Varför stadsstater?

Diskussioner kring händelser från de första stads-staterna och skrivtecknen till Roms fall.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Leonidas
Medlem
Inlägg: 1621
Blev medlem: 24 mars 2002, 15:33
Ort: Segeltorp

Varför stadsstater?

Inlägg av Leonidas » 20 oktober 2005, 09:34

Under antiken, och framförallt den klassiska perioden var inte Grekland enat under en makt utan mer splittrat (eller fritt om man vill) i stadsstater, såsom Aten, Sparta, Thebe m.fl. Det var iom Filip II och Alexander som Grekland först enades, visserligen inte hela Grekland, men ändå. Ngn måste ha tänkt tanken om erövring tidigare och det fördes krig mellan stadsstaterna, men varför lyckades inte ngn genomföra det? Var stadsstaterna så sinsemellan jämnstarka att status qou kunde bestå så länge?

Varför uppstod stadsstaterna från början?

Användarvisningsbild
CruZifiX
Medlem
Inlägg: 62
Blev medlem: 5 september 2005, 21:38
Ort: Sverige

Inlägg av CruZifiX » 20 oktober 2005, 11:07

Landet är geografiskt bergigt. Det är en orsak i alla fall och folket var inte speciellt enat de var i krig med varandra väldigt ofta. Jag tror inte att de var så jämnstarka utan om jag inte har fel så var det Athen som var starkast till en början fram till de Peloponnesiska krigen 431f.kr. då Sparta också blir en av de starkaste stadsstaterna tillsammans med Athen.

Användarvisningsbild
Leonidas
Medlem
Inlägg: 1621
Blev medlem: 24 mars 2002, 15:33
Ort: Segeltorp

Inlägg av Leonidas » 21 oktober 2005, 10:06

Landet är bergigt, men det är Anderna också, vilket inte förhindrade erövringskrig. Det intresserar nog en erövrare ganska lite om folket är enat eller inte. Det är i bästa fall en fråga som får lösas i fall erövringen lyckats, snarare än ett hinder för erövring. Thebe var minst lika starkt som Athen, och styrkeförhållandena skiftade starkt under perioder.

Det verkar snarare varit så att stadsstaterna dominerade sina regioner och regionsdelar (deme?) och status quo, dvs styrkeförhållandena hölls lika starka genom allianser. Det var endast barbariska invasioner som kunde ena stadsstaterna, om ens då (Thebe stod på persernas sida under de Persiska krigen).

Det verkar dessutom funnits en respekt för varandras suveränitet mellan stadstaterna. Athen intog Thebe under 400-talet f.kr. och det avtalades att Thebe skulle stå under Athenskt styre under 10 år.

Användarvisningsbild
Dûrion Annûndil
Medlem
Inlägg: 4941
Blev medlem: 18 augusti 2003, 15:56
Ort: Lite nordöst om Stockholm...

Inlägg av Dûrion Annûndil » 21 oktober 2005, 22:10

Det är väl en av historiens infall, att stadstaderna var självständiga långa tider. Sparta var en erkänd landmakt under långa tider, och erövrade Messenien, men trots det ville man inte erövra resten av Hellas. Men olika kungar försökte. Och alla de andra staterna försökte också. Men som sagt, mäktiga allianser skapades då mot dessa försök. Och vid den östliga horisonten fanns alltid perserriket som stödde allianser för att hindra någon enskild stat från att bli för mäktig.

Athen hade sitt försök med det Attiska sjöförbundet, och Thebe försökte under Epaminondas tid, att uppnå hegemoni.

Mvh -Dan

Skriv svar