, ättiksyrat, allmänt orent och vämjeligt. Man smaksatte det med honung för att balansera syran och blandade i aromatiska kryddor för att överrösta bismaker. Kryddorna hade även medicinska verkningar - functional food är definitivt en gammal idé. Också när vinet var av bästa kvalitet, falernervin, skulle det vara sött. Detta kan bero på den höga sockerhalten i druvor som växt mycket varmt. De jäststammar som slumpmässigt gjorde alkohol av druvornas socker kunde antagligen inte jäsa ut allt sockret, utan restsocker blev kvar, och vinet smakade sött. Givetvis värmdes vinet också vid kylig väderlek, ett slags personlig centralvärme.
Från ICA kuriren

Ager Falernus i nordvästra Kampanien.

Vitt sött vin från här kanske? http://www.fattoriaprattico.it/english/vini.htm om de har.

MVH

Hans

Användarvisningsbild
kentauer
Medlem
Inlägg: 242
Blev medlem: 17 september 2005, 16:38
Ort: stockholm

Re: falernervin

Inlägg av kentauer » 29 mars 2009, 21:16

tack Hans för din upplysning,,ska se om jag får tag på detta vin .låter onekligen spännande

Kentauer

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28383
Blev medlem: 11 juli 2002, 12:52
Ort: Utrikes

Re: falernervin

Inlägg av Hans » 31 mars 2009, 14:34

I det senaste numret (748) av Historia finns en artikel om Pompeji. Där beskrivs reklam för en kabaret, Viniaria Hédonè, där man förutom att roa sig med de vackra servitriserna Smyrna, Maria och Aegele en trappa upp också kunde dricka. Reklamen låter ungefär såhär:
Vackra militär, här kan man dricka för 1 as. Med 2 as dricker man det bästa vinet. Med 4 as dricker man Falerner.
På ett annat ställe nämner de att vin från Sorrente eller Sorrentinum också skulle vara bra.

MVH

Hans

Användarvisningsbild
kentauer
Medlem
Inlägg: 242
Blev medlem: 17 september 2005, 16:38
Ort: stockholm

Re: falernervin

Inlägg av kentauer » 31 mars 2009, 19:25

jag tog kontakt med systembolaget angående detta vin. vart kopplad både hit & dit ,
mwn inte någon hade hört om detta vin,,,Det gick inte ens att beställa :cry:
Men hon föreslog Morabianca ett 100% falernervin från campanien,
Något du känner till Hans???

kentauer

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3161
Blev medlem: 9 januari 2006, 01:53
Ort: Lund

Re: falernervin

Inlägg av Giancarlo » 31 mars 2009, 21:40

Hans skrev:Antikens vardagsvin var sannolikt oxiderat, ättiksyrat, allmänt orent och vämjeligt. Man smaksatte det med honung för att balansera syran och blandade i aromatiska kryddor för att överrösta bismaker. Kryddorna hade även medicinska verkningar - functional food är definitivt en gammal idé. Också när vinet var av bästa kvalitet, falernervin, skulle det vara sött. Detta kan bero på den höga sockerhalten i druvor som växt mycket varmt. De jäststammar som slumpmässigt gjorde alkohol av druvornas socker kunde antagligen inte jäsa ut allt sockret, utan restsocker blev kvar, och vinet smakade sött. Givetvis värmdes vinet också vid kylig väderlek, ett slags personlig centralvärme.
Från ICA kuriren
Konstig förklaring.

Hög sockerhalt i vin blir det av flera anledningar, antingen så bildas det ädelröta på vinstockarna (vilket sker främst i fuktigt klimat), eller så skördar man halvtorkade druvor, eller övermogna druvor, eller så torkar man helt enkelt druvorna. I medelhavsregionerna så brukar druvor få hög sockerhalt, men ej så hög så att det blir så mycket restsocker naturligt, om man använder hela skörden. Man får däremot blir det ofta hög alkohol i vinet och mindre syra än vanligt. Man får främst halvsöta viner om man bara väljer ut speciella övermogna druvor, kanske det man gjorde här?
Det är underligt att grekiska och syditalienska viner är idag rätt lågt rankade, eftersom det är här som hela vinnäringen skapades historiskt sett!


Angående det grekiska vindrickandet som beskrivs ovan, så använde man inte alltid kryddor, utan drack det mesta vinet färskt och ugnt, detta vin skulle idag påminna om en "beaujolais nouveau". De kryddor man använde i vinet var främst örter, men även kåda och ibland kunde man importera svartpeppar och annat exotiskt. Honung blandat med vin hade redan då en medicinal anknytning, och var inte "det vanliga sättet" att dricka. Grekernas honung och kryddor i vinet har antagligen via medeltidens återupptäckning av grekiska manuskript gett upphov till våra tiders glögg. När glöggen först uppträder i Sverige kallas den för "Hypokras" efter den grekiske läkaren Hypokrates. Som rätt känt så drack man alltid vinet utspätt, och vin dracks enbart av överklassen - underklassen drack en mäsk som påminde om en slags jäst blandning mellan vin och öl.

Skriv svar