Antika demokratier

Diskussioner kring händelser från de första stads-staterna och skrivtecknen till Roms fall.
Skriv svar
LasseMaja
Redaktör emeritus
Inlägg: 4808
Blev medlem: 22 januari 2003, 08:19
Ort: Dalarna

Antika demokratier

Inlägg av LasseMaja » 11 april 2006, 08:16

Vilka av de Grekiska stadsstaterna, förutom Athen, tillämpade någon form av demokrati eller demokratiliknande system?

Användarvisningsbild
Dûrion Annûndil
Medlem
Inlägg: 4941
Blev medlem: 18 augusti 2003, 15:56
Ort: Lite nordöst om Stockholm...

Inlägg av Dûrion Annûndil » 11 april 2006, 12:48

På rak arm kan man säga de flesta (i någon form eller annan), vid någon tidpunkt eller annan. Det blir kanske lättare att räkna upp de som aldrig hade demokratier, typ Sparta och Thessalien...

Mvh -Dan

LasseMaja
Redaktör emeritus
Inlägg: 4808
Blev medlem: 22 januari 2003, 08:19
Ort: Dalarna

Inlägg av LasseMaja » 12 april 2006, 16:09

tack för svaret.

Finns det olika typer av antik demokrati eller var Athen en sorts råmodell som alla använde? Vilken stad var först?

Användarvisningsbild
Hexmaster
Saknad medlem †
Inlägg: 10194
Blev medlem: 12 juni 2004, 18:41
Ort: Tjörn
Kontakt:

Inlägg av Hexmaster » 12 april 2006, 16:29

Intressant fråga, tog en titt på Wikipedia och blev förvånad:
The earliest forms of democracy were used by republics in ancient India, which were established sometime before the 6th century BC, and prior to the birth of Buddha. These republics were known as Maha Janapadas, and among these states, Vaishali, in what is now Bihar, India, was the world's first republic. Later during the time of Alexander the Great in the 4th century BC, the Greeks wrote about the Sabarcae and Sambastai states in what is now Pakistan and Afghanistan, whose "form of government was democratic and not regal" according to Greek scholars at the time.
http://en.wikipedia.org/wiki/Democracy# ... _democracy

Där står givetvis mer, om spridningen i Hellas inte så mycket även om man får intrycket av att Athen var m.e.m. först. Men bara möjligheten att de skulle ha kunnat få idéerna österifrån räcker för idag, för mig...

Användarvisningsbild
Dûrion Annûndil
Medlem
Inlägg: 4941
Blev medlem: 18 augusti 2003, 15:56
Ort: Lite nordöst om Stockholm...

Inlägg av Dûrion Annûndil » 12 april 2006, 16:42

LasseMaja skrev:Finns det olika typer av antik demokrati eller var Athen en sorts råmodell som alla använde?
Varianterna kan ju vara legio, precis som i modern tid, och i Athen förändrades det ju också från tid till annan vem som skulle anses vara medborgare, vilka ämbeten som var tillgängliga och vilka befogenheter de hade. Att Athen aktivt sökte uppmuntra sin sorts demokrati hos sina allierade vid vissa tidpunkter (när det deliska förbundet existerade tillexempel) vet vi, men huruvida andra stater tog sina idéer från just Athen? Det är snarast så att vi vet mest och Athen, och Athen var inflytelserikt under klassisk tid, så därför är det Athens demokrati som man diskuterar i modern tid.
LasseMaja skrev:Vilken stad var först?
Omöjligt att veta, vi känner ju inte till de andra staternas fullständiga historia, liksom det är svårt att definera vad "demokrati" är. Folkförsamlingar och råd och dylikt har ju funnits i alla tider, men vad var deras befogenheter och uppgifter?
Romarnas traditioner sade att de införde Republiken 509, vilket är ett år före Kleisthenes reformer i Athen 508. Vilket är misstänkt likt en efterhandskonstruktion av de Athen-beundrande romarna för att säga "vi var först!"... :)
Kan man kalla dessa system för demokratier redan då?

http://en.wikipedia.org/wiki/Athenian_democracy

Mvh -Dan

LasseMaja
Redaktör emeritus
Inlägg: 4808
Blev medlem: 22 januari 2003, 08:19
Ort: Dalarna

Inlägg av LasseMaja » 18 april 2006, 20:04

Har ni några boktips om de antika grekiska statenas historia?

Användarvisningsbild
Kapten_Gars
Medlem
Inlägg: 3112
Blev medlem: 6 augusti 2003, 17:20
Ort: Göteborg

Inlägg av Kapten_Gars » 18 april 2006, 20:37

Korinth är en annan av de mer kända och betydelsefulla demokratierna, dess koloni Syrakusa grundades som demokrati men kom med tiden att bli en av de mest kända tyrannierna. Under Timoleons ledning så genomförde Korinth tom ett fälttåg till sicillien och återupprättade demokratin i Syrakusa och de omivande mindre grekiska städerna.

Användarvisningsbild
Dûrion Annûndil
Medlem
Inlägg: 4941
Blev medlem: 18 augusti 2003, 15:56
Ort: Lite nordöst om Stockholm...

Inlägg av Dûrion Annûndil » 18 april 2006, 21:52

Kapten_Gars skrev:Korinth är en annan av de mer kända och betydelsefulla demokratierna, dess koloni Syrakusa grundades som demokrati men kom med tiden att bli en av de mest kända tyrannierna.
Korinth styrdes innan Kypselos och hans son Periander blev tyranner av en aristokratsläkt, Bakchiaderna. Typiskt för problemet med definitionen av demokrati i Grekland, är ju att Syrakusa grundades av en aristokratisk släkt under ledning av Archias. De fördelade naturligtvis makten bland sig själva och utgjorde medborgarna, medan de underkuvade sikelerna (ursprungsbefolkningen på Sicilien) var maktlösa slavar. Till slut utgjordes de styrande av de förnämsta godsägarna, kallade gamóroi.
http://en.wikipedia.org/wiki/Syracuse%2C_Italy

Angående boktips, det finns ju massor om just Grekland och Athens demokrati... De enda jag har just nu i mitt bibliotek är Politics of the Ancient World av M.I. Finley (Cambridge University Press 1982) och någon lättare som jag tror heter Kände de antika grekerna till demokrati?, vilket antyder frågeställningen...

Gör en sökning på ancient democracy, eller democracy greece, på bibliotek eller bokhandlar så hittar du nog något intressant.

Mvh -Dan

Skriv svar