Media och Cavalli-Sforza svänger igen

Diskussioner kring händelser från de första stads-staterna och skrivtecknen till Roms fall.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Olof Trätälja
Utsparkad
Inlägg: 1456
Blev medlem: 16 april 2006, 09:36
Ort: Sverige

Media och Cavalli-Sforza svänger igen

Inlägg av Olof Trätälja » 29 februari 2008, 18:31

Kände mig lite osäker på under vilken huvudrubrik jag skulle posta detta ämne då det främst torde beröra den förmedlade bilden av folkvandringar. Ur saklig synpunkt så har indicierna tämligen entydigt pekat på vågor av folkvandringar hela tiden. Att mäta spridningen av autosomal SNP ger givetvis ungefär samma resultat som att ge sig ut med linjal och skjutmått då det senare bara är ett uttryck för det förra. Emellertid kan det förstås vara bra för media att ha något "nytt" att hänvisa till om man känner att man måste svänga om igen.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_903871.svd

I övrigt är väl artikeln bra förutom att uttrycket "successiv vidareflyttning" kanske bättre hade skrivits successiva folkvandringar då de inte sällan går tillbaka och byter riktning. Det man kan se är just detta samt att migrationerna i forntiden varit i form av sammanhållna folkvandringar och inte några individuella äventyr. Det senare något som tyvärr media gärna velat hävda då det för vissa sammanhang kanske känts som en mer politiskt lämplig version. Men sådant lär oss historien att man skall akta sig för.

Angående Cavalli-Sforza så är problemet att han ständigt byter uppfattning om dateringarna. De tycks vanligen följa allmännt tyckande vid var tidpunkt och har varit allt från bekräftande av Kurgan-hypotes till kontinuitetsfilosoferande. Han var också med på den märkliga Indiska omdateringsstudien som diskuterats i annan tråd. Visst är det bra att vara öppen för nya tolkningar men till slut så kan det ju bli så att man gärna undrar om han överhuvudtaget har några belägg innan han uttalar sig i olika frågor. Det nya anslaget i artikeln känns därför välkommet; "Studien anger ingen tidtabell för spridningsvågorna".

Emellertid är det så att vi via mutationstakter hos Y resp mt -DNA kan räkna oss fram till tidtabellerna och här är de autosomala studierna till viss hjälp. Om man tex hittar en asiatisk Y-haplogrupp i Europa så måste man först fråga sig om den spridits genom genetisk drift eller genom folkvandring. Om det är så att det inte finns någon skillnad i autosomalt DNA mellan områden där denna grupp är vanlig resp. ovanlig så är det troligen det förra. Finns däremot motsvarande skillnad även för autosomalt DNA så måste det vara fråga om en folkvandring eftersom den genetiska driften är mycket låg för autosomalt DNA. Tidpunkten för folkvandringen kan sedan fastslås genom att mäta mutationsfrekvensen i Y-haplogruppen och jämföra med de asiatiska ursprungsområderna varvid man kan räkna ut när den yngste gemensamme förfadern levde, vilket rimligen var en tid innan folkvandringen ägde rum.

Edit: lägger till ett par länkar till Dienekes´blogg

http://dienekes.blogspot.com/2008/02/hu ... netic.html
http://dienekes.blogspot.com/2008/02/ne ... ation.html

Skriv svar